Skatteudvalget 2011-12
SAU Alm.del
Offentligt
1076443_0001.png
1076443_0002.png
J.nr. 2012-238-0291Dato:6. februar 2012
TilFolketinget - Skatteudvalget
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 255 af 20. januar2012. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Gitte LillelundBech (V).(Alm. del).
Thor Möger Pedersen/Torbjørn Christensen

Spørgsmål:

Som opfølgning på alm. del – spm. 226 bedes ministeren redegøre for, hvilket fald i ciga-retforbruget der var forventet for 2012, såfremt afgiften på cigaretter ikke var sat op.

Svar:

Skatteministeriet skønner ikke systematisk over udviklingen i det fremtidige forbrug af ci-garetter. Der bliver dog udarbejdet skøn over danskeres grænsehandel i udlandet og udlæn-dingens grænsehandel i Danmark i forbindelse med grænsehandelsanalysen, hvilket sam-men med de præcise oplysninger vedr. det faktiske afgiftspligtige salg i Danmark medføreret skøn for det samlede forbrug. Det er på den baggrund, at der kan skønnes over ændringeri forbruget som følge af afgiftsstigninger.Derimod skønner Skatteministeriet løbende over udviklingen i provenuet fra Tobaksafgif-terne, og dermed også afgiftsgrundlaget. Til brug her for anvendes regnskabstal og de bud-getteringsforudsætninger, som udarbejdes i forbindelse medØkonomisk redegørelse.Skønnet for realvæksten i forbruget af fødevarer og nydelsesmidler indgår således i de bud-getteringsforudsætninger, som ligger til grund for Skatteministeriets skøn for provenuet fratobaksafgifterne. Dette skøn sammenholdes dog med, hvorvidt der f.eks. har været en fal-dende tendens i salget af tobaksvarer, om de foreløbige regnskabstal indikerer en anden ud-vikling, eller om der har været lovændringer, som har en effekt på udviklingen.De seneste skøn for realvæksten i forbruget af fødevarer og nydelsesmidler fra december2011 indikerer et fald på 0,4 pct. i 2012. Det er sandsynligt, at dette fald alt andet lige ogsåvil slå igennem i forbruget af cigaretter, så der ville være et fald i cigaretforbruget på 0,4pct., såfremt afgifterne ikke var sat op.Forhøjelsen af afgiften på cigaretter, som træder i kraft pr. 1. april 2012, forventes isoleretset at medføre, at forbruget af cigaretter falder med ca. 1 pct.
Side 2