Skatteudvalget 2011-12
SAU Alm.del
Offentligt
j.nr. 12-035595Dato : 13. februar 2012
TilFolketingets Skatteudvalg
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 251 af 19. januar 2012 (SAU, alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Skatteudvalget.
Thor Möger Pedersen
/
Niels Anker Jørgensen
Spørgsmål:Med henvisning til seminaret i Skatteministeriet den 17. januar 2012 bedes mini-steren i relation til compliance-undersøgelsen for borgere oplyse, hvor stor enandel, der ikke selvangiver fradrag eller selvangiver for små fradrag, og om derer særlige områder, hvor sådanne fejl er hyppigt forekommende (f.eks. aktieind-komst og befordring). Kan ministeren sige noget om, årsagerne til, at nogle bor-gere ikke får selvangivet de fradrag, de er berettigede til, og om der er særligegrupper, der typisk ikke får selvangivet (tilstrækkelige) fradrag (f.eks. ældremennesker, der måske ikke er så it-kyndige)? Hvilke initiativer har og vil mini-steren tage for at sikre, at borgerne fremover i højere grad får de fradrag, som deer berettigede til?Svar:På borgerområdet viser resultaterne, at det er lykkedes for SKAT at få endnuflere skatteydere til at følge reglerne, ikke mindst fordi mulighederne for at begåfejl på borgerområdet løbende bliver indskrænkede. For borgerne gælder, at 99,6procent af årsopgørelserne er i orden.Compliance-undersøgelsen opgør, hvor stor en andel af skattegabet1der stammerfra, at borgerne snyder sig selv for fradrag. I tabel 1 nedenfor ses de ti rubrikkerpå årsopgørelsen, hvor borgerne beløbsmæssigt snyder sig selv mest.Tabel 1.De 10 rubrikker, hvor borgerne snyder sig selv mest1. Renter af pantebrev ej i depot mv. (rubrik 38)2. Pensioner, dagpenge mv. og SU (rubrik 16)3. Anden aktieindkomst, børsnoterede aktier mv. (rubrik 66)4. Renteudgifter til pengeinstitutter mv. (rubrik 42)5. Bidrag og præmie til privattegnet pension (rubrik 21)6. Underholdsbidrag til tidligere ægtefælle og børnebidrag (rubrik 56)7. Renteudgifter af gæld til realkreditinstitutter og reallånefonde mv. (rubrik 41)8. Fagligt kontingent, bidrag til A-kasse, efterlønsordning og fleksydelse (rubrik52)9. Bidrag og præmie til privattegnet kapitalpension (rubrik 22)10. Anden kapitalindkomst som fx finansielle kontrakter, aftaler mv. (rubrik 39)Kilde:Borgernes regelefterlevelse af skattereglerne. Indkomståret 2008. (Compliance-undersøgelsen).
For indkomståret 2008 vedrører fem af de ti rubrikker, hvor borgerne snyder sigselv mest, renter, aktieindkomst eller anden kapitalindkomst. Tre af de ti rubrik-ker omhandler endvidere pensioner. Flere forhold kan tilskrives finanskrisen i2008. Denne førte blandt andet til tab for mange aktionærer, som ikke fik selv-angivet, og dermed ikke fik fradrag for tab på aktier.
1
Detbeløb forkert betalt i skat – dvs. både for meget og for lidt.
2For langt de fleste borgere med ukomplicerede skatteforhold er feltlåsning eneffektiv metode til at sikre, at de modtager berettigede fradrag. Med udgangs-punkt i erfaringer fra compliance-undersøgelsen for 2006 er der – blandt andetsom led i sidste skattereform – allerede foretaget en række justeringer med virk-ning fra indkomstårene 2009 og 2010. På aktieområdet er der nu indført en obli-gatorisk indberetningspligt for køb af aktier og investeringsforeningsbeviser foralle værdipapirhandlere. Det vil på sigt gøre SKAT i stand til automatisk at be-regne avancer og tab. Samtidig er der sket en låsning af hele ti felter på årsopgø-relsen, så borgerne ikke længere selv kan rette heri, da tredjepartsindberetninger-ne har så høj en kvalitet, at der kun undtagelsesvist kan være behov for ændrin-ger. I så fald må borgeren henvende sig til indberetteren.Når man kigger på de enkelte felter på årsopgørelsen, så er der – ligesom i 2006– en række felter, der skiller sig ud med meget høje fejlandele, fordi SKAT ikkehar tilstrækkelige oplysninger til at lade beløbene automatisk indgå på årsopgø-relser. Det betyder, at borgeren selv skal opgøre og angive disse indtægter.Befordringsfradraget er den rubrik, hvor der sker flest fejl. Dette leder som oftesttil, at borgeren modtager uberettigede fradrag. Rubrikken er for mange borgeredet eneste sted de selv skal beregne og angive et beløb. Det er med de nuværen-de regler på området kun i begrænset omfang muligt for SKAT at beregne fra-draget.Jeg vil derfor se nærmere på i højere grad at anvende de positive erfaringer medtredjepartsindberetning og feltlåsning. Endvidere vil jeg undersøge mulighedernefor automatisk beregning af fradrag for borgerne.