Skatteudvalget 2011-12
SAU Alm.del
Offentligt
1079574_0001.png
1079574_0002.png
1079574_0003.png
j.nr. 12-035595Dato : 13. februar 2012
TilFolketingets Skatteudvalg
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 250 af 19. januar 2012 (SAU, alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Skatteudvalget.
Thor Möger Pedersen
/
Niels Anker Jørgensen

Spørgsmål:

Med henvisning til seminaret i Skatteministeriet den 17. januar 2012 bedes mini-steren i relation til compliance-undersøgelsen for virksomheder oplyse i hvilketomfang, der har været rådgiver/revisor ind over de sager, hvor der er konstateretfejl/snyd (f.eks. i hvor stor en andel af sagerne, der har været revisorpåtegningpå). Hvilken kontakt og initiativer har og vil ministeren på den baggrund tageoverfor branchen?

Svar:

For selvstændige erhvervsdrivende og mange mindre selskaber er det frivilligt,om de vil gøre brug af en revisor, mens større selskaber har pligt til at have revi-sor og få det officielle regnskab revideret. Compliance-undersøgelsen registrererikke direkte, hvor stor andel af skatteregnskaberne, der har revisorpåtegning. Deter dog muligt på baggrund af virksomhedernes egne oplysninger at opgøre, omder er forskel i graden af fejl/snyd blandt skatteregnskaber med revisor.Når selvstændigt erhvervsdrivende indgiver selvangivelse, skal de i rubrik 303svare på spørgsmålet ”Er regnskabet udarbejdet med bistand fra revisor?”

Tabel 1.

Fejlprocent, antal selvstændigt erhvervsdrivende og svar påom regnskabet er udarbejdet med bistand af revisor.SvarFejlprocentI altJa521.495Nej600553I alt542.048Kilde:Virksomhedernes regelefterlevelse af skattereglerne. Indkomst-året 2008. (Compliance-undersøgelsen).I tabel 1 ovenfor fremgår, at der er fejl/snyd i 52 % af regnskaberne mens fejl-procenten er 60, hvis revisor ikke bistår. Denne forskel kan ikke forklares medtilfældigheder og er derfor statistisk signifikant.For selskaber er talmaterialet for spinkelt til at kunne drage en entydig konklusi-on. På selskabernes selvangivelse skal der i felt 103 svares på spørgsmålet ”Erårsrapporten forsynet med revisorerklæring?”.
2

Tabel 2.

Fejlprocent, antal kontrollerede selskaber og svar på om års-rapporten er forsynet med revisorerklæring.SvarFejlprocentI altJa47773Nej3034I alt46807Kilde:Virksomhedernes regelefterlevelse af skattereglerne. Indkomst-året 2008. (Compliance-undersøgelsen).Af tabel 2 ovenfor fremgår, at 47 % af selskabernes regnskaber har fejl/snyd,hvor årsrapporten er forsynet med en revisorerklæring, mens fejlprocenten liggerpå 30 blandt de selskaber, der ikke har anvendt revisor. Denne forskel beror påmeget få selskaber, der ikke har revisorer (34), hvorfor tallene er yderst usikre.Det er derfor ikke statistisk muligt at drage konklusioner om, hvilken forskelbrug af revisor har for den skattemæssige korrekthed af regnskabet.Skatteministeriet har iværksat initiativer, der søger at forbedre samarbejdet medrådgiverne. Dette sker med henblik på i fællesskab at fremme regelefterlevelsenog øge skattemoralen i virksomhederne. Rådgivere spiller en stor rolle i at sikrevirksomhedernes regelefterlevelse, da de kan fange mange fejl og megen snyd.Fejl skyldes ofte ukendskab til reglerne, forkert fortolkning af reglerne, bogfø-ringsfejl og lignende. Hvis virksomhederne er i tvivl om, hvordan skattereglerneskal bruges eller fortolkes, så har de selv et ansvar for at søge hjælp hos deresrevisor eller SKAT. Derfor er rådgiverne særligt vigtige i formidlingen af videnom lovgivningen. Hertil kommer, at de kan bidrage med information til SKATom tiltag, der kan forbedre efterretteligheden hos rådgiverne og deres klienter.