Skatteudvalget 2011-12
SAU Alm.del
Offentligt
1079577_0001.png
1079577_0002.png
j.nr. 12-035595Dato : 13. februar 2012
TilFolketingets Skatteudvalg
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 249 af 19. januar 2012 (SAU, alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Skatteudvalget.
Thor Möger Pedersen
/
Niels Anker Jørgensen

Spørgsmål:

Med henvisning til seminaret i Skatteministeriet den 17. januar 2012 bedes mini-steren i relation til compliance-undersøgelsen for virksomheder – der viser, at derer fejl i 52 pct. tilfælde, og at 10 pct. kan henføres til snyd – oplyse hvilke initia-tiver ministeren har og vil tage, for at mindske den høje andel af fejl og snyd.

Svar:

Det er uacceptabelt, at der forekommer så megen snyd og mange fejl blandt virk-somheder. Det er unfair konkurrence over for alle de virksomheder, der godt kanfinde ud af at følge reglerne. Særligt i krisetider er det afgørende, at alle virk-somheder har de samme konkurrencevilkår. Derfor har Skatteministeriet udar-bejdet en handleplan med konkrete tiltag målrettet virksomhederne.Virksomhederne skal opleve, at risikoen for at blive afsløret er større. Dette vilske ved at forøge SKATs synlighed ved at øge tilstedeværelsen i virksomheder-ne. Hertil kommer, at nye og mere effektive indsatsformer skal udvikles, såledesat flere virksomheder omfattes af SKATs indsatsaktiviteter på de problemområ-der, som compliance-undersøgelsen afdækker. Nye, hurtigere og mere konse-kvente sanktionsformer ved overtrædelse skal udvikles, så motivationen til atændre adfærd er stor for de 10 %, der bevidst snyder.På borgerområdet har tredjepartsindberetninger og feltlåsninger nedbragt antalletaf fejlmuligheder og styrket borgernes regelefterlevelse. Jeg synes derfor, det eroplagt at se nærmere på, om disse virkemidler også kan anvendes på virksom-hedsområdet.Det er ikke blot snyd, der adresseres i handleplanen. De store andele af fejl vid-ner også om, at reglerne er komplekse, og at der forekommer svære områder.SKAT vil derfor formidle denne viden om fejlområder til borgere og virksomhe-der, samt forbedre informationen påskat.dkog ved de telefoniske henvendelserom de regler, som ofte anvendes forkert. Vigtigt er også en forenkling af love,regler og administration. Dette skal bl.a. ske på baggrund af faktuel viden fracompliance-undersøgelsen.Hertil kommer, at undersøgelsen viser behov for udvikling af tiltag, som vil gøredet lettere for de små virksomheder med relativt ukomplicerede forhold. Formå-let er at forenkle de små virksomheders administration, hvilket forventes at be-grænse risikoen for fejl. 50 procent af skattegabet vedrører små virksomhederuden ansatte.Endelig kan SKAT ikke stå alene i kampen mod fejl og snyd. Derfor er det afgø-rende, at der aktivt tilskyndes til samarbejde med eksterne nøgleaktører såsomrevisorer og brancheorganisationer. Et sådant samarbejde kan bidrage til atmindske fejl og snyd, da formidlingen af viden om fejl i eksempelvis bogførin-gen kan uddeles til de eksterne nøglespillere. De har på visse områder bedre gen-nemslagskraft over for virksomhederne end SKAT.