Skatteudvalget 2011-12
SAU Alm.del
Offentligt
j.nr. 12-035595Dato : 13. februar 2012
TilFolketingets Skatteudvalg
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 248 af 19. januar 2012 (SAU, alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Skatteudvalget.
Thor Möger Pedersen
/
Niels Anker Jørgensen
Spørgsmål:
Med henvisning til seminaret i Skatteministeriet den 17. januar 2012 bedes mini-steren i relation til compliance-undersøgelsen for virksomheder redegøre for,inden for hvilke områder (afgifter, moms, skat m.v.) fejl/snyd er hyppigst fore-kommende, og om der er særlige fejltyper, hvor man må antage, at det beror påuklare lovregler/vejledninger?Svar:
SKATs compliance-undersøgelse for 2008 omfatter alene skat og moms for virk-somheder med op til 250 ansatte. Overordnet set skelnes mellem selskaber ogselvstændige erhvervsdrivende. Fejlprocenten og andelen af modspillere – de derbevidst snyder – er for selskaberne opgjort til hhv. 46 og 9 pct. De tilsvarende talfor de selvstændige erhvervsdrivende er hhv. 54 og 10 pct. Regelefterlevelsen eraltså lidt bedre blandt selskaber.De tre typer af fejl/snyd, der er hyppigst forekommende inden for skat og moms,er uberettigede fradrag for private udgifter, ikke selvangivne indtægter (er-hvervsmæssige) og diverse ikke-fradragsberettigede udgifter. Alene fejltypenuberettigede fradrag for private udgifter vedrører mere end hver sjette af alle fejlfor de selvstændige erhvervsdrivende og hver ottende af de fejl, selskaberne be-går.Det største område med fejl og snyd opgjort i mistet provenu er på selskabsom-rådet fejl vedr. ”yderligere udbytte – hovedaktionærbeskatning”. Fejltypen om-fatter alle former for maskeret udlodning til hovedaktionær, der beskattes somyderligere udbytte. For selvstændige erhvervsdrivende udgør ”Taksationer” demest omfattende fejl. Taksationer dækker over de erhvervsdrivende, som ikkeindsender en selvangivelse, og hvor SKAT efterfølgende må foretage en skøns-mæssig ansættelse af virksomhedens skattepligtige indkomst. Denne del af gabetbliver dog altid håndteret som en del af SKATs basisopgave og kan derfor ikkemedregnes som tabt provenu. Det vil sige, at staten ikke mister provenu somfølge af den manglende regeloverholdelse.I appendiks 2 til den netop offentliggjorte compliance-rapport –Virksomheder-nes efterlevelse af skattereglerne, Indkomståret 2008(SAU alm. del, bilag 114) –er alle de forskellige typer af fejl beskrevet, som begås af henholdsvis selskaberog selvstændige erhvervsdrivende. Der er imidlertid ikke lavet en sondring af,hvorvidt de forskellige typer af fejl beror på uklare lovregler og/eller vejlednin-ger. Der er mange muligheder for at begå fejl og mange komplekse regelsæt forselskaber og selvstændige erhvervsdrivende. Derfor begår 42 pct. af virksomhe-derne fejl, selvom compliance-undersøgelsen viser, at ni ud af ti virksomheder ermedspillere. Det understreger, at der er et generelt behov for at gøre det enklereat efterleve reglerne.
2Derfor er der grund til fortsat at have fokus på regelforenkling og en formidlingaf gældende regler på den mest tilgængelige og forståelige måde.