Skatteudvalget 2011-12
SAU Alm.del
Offentligt
1081656_0001.png
1081656_0002.png
1081656_0003.png
20. februar 2012
TilFolketinget - Skatteudvalget
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 241 af 16. januar 2012.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Gitte Lillelund Bech (Venstre)(Alm. del).
Thor Möger Pedersen/Søren Schou

Spørgsmål:

”Kan ministeren bekræfte, at forældre, der modtager tabt arbejdsfortjeneste for at passe dereshandicappede børn, skal betale arbejdsmarkedsbidrag heraf, men ikke optjener timer til a-kassen?Hvad er i givet fald begrundelsen herfor?

Svar:

Jeg kan bekræfte, at der skal betales arbejdsmarkedsbidrag af tabt arbejdsfortjeneste, der ydes tilforældre, som passer deres handicappede børn.Ydelser i form af tabt arbejdsfortjeneste for pasning af handicappet barn blev med lov nr. 344 af 6.maj 1996 i lighed med visse andre ydelser efter dagældende lov om social bistand bruttoficeret.Hermed blev de pågældende ydelser ændret fra skattefri nettoydelser til bruttoydelser, der skullemedregnes ved opgørelsen af modtagerens skattepligtige indkomst. Følgende fremgår afforarbejderne til loven, jf. L 214 af 28. februar 1996:”Omstændighederne ved og betingelserne for at modtage ydelser for tabt arbejdsfortjeneste efterbistandslovens § 48 er af en sådan karakter, at ydelserne er omfattet af lov omarbejdsmarkedsfonde. Blandt de tildelingskriterier, der skal være opfyldt og som er afgørende forbidragspålæggelse er, at tilskuddene til tabt arbejdsfortjeneste skal modsvares af en arbejdsydelse iform af pleje, pasning, genoptræning m.v. og at det stilles som en betingelse, at modtageren helteller delvis har måttet ophøre med anden beskæftigelse.Modtagerne af tilskud til tabt arbejdsfortjeneste efter bistandslovens§ 48 er således bidragspligtigeefter lov om arbejdsmarkedsfonde § 7, stk. 1, litra c, og ydelserne er omfattet af bidragsgrundlagetefter samme loves § 8, stk. 1, litra e, dvs. som vederlag for personligt arbejde udenfortjenesteforhold.”I forhold til den gældende lov om arbejdsmarkedsbidrag svarer de dagældende bestemmelser til dennugældende § 2, stk. 1, nr. 2. Pligten til betaling af arbejdsmarkedsbidraget, herunder indeholdelse iforbindelse med udbetalingen af ydelsen, fremgår desuden af § 6, stk. 3, i Social- ogIntegrationsministeriets bekendtgørelse nr. 1122 af 2. december 2011.Beskæftigelsesministeriet har om optjening af timer til a-kassen for de forældre, der modtager denpågældende ydelse, udtalt følgende, som jeg kan henholde mig til:”Det er et grundliggende princip i arbejdsløshedsforsikringen, at ret til dagpenge er betinget af enforudgående tilknytning til arbejdsmarkedet og ydes som erstatning for tab af arbejde.Tilknytningen til arbejdsmarkedet består som altovervejende hovedregel af beskæftigelse (løntimer)i et sædvanligt ansættelsesforhold, der er kendetegnet ved, at der er et over/underordnelsesforhold.
Derfor kan perioder med tabt arbejdsfortjeneste for pasning af handicappet barn ikke medregnesved opgørelsen af ret til dagpenge. Personen modtager ikke løn fra en arbejdsgiver i dissesituationer, og der er ikke tale om et sædvanligt ansættelsesforhold mellem personen og kommunen.Det er vigtigt at holde fast i lovens absolutte hovedregel om, at kun beskæftigelse i et sædvanligtarbejdsforhold kan medregnes til opgørelsen af beskæftigelseskravet. Det er der ikke planer om atændre på.Der er i lov om arbejdsløshedsforsikring m.v. taget videst mulige hensyn til personer, der modtagertabt arbejdsfortjeneste. Det er sådan, at perioden for optjening af dagpengeret kan blive forlænget,hvis en person modtager tabt arbejdsfortjeneste i forbindelse med pasning af et handicappet barn.Optjeningsperioden kan i denne situation forlænges ubegrænset. Det betyder, at forældre, dermodtager tabt arbejdsfortjeneste for at passe et handicappet barn, kan opnå ret til dagpenge pågrundlag af den beskæftigelse, som ligger forud for, at de har passet det handicappede eller sygebarn.”