Skatteudvalget 2011-12
SAU Alm.del
Offentligt
1062756_0001.png
1062756_0002.png
J.nr. 2011-518-0222Dato: 3. januar 2012
TilFolketinget - Skatteudvalget
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 206 af 15. december2011. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Ole Birck Ole-sen (LA).(Alm. del).
Thor Möger Pedersen/Carsten Vesterø

Spørgsmål:

Vil ministeren oplyse, hvor mange penge statens indtjening på danskernes død via arveaf-gift vil være for hvert af årene frem til 2020 ved en gennemførelse af regeringens forebyg-gelsespolitik på sundhedsområdet?

Svar:

Det kan indledningsvist til spørgerens orientering oplyses, at beskatningen af arv iDanmark siden 1. juli 1995 har været baseret på et boafgiftssystem. Boafgiften er karakteri-seret ved, at afgiften beregnes under ét af den samlede arvebeholdning, som en afdød efter-lader sig, og afgiften betales af boet før udlodning af arven til arvingerne.Før 1995 baseredes beskatningen af arv på et arveafgiftssystem, der var karakteriseret ved,at hver arving skulle betale en afgift af sin del af arven efter bodelingen.Skatteministeriet er ikke bekendt med, at der foreligger studier eller undersøgelser, der kanpåvise en sammenhæng mellem længere eller kortere levetid, og størrelsen af den afgiftsom opkræves fra dødsboer.Der vil være adskillige og til dels modgående effekter, der påvirker husholdningernes for-muer og dermed boafgiftsgrundlaget, som følge af en stigning i levealderen. Bl.a. vil detafhænge af, om en længere levetid medfører en øget opsparing som følge af flere indtje-ningsår eller en øget nedsparing som følge af flere forbrugsår.På denne baggrund er Skatteministeriet ikke i stand til at besvare spørgsmålet.
Side 2