Skatteudvalget 2011-12
SAU Alm.del
Offentligt
1064058_0001.png
1064058_0002.png
J.nr. 2011-238-0277Dato: 9. januar 2012
TilFolketinget - Skatteudvalget
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 195 af 14. december2011. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karsten Laurit-zen (V).(Alm. del).
Thor Möger Pedersen/Susanne Reinholdt Andersen

Spørgsmål:

Ministeren bedes redegøre for sundhedseffekten af indførslen af sukkerafgift set i lyset af,at de seneste undersøgelser viser det modsatte – at produkter der er kunstigt sødet ikke gi-ver mæthedsfornemmelse og fører til øget forbrug af andre usunde produkter og dermedmindre sundhed.

Svar:

For det første vil jeg understrege, at der ikke er tale om, at regeringen foreslår at indføre ensukkerafgift. Derimod vil vi udvide den nuværende afgift på chokolade og sukkervarer tilogså at omfatte andre varer, som indeholder tilsat sukker. Afgiften vil altså ikke blive på-lagt det faktiske sukkerindhold, men hele varens indhold, på samme måde som det er til-fældet med de gældende regler i chokoladeafgiftsloven. Arbejdet med at definere det præci-se afgiftsgrundlag, afgiftssatser mv. vil blive sat i gang efter nytår.Jeg er ikke bekendt med de undersøgelser, som spørgeren henviser til, men jeg vil på nuvæ-rende tidspunkt ikke afvise, at det problem, som spørgeren rejser, er et hensyn, som kanblive inddraget i arbejdet med at udvikle og præcisere afgiftsgrundlaget.Når det er sagt, så var det jo i øvrigt netop spørgerens parti, der som en del afForårspakke2.0indførte en differentiering af afgiften på baggrund af sukkerindhold for både mineral-vandsafgiften, chokoladeafgiften og afgiften på konsum-is.
Side 2