Skatteudvalget 2011-12
SAU Alm.del
Offentligt
1059691_0001.png
1059691_0002.png
J.nr.2011-318-00486Dato: 19. december 2011
TilFolketinget - Skatteudvalget
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 154 af 22. november2011. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Dennis Flydt-kjær (DF).(Alm. del).
Thor Möger Pedersen/Carsten Vesterø

Spørgsmål 154:

Kan ministeren redegøre for, hvordan man som dansk gift og med sin fa-milie bosiddende i Danmark, mens man selv er bosiddende i udlandet, kan generhverve sigret og pligt til at betale dansk skat? Kan det f.eks. ske ved blot at foretage et simpelt adres-seskift til Danmark?

Svar:

Det fremgår af kildeskattelovens § 7, stk. 1, at man godt kan have bolig i Danmark,uden at skattepligten af den grund indtræder. Skattepligten, indtræder først, når den pågæl-dende, efter at have erhvervet bolig, tager ophold her i landet. Det gælder i praksis også,selv om den pågældendes ægtefælle og børn bor på adressen i Danmark.Kortvarige ophold her i landet på grund af ferie eller lignende medfører ikke, at skatteplig-ten indtræder. Efter langvarig praksis anses et ophold på grund af ferie eller lignende af envarighed på under 3 måneder, eller et samlet ophold på mindre end 180 dage inden for ettidsrum på 12 måneder, for et kortvarigt ophold.Det betyder, at en person kan have bolig til rådighed og opholde sig i Danmark inden fordette tidsrum uden, at skattepligten indtræder.Omvendt kan en person generhverve sin skattepligt, hvis dennes ophold overstiger dennævnte grænse for ophold i Danmark. Det samme gælder, hvis den pågældende begynder atarbejde under sit ophold i Danmark, da opholdet i så fald ikke længere har karakter af ferieeller lignende.Spørgsmålet om, hvornår skattepligten indtræder, beror således på de faktiske omstændig-heder og ikke på, om den pågældende formelt tilmelder sig på en adresse her i landet, jf.også den tidligere skatteministers svar fra 14. juni 2011 på spørgsmål 555 (alm. del - sidstesamling) om sammenhængen mellem skattepligt og folkeregisteradresse.
Side 2