Skatteudvalget 2011-12
SAU Alm.del
Offentligt
1063313_0001.png
1063313_0002.png
1063313_0003.png
J.nr. 2011-713-0069Dato: 5. januar 2012
TilFolketinget - Skatteudvalget
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 149 af 17. november2011. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Mads Rørvig(V).(Alm. del).
Thor Möger Pedersen
/

Spørgsmål:

Ad. samrådet den 17. november 2011 om alm. del – samrådsspørgsmål C og D (Rigsrevisi-onens beretning om ulovlig opkrævning af ejendomsskat).Vil ministeren oplyse, hvor stort et beløb der forventes at skulle tilbagebetales i for megetopkrævet ejendomsskat, specificeret på det ulovligt opkrævede beløb og rentebeløbet, her-under bedes oplyst, hvilken rentesats, der anvendes ved beregning af rentebeløbet? Vil mi-nisteren endvidere oplyse, hvor store administrationsomkostningerne er i forbindelse medberegning og udbetaling af for meget opkrævet ejendomsskat. Desuden bedes oplyst, hvor-når udbetalingerne begynder, og hvornår det forventes, at alle de skyldige beløb er blevetudbetalt.”

Svar:

Skatteministeriet harpå anmodning fraØkonomi- og Indenrigsministeriet med usikkerhedskønnet desamlede udgifter til tilbagebetaling af ejendomsskatter til 1,2 mia. kr. I dette skønindgår udgifter til tilbagebetaling af grundskyld på ca. 536 mio. kr., heraf 120 mio. kr. i rente-udgifter, vedrørende de sager om fradrag for forbedringer, der vurderingsmæssigt er afsluttethos SKAT pr. 21. oktober 2011, jf. nedenfor. Endvidere indgår der udgifter til tilbagebetalingeri 2012 og efterfølgende år vedr. ca. 5.900 uafsluttede sager hos SKAT vedrørende fradragforforbedringer. Udgifterne vedrørende de uafsluttede sager kan endnu ikke opgøres på tilba-gebetalinger og renter. Antages det, at fordelingen på tilbagebetalinger og renter er densamme for de afsluttede og uafsluttede sager vedrørende fradrag for forbedringer udgørrenter ca. 270 mio. kr. af den skønnede samlede tilbagebetaling på ca. 1,2 mia. kr.Økonomi- og Indenrigsministeriet har i øvrigt oplyst følgende:”Renten var før 1. januar 2011 1 pct. pr. påbegyndt måned. Der blev med lov nr. 1605 af22. december 2010 vedtaget en ny rentebestemmelse, hvorfor renten fra 1. januar 2011 ogfrem er en basisrente i henhold til § 7, stk. 2, i lov om opkrævning af skatter og afgifterm.v. med tillæg af 0,4 procentpoint for hver påbegyndt måned, indtil betaling sker. Rente-satsen er på 0,5 pct. for 2011. Formålet med lovændringen var at bringe forrentningen påejendomsskatteområdet på niveau med de rentebestemmelser, der er gældende på ind-komstskatteområdet - kildeskatteloven.For så vidt angår administrationsomkostningerne i forbindelse med beregning og udbeta-ling af for meget opkrævet ejendomsskat, kan det oplyses, at der har været nedsat en ar-bejdsgruppe med deltagelse af Skatteministeriet, Finansministeriet, KL og Økonomi- ogIndenrigsministeriet (formand), hvis primære formål har været at koordinere tilbagebetalin-gen af de uretmæssigt opkrævede ejendomsskatter. Endvidere er der nedsat en mindre ar-bejdsgruppe med bl.a. deltagelse af KL og KMD, der forvalter det kommunale ejendoms-skattesystem, og kommunale eksperter. Formålet med denne gruppe har først og fremmestværet at tilvejebringe en teknisk løsning, der i videst muligt omfang muliggør en ”maski-nel” og dermed ressourcebesparende håndtering af tilbagebetalingssagerne.Side 2
KL har i et brev af 6. september 2011 til det daværende Indenrigs- og Sundhedsministeriumoplyst, at KMD har opgjort administrationsomkostningerne for tilbagebetalingen til i stør-relsesordenen 7,2 mio. kr., som dækker over udvikling af det ”maskinelle” tilbagebetalings-system og udsendelse af breve til grundejere m.v. Økonomi- og Indenrigsministeriet har pånuværende tidspunkt ikke forholdt sig til disse oplysninger.Det kan oplyses, at den ”maskinelle” tilbagebetaling er blevet sat i værk. Således har kom-munerne på baggrund af en tilbagebetalingskørsel, som KMD har foretaget, automatisk til-bagebetalt ca. 492 mio. kr. den 22. november 2011. Tilbagebetalingskørslen viser, at yder-ligere ca. 44 mio. kr. skal tilbagebetales. Udbetalingen af de resterende midler kræver dogen manuel gennemgang af sagerne, som typisk vedrører dødsboer, erhvervsejendomme oglejeejendomme. Tilbagebetalingskørslen fra november 2011 viser således, at der skal tilba-gebetales i alt ca. 536 mio. kr. vedrørende sager om fradrag for forbedringer, der er afsluttethos SKAT, jf. den indledende besvarelse af spørgsmålet.”Jeg kan afslutningsvis tilføje, at der vil være yderligere tilbagebetalinger, indtil SKAT fårafgjort de ca. 5.900 uafsluttede sager vedrørende fradrag for forbedringer, som vedrører pe-rioden med den forkerte administrative praksis i kommunerne. SKAT arbejder på at udar-bejde en plan for afviklingen af disse sager, og det er på nuværende tidspunkt derfor ikkemuligt nærmere at vurdere, hvornår sagerne vil være afsluttede, så kommunerne kan fore-tage de sidste tilbagebetalinger. I arbejdet med denne plan vil det også blive vurderet, ommin forgængers mål om inden udgangen af 2012 at have afsluttet den del af sagerne, dervar modtaget indtil marts 2011 (jf. svar på spørgsmål nr. 386 af 17. marts 2011), fortsat errealistisk.
Side 3