Skatteudvalget 2011-12
SAU Alm.del
Offentligt
1055576_0001.png
1055576_0002.png
J.nr. 11-280239Dato: 12. december 2011
TilFolketinget - Skatteudvalget
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 142 af 16. november2011. Spørgsmålene er stillet efter ønske fraDennis Flydt-kjær (DF).(Alm. del).
Thor Möger Pedersen/Aino Olsen

Spørgsmål 142:

Kan ministeren oplyse, hvordan en virksomhed skal agere, hvis den importerer etprodukt, som er belagt med fedtafgift ved købet, men hvor produktets holdbarheds-dato senere overskrides, og virksomheden derved ønsker afgiften refunderet? Kanministeren desuden oplyse, i hvor stor grad SKAT tager ud og kontrollerer, hvormeget der destrueres på grund af f.eks. overskredne holdbarhedsdatoer, og har mini-steren erfaringer med, at virksomheder ikke får refunderet afgiften, fordi SKAT ikketager ud og kontrollerer dette?

Svar:

Virksomheder, der er registreret som oplagshaver efter fedtafgiftsloven, kan i vissetilfælde opnå fradrag af den afgift, der er betalt for afgiftspligtige fødevarer. Det dre-jer sig om de tilfælde, hvor fødevaren er blevet beskadiget, fordærvet eller af andregrunde blevet uanvendelige. Dette gælder, uanset om beskadigelsen mv. sker hosoplagshaveren eller under transport.Virksomheder, der er registreret som grossister, og virksomheder, der er registreretsom varemodtagere, har ikke mulighed for at fradrage afgiften på afgiftspligtige fø-devarer. Disse virksomheder har heller ikke mulighed for at fradrage dækningsafgif-ten på varer, der er beskadiget, fordærvet eller af andre grunde blevet uanvendelige.Der kan kun opnås fradrag af afgift på råvarer. Der er ikke mulighed for at få fradragaf afgift, der er betalt for sammensatte varer.For at få fradrag skal virksomheden ansøge SKAT om afgiftsfritagelse for varer, derefter deres art kan beskadiges eller fordærves. Det er en betingelse, at varerne tilin-tetgøres eller på anden måde gøres uanvendelige til menneskeføde.Virksomheden skal i ansøgningen til SKAT specificere varerne med oplysning omårsag til og tidspunkt for destruktion mv. af de pågældende varer, så SKAT har mu-lighed for at foretage kontrol af varerne, inden destruktionen finder sted.Det bemærkes, at fedtafgiften ikke adskiller sig fra de øvrige punktafgifter, SKATadministrerer, og den vil derfor blive kontrolleret på samme måde. Dette vil indebæ-re målrettet kontrol ud fra en risikovurdering samt lejlighedsvis stikprøvekontrol.Der findes ikke opgørelser over i hvor stor grad, SKAT tager ud og kontrollerer,hvor meget der destrueres.SKAT har ikke erfaring med, at virksomheder ikke får refunderet afgiften, fordiSKAT ikke tager ud og kontrollerer varerne inden destruktion, men det vil afhængeaf en konkret vurdering i det enkelte tilfælde.
Side 2