Skatteudvalget 2011-12
SAU Alm.del
Offentligt
1055574_0001.png
1055574_0002.png
J.nr. : 11-280139Dato: 12. december 2011
TilFolketinget - Skatteudvalget
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 140 af 16. november2011. Spørgsmålene er stillet efter ønske fraDennis Flydt-kjær (DF).(Alm. del).
Thor Möger Pedersen/Aino Olsen

Spørgsmål 140:

M.h.t. fedtafgiften bedes ministeren oplyse, hvordan SKAT kan kontrollere, hvormeget fedt der er medgået i et produkt, når man tager i betragtning, at der nødven-digvis må være rester i blandingskar mv.?

Svar:

Dækningsafgiften for sammensatte importerede fødevarer afregnes på baggrund afen erklæring fra fabrikanten. Erklæringen indeholder oplysning om mængden afmættet fedt i de råvarer, der indgår i fremstillingen af sammensatte fødevarer - in-klusiv eventuelt spild. Et eventuelt spild indgår, uanset om det opstår, fordi de ind-købte råvarer er fordærvede, eller fordi mængden af mættet fedt svinder under pro-duktionen.Skatteforvaltningens kontrol tager udgangspunkt i erklæringen fra fabrikanten. Skat-teforvaltningen kan kontrollere erklæringen på flere måder.For det første kan skatteforvaltningen se, om der er overensstemmelse mellem fabri-kantens erklæring og den ingrediensliste, som færdigpakkede fødevarer skal forsy-nes med efter reglerne om mærkning af fødevarer. Ifølge disse regler skal de enkelteingredienser angives på den færdigpakkede fødevare i rækkefølge efter faldendevægt, beregnet som indgående vægt på fremstillingstidspunktet.Er der tegn på, at der ikke er overensstemmelse mellem fabrikantens erklæring ogingredienslisten, kan skatteforvaltningen kontakte Fødevarestyrelsen for at indhentesupplerende oplysninger med henblik på at afdække, om fabrikanterklæringen ad-skiller sig væsentligt fra tilsvarende fødevarer.Hvis Skatteforvaltningen vurderer, at fabrikanterklæringen adskiller sig væsentligtfra tilsvarende fødevarer, kan forvaltningen vælge at sende fødevaren til analyse.Ved vurderingen af, om fødevaren adskiller sig væsentligt fra tilsvarende fødevarer,kan skatteforvaltningen både støtte sig til oplysningerne i fødevaredatabasen, oplys-ninger fra Fødevarestyrelsen og erfaring med tilsvarende dansk-producerede fødeva-rer.Hvis det drejer sig om varer fra udlandet, kan Skatteforvaltningen anmode uden-landske skattemyndigheder om at indhente de relevante oplysninger i den udenland-ske virksomhed, så skatteforvaltningen herhjemme kan kontrollere, om fabrikanter-klæringen er korrekt.I øvrigt henvises til svaret på et lignende spørgsmål stillet af Anders Samuelsen(LA) til lovforslaget om fedtafgift, L 111,spørgsmål 7.
Side 2