Skatteudvalget 2011-12
SAU Alm.del
Offentligt
1037712_0001.png
1037712_0002.png
J.nr. 2011-218-0080Dato: 7. november 2011
TilFolketinget - Skatteudvalget
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 14 af 10. oktober2011 Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Dennis Flydtkjær(DF).(Alm. del).
Thor Möger Pedersen/Thomas Larsen

Spørgsmål:

Kan ministeren bekræfte, at de bebudede forhøjelser af afgifterne på cigaretter,øl, vin, sukker, fedt og anden usund mad er ment som adfærdsregulering, og i bekræftendefald uddybe, hvad ministeren agter at gøre med det manglende skatteprovenu, hvis adfærds-reguleringen virker, og store dele af befolkningen stopper med f.eks. at ryge?

Svar:

Det kan bekræftes, at de bebudede afgiftsforhøjelser omfatter forbrug af varer, hvorregeringen gerne ser, at forbruget falder. Uanset formålet med afgifter mv. vil det gælde, atmindre forbrug af de varer, der er belagt med høje afgifter vil reducere statens indtægter.Når der er tale om varer, hvis forbrug kan påføre den offentlige sektor ekstra udgifter, vilnedgangen i indtægterne på længere sigt i varierende omfang blive neutraliseret af færreudgifter. Det gælder f.eks., at det offentlige har større udgifter og tab af andre indtægter vedalkoholforbrug end indtægter fra alkoholafgifterne.Regeringen lægger vægt på, at finanserne er sunde. Ved tilrettelæggelsen af den økonomi-ske politik vil regeringen tage hensyn til de forringelser og forbedringer af de offentlige fi-nanser, der vil ske som følge af ændringer i sammensætning af forbrug, renter, overskud ierhverv etc.
Side 2