Skatteudvalget 2011-12
SAU Alm.del
Offentligt
1055582_0001.png
1055582_0002.png
J.nr. 2011-238-0234Dato: 12-12-2011
TilFolketinget - Skatteudvalget
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 134 af 14. november2011. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Brian Mikkelsen(KF).(Alm. del).
Thor Möger Pedersen/Lene Henningsen

Spørgsmål:

Ministeren anmodes om at kommentere notat fra H.J. Hansen Genvindingsin-dustri ”Afgift på shredderaffald – sammendrag af rapport”, jf. alm. del – bilag 44, herunderbedes oplyst, om ministeren ingen planer har om at sikre, at H.J. Hansen Genvindingsindu-stri ikke behøver nedlægge ca. 250 arbejdspladser?

Svar:

Ved vedtagelsen af Forårspakke 2.0 i 2009 ophævedes fritagelsen for farligt affaldgradvist fra 2010. Før 2010 var der ikke affaldsafgift ved deponering eller energiafgift afvarme fra farligt affald, hvilket var problematisk pga. incitamentet til ”at smitte” ufarligtaffald, bestemmelser i EU’s energibeskatningsdirektiv og særligt bestemmelser om stats-støtte. EU-Kommissionen har ved kontakter oplyst, at de ikke anser det for sandsynligt, atsærlige afgiftslempelser for farligt affald kan statsstøttegodkendes.Afgiften ved deponering af farligt affald – herunder også shredderaffald – indføres gradvist.Pr. 1. januar 2012 pålægges farligt affald til deponering en afgift på 160 kr./ton og pr. 1. ja-nuar 2015 475 kr./ton. Hovedparten af farligt affald til deponering er shredderaffald,Shredderbranchen her og i udlandet har gennem en årrække overvejet, hvordan man kanreducere deponeringerne, uden at det endnu har ført til et skifte i affaldsbehandlingen––hovedparten deponeres stadig eller bruges til opfyldning af gamle miner.Uden mængdeændringer forventes provenuet af afgiften i 2015 at være 75 mio. kr. forshredder-affald og ca. 30 mio. kr. for andet farligt affald til deponering. Der er således taleom en afgiftsbyrde af anseelig størrelse, som pålægges 2 shreddervirksomheder.Den gradvise indfasning af afgiften ved deponering af farligt affald blev indført ud fra enforventning om, at der inden 2015 vil være andre bortskaffelsesmetoder end deponering forshredderaffaldet. En udvikling som afgiften vil understøtte, da deponering bliver relativtdyrere i forhold til anden behandling.Ved behandlingen af Forårspakke 2.0 i Folketinget blev det stillet Folketinget i udsigt, atSkatteministeriet nærmere vil vurdere forholdene i shredderbranchen: ” I lyset af den særli-ge belastning, som en afgift på farligt affald kan have for shredderbranchen, gennemføresforinden i 2011 en analyse af konkurrenceforholdene i shredderbranchen, herunder mulig-heder for anden bortskaffelse af shredderaffald end deponering.” Senere er analysen blevetudvidet til også at omfatte forbrænding af farligt.Ovenstående analyse forventes snarligt færdiggjort og vil blive oversendt til Skatteudval-get. Analysen er udarbejdet af Skatteministeriet i dialog med Miljøstyrelsen og berørtevirksomheder. Et udkast har også været i teknisk høring hos berørte virksomheder.
Side 2