Skatteudvalget 2011-12
SAU Alm.del
Offentligt
1044581_0001.png
1044581_0002.png
j.nr. 11-237790Dato : 23. november 2011
TilFolketingets Skatteudvalg
Hermed sendes svar på spørgsmål nr.111 af 10. november 2011 (Alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Brian Mikkelsen (K).
Thor Möger Pedersen/Niels Anker Jørgensen

Spørgsmål:

Ministeren bedes oplyse, hvorledes regeringen ifølge udspil til finanslov vil”styrke SKAT’s indsats overfor illegal handel, organiseret import og salg af af-giftspligtige varer”, når den permanente grænsekontrol ikke opretholdes.

Svar:

Regeringen har besluttet at annullere den forrige regerings og Dansk Folkepartisaftale af 11. maj. 2011 om permanent kontrol, der den 2. juli tilførte 50 ekstraårsværk til kontrol på grænsestregen.SKAT har netop gennemført en opfølgning på den styrkede toldkontrol fra peri-oden 1. juli 2011 til 30. september 2011 (SAU Alm. del - Bilag 43). Vurderingener, at den øgede indsats ikke i sig selv har givet en nævneværdig forøgelse afbeslaglagte varer.De 50 ekstra årsværk er overført til andet arbejde med bekæmpelse af grænse-overskridende kriminalitet. Denne opgave udføres af fleksible mobile enheder,der primært opererer som baglandspatruljer med indsatser i det grænsenære om-råde ved både den indre og den ydre grænse. Fokus er rettet mod indførsel afnarkotika, våben, biler, punktafgiftspligtige varer, forfalske, indførselsforbudtmedicin samt udførsel af store pengebeløb.Derudover vil den illegale import af punktafgiftspligtige varer i et vist omfangbegrænses gennem en styrket indsats og målrettede aktioner, herunder konse-kvent sanktionering af virksomheder, som sælger ubeskattede varer samt borge-re, der afsløres i ulovligt videresalg af varer importeret til privatforbrug.For at begrænse en udhuling af beskatningsgrundlaget vil SKAT styrke indsatsenmod den organiserede, erhvervsmæssige illegale import og salg af punktafgifts-pligtige varer. Det drejer sig primært om kioskmiljøet, restaurationsbranchen ogtransportbranchen.Kontrollerne vil som hovedregel være uvarslede og kan foregå på alle tidspunk-ter af døgnet, ligesom de vil være synlige i forhold til omverdenen. Aktionernestresser de miljøer, hvor snyderiet foregår. Erfaringerne er, at det virker i forholdtil at nedbringe ulovlighederne. Nogle af aktiviteterne vil foregå med bistand fraandre myndigheder.