Retsudvalget 2011-12
REU Alm.del
Offentligt
1152343_0001.png
1152343_0002.png
1152343_0003.png
Civil- og Politiafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:31. august 2012Kontor: PolitikontoretSagsbeh: Anne Berg Mansfeld-GieseSagsnr.: 2012-0030-0911Dok.:518719
Hermed sendes endelig besvarelse af spørgsmål nr. 989 (Alm. del), somFolketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 13. juli 2012.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Nikolaj Villumsen (EL).
Morten Bødskov/Anne Berg Mansfeld-Giese
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 989 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Finder ministeren at det er i orden at Aarhus Politi har afvistat modtage anmeldelse af spyt og skub mod faglige aktive iAarhus i forbindelsen med protesten mod Café Ziggy Side-walks opsigelse af overenskomsten med 3F onsdag, som om-talt i JP.DK den 13. juli 2012 i artiklen ”Faglig demonstrationblev angrebet”?”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigsadvokaten, der har oplyst følgende:”Jeg har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Østjyllands Politi.Østjyllands Politi har oplyst, at politiet modtog en telefoniskanmeldelse den 11. juli kl. 12.35 fra Anne Hegelund, som op-lyste at være leder af en aktion, som organisationen FreedomFighters afholdt samme dag uden for Café Ziggy Sidewalk iAarhus. Anne Hegelund oplyste endvidere, at aktivisterne varblevet generet af en gruppe på 7-8 personer, som havde skub-bet til aktivisterne og forsøgt at fratage dem deres flag.Om politiets behandling af sagen har Østjyllands Politi oplystfølgende:”Østjyllands Politis specialpatrulje ankom heref-ter til stedet ca. kl. 12.40. En aktivist oplyste tilpatruljen, at en gruppe på 5-7 personer muligt til-hørende det højreorienterede miljø i Aarhus hav-de forsøgt at fratage aktivisterne deres flyers, li-gesom personerne havde grebet ud efter aktivi-sternes banner. Det var ikke kommet til håndge-mæng. De beskrevne personer var ikke længerepå stedet.Fem polititjenestemænd fra politiets specialpa-trulje, som har et særligt kendskab til det højre-orienterede miljø, opholdt sig herefter i området ica. to timer. Der blev ikke observeret konfrontati-oner mellem aktivister og andre personer i dettetidsrum.Anne Hegelund henvendte sig kl. 16.45 person-ligt på Politigården i Aarhus for at anmelde det2
passerede. Anne Hegelund henvendte sig igen kl.17.00 og oplyste blandt andet, at en aktivist nuvar blevet spyttet i ansigtet af en navngiven per-son, som angiveligt tilhørte højrefløjen.To patruljer fra Østjyllands Politi blev sendt tilstedet ca. kl. 17.30. Aktivisterne oplyste til politi-et, at de gennem hele dagen var blevet chikaneretaf personer muligvis tilhørende højrefløjen, menat disse personer havde forladt stedet. Politietsøgte i området efter disse personer, men fandtdem ikke.Aktivisterne blev af de tilstedeværende patruljerbehørigt vejledt om eventuel senere anmeldelsetil politiet af forholdet og om klageadgang.Ved politiets tilsyn på stedet ca. kl. 19.30 havdeparterne forladt stedet.Østjyllands Politi modtog den 12. juli 2012 enanmeldelse i sagen fra en aktivist, der oplyste, athan i forbindelse med episoden var blevet spytteti ansigtet.”Østjyllands Politi har tilføjet, at straffesagen vedrørende detanmeldte spyt mod en af aktivisterne er blevet efterforsket ognu er overgivet til anklagemyndigheden med henblik på afgø-relse af tiltalespørgsmålet, mens den anmeldelse, som AnneHegelund indgav om skub mv. mod aktivisterne, fortsat er un-der efterforskning. Der er således ikke tale om, at de nævnteanmeldelser er blevet afvist af politiet.”
3