Retsudvalget 2011-12
REU Alm.del
Offentligt
1067332_0001.png
1067332_0002.png
1067332_0003.png
Civil- og Politiafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:17. januar 2012Kontor: PolitikontoretSagsbeh: Anne Berg Mansfeld-GieseSagsnr.: 2011-0030-0404Dok.:287861
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 97 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 31. oktober 2011.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Morten Bødskov/Carsten Madsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 97 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Ministeren bedes redegøre for, om det ikke vil være muligt atfinde frem til de 200 mio. kr. i Stein Bagger sagen, eftersomder er oplysninger om hvilke firmaer, der har modtager penge-ne i første omgang og grunden til ikke at fortsætte ”eftersøg-ningen” alene er forbundet med omkostningerne hertil? Hvisdet ikke forholder sig således, bedes ministeren redegøre for,om reglerne for bekæmpelse af økonomisk kriminalitet er til-strækkelige i en sag af denne karakter?”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigsadvokaten. I den anledning har Rigsadvokaten henvist tilfølgende udtalelse fra Statsadvokaten for Særlig Økonomisk Kriminalitet(SØK):”Arbejdet med at spore udbyttet efter økonomisk kriminaliteter blevet væsentligt styrket i de senere år. Der er således givetpolitiet bedre muligheder for – også efter afsagt dom i en straf-fesag – at foretage ransagninger og forlange oplysninger omeksempelvis bankkonti udleveret, og SØK har oprettet en spo-ringsgruppe, der har til opgave at fokusere på at opspore ud-byttet fra kriminalitet. Enheden blev etableret i 2007 og beståraf 1 anklager og 3-4 efterforskere. Sporingsgruppen har sidenoprettelsen beslaglagt midler for i alt omkring 170 millioner kr.Med hensyn til udbyttet i straffesagen mod Stein Bagger, kandet oplyses, at der har været ydet en betydelig indsats fra kura-tor og SØK’s side for at spore udbyttet i sagen, og der er i denforbindelse blevet beslaglagt og konfiskeret ganske store be-løb.SØK samarbejder fortsat med udenlandske myndigheder for atkonfiskere mest muligt af udbyttet fra sagen, og SØK vil her-udover forsøge at spore yderligere udbytte, såfremt der måttefremkomme nye relevante oplysninger i sagen.”Justitsministeriet kan i tilknytning til ovenstående oplyse, at Rigsadvoka-ten i samarbejde med Rigspolitichefen tidligere på året besluttede, at SØKskulle styrkes med ca. 4 millioner kroner.Herudover har regeringen og Enhedslisten med finanslovsaftalen for 2012sikret, at indsatsen mod økonomisk kriminalitet yderligere styrkes.2
Der etableres som led i aftalen en taskforce mellem SØK, Finanstilsynetog SKAT. Taskforcen skal målrette og koordinere efterforskningen ogstrafforfølgningen af sager om bl.a. kursmanipulation, insiderhandel ogpantebrevsspekulation, som er opstået i forlængelse af den finansielle kri-se.
3