Retsudvalget 2011-12
REU Alm.del
Offentligt
1067328_0001.png
1067328_0002.png
1067328_0003.png
1067328_0004.png
Civil- og Politiafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:17. december 2012Kontor: PolitikontoretSagsbeh: Anne Berg Mansfeld-GieseSagsnr.: 2011-0030-0404Dok.:287858
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 96 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 31. oktober 2011.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Morten Bødskov/Carsten Madsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 96 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Ministeren bedes redegøre nærmere for den ”strafrabat” SteinBagger fik ved Retten i Lyngby.”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigsadvokaten. I den anledning har Rigsadvokaten henvist tilfølgende udtalelse fra Statsadvokaten for Særlig Økonomisk Kriminalitet:”1. Stein Baggers beskikkede forsvarer spurgte 8. januar 2009,om statsadvokaturen overfor retten ville fremhæve Stein Bag-gers eventuelle bistand ved efterforskningen af sagen om sy-stematisk bedrageri og dokumentfalsk begået mod først ogfremmest leasingselskaber.Foranlediget af henvendelsen udarbejdede statsadvokaturenden 15. januar 2009 en tilkendegivelse, som bl.a. indeholderfølgende:”Såfremt Stein Bagger til statsadvokaturen og i ret-ten ubetinget tilstår sin rolle i sagen mod ham ogsamtidig efter bedste vilje og evne sandfærdigt ogdetaljeret forklarer om sagens forhold, medger-ningsmænd og det udbytte, som er indvundet, vilstatsadvokaturen i forbindelse med behandlingen afsagen mod Stein Bagger i retten fremhæve hans bi-stand til sagens efterforskning og strafforfølgningsom en faktor, der bør medføre en strafnedsættelse.Stein Bagger gøres herved bekendt med, at afgørel-sen om eventuel strafnedsættelse henhører underretten, og at anklagemyndighedens påstand omstrafnedsættelse ikke er bindende for retten. SteinBagger gøres herved tillige bekendt med, at det erretten, som med parternes tilslutning afgør, omhans sag kan fremmes som en tilståelsessag.Stein Baggers stilling til denne tilkendegivelse vilsammen med tilkendegivelsen blive bilageret ind isagen, ligesom materialet vil blive bilageret ind ide eventuelle sager, som Stein Baggers forklaringvedrører.”I forbindelse med hovedforhandlingen ved Retten i Lyngbymeddelte statsadvokaturen, at Stein Bagger havde medvirket2
ved sagens oplysning i overensstemmelse med tilkendegivel-sen.Ved Retten i Lyngbys dom af 12. juni 2009 blev Stein Baggerstraffet med fængsel i 7 år. Om tilstedeværelsen af formildendeomstændigheder anførte retten følgende:”Der er ved strafudmålingen i formildende retninglagt helt særlig vægt på, at Stein Bagger i et ekstra-ordinært omfang har medvirket til sagens opkla-ring, således at sagen uanset sit betydelige omfanghar kunnet fremmes til dom inden for syv månederefter anmeldelsen til politiet. Det er endvidere til-lagt betydning, at Stein Bagger er fremkommetmed oplysninger, der er afgørende for opklaringenaf strafbare handlinger begået af andre. Det er end-videre tillagt vægt, at Stein Bagger på grund af destrafbare handlinger ved denne dom frakendes ret-tigheder i medfør af straffelovens § 79, jf. straffe-lovens § 82, nr. 12.”Retten i Lyngby har således ikke ved fastsættelse af straffeneksplicit lagt vægt på Stein Baggers forklaringer om det ind-vundne udbytte, men derimod på hans medvirken til, at sagenkunne afgøres hurtigt og til hans forklaringer om med-gerningsmanden, den senere dømte svenske statsborger PerMikael Ljungman.

2.

Statsadvokaturen havde under sagen mod Stein Bagger ned-lagt påstand om udbyttekonfiskation på i alt 220 mio. kr., her-under beslaglagte indeståender på konti og en lang række me-get dyre effekter som f.eks. malerier, smykker og ure, der var istatsadvokaturens varetægt.De 220 mio. kr. svarer til de beløb, der ikke er betalt IT Facto-ry, men som er gået til Per Michael Ljungman, de andre ”leve-randører” og til Stein Bagger og hans selskaber.Om konfiskationen anførte Retten i Lyngby følgende:”Det bemærkes herved, at retten efter en konkretvurdering har fundet, at der inden for det påståedekonfiskationsbeløb på 220.000.000 kr. ikke hosStein Bagger bør ske konfiskation af beløb, somikke er tilgået ham eller IT Factory. Retten finder,at de beløb som Stein Bagger har disponeret overtil fordel for sit selskab Clanweaver Holdings, samtde beløb, som er oppebåret i løn, bonus og pensionkan indgå i konfiskationen. Herefter og på bag-grund af den usikkerhed, der er forbundet med for-3
bruget af udbyttet i sagen, fastsættes konfiskati-onsbeløbet skønsmæssigt til 50.000.000 kr.”Den største del af udbyttet, som ikke er tilgået Stein Bagger el-ler brugt i IT Factory, er tilgået Per Mikael Ljungman. SteinBagger har under sin egen sag bl.a. forklaret følgende herom:”På det tidspunkt var der overforfaldne fakturaerover for Mikael Ljungmans selskaber på 140 mio.kr. De penge er ikke betalt, og han ved ikke, hvadMikael Ljungman har gjort med dem.”Per Mikael Ljungman blev ved Østre Landsrets ankedom af17. november 2010 dømt for bedrageri for i alt 262 mio. kr.,hvoraf de 130 mio. kr. er betalt til IT Factory. Straffen blevudmålt til fængsel i 7 år, ligesom der blev konfiskeret 50 mio.kr. Herudover blev Per Mikael Ljungman dømt til at erstatte ITFactorys konkursbo 200 mio. kr. Erstatningen er fastsatskønsmæssigt.”
4