Retsudvalget 2011-12
REU Alm.del
Offentligt
1161555_0001.png
1161555_0002.png
1161555_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:2. oktober 2012Kontor: UdlændingekontoretSagsbeh: Mette Kjølby Miller-HarrisSagsnr.: 2012-0030-0922Dok.:539930
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 947 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 11. juli 2012. Spørgs-målet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Morten Bødskov/Nanna Fischer
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 947 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Af artiklen i Berlingske ”Fem år under jorden” den 8. juli2012 fremgår, at en person kan opholde sig illegalt i landet i enårrække og betale skat, uden at myndighederne reagerer. Hvader baggrunden for, at noget sådant kan finde sted? Vil ministe-ren tage initiativ til at forhindre, at noget lignende kan ske ifremtiden?”

Svar:

Den artikel, der er nævnt i spørgsmålet, omhandler en mand, der på trodsaf, at han fik inddraget sin opholdstilladelse i 2006, gennem de seneste femår angiveligt har haft et arbejde og betalt skat i Danmark.Jeg finder det selvfølgelig uacceptabelt, at en udlænding i en årrække kanopholde sig ulovligt i Danmark og i den forbindelse arbejde og betale skat.Udlændinge, der ikke har ret til at opholde sig i Danmark, skal udvises,medmindre det strider mod Danmarks internationale forpligtelser.Lad mig derfor slå fast, at det er en høj prioritet for regeringen at bekæmpeulovligt ophold. Der er derfor stor politimæssig fokus på indsatsen modudlændinge, der opholder sig ulovligt i Danmark, og således også en højkontrolhyppighed. Politiets kontrol i forhold til udlændinges opholds-grundlag sker løbende og målrettes herudover områder, hvor der skønnesat være mest behov for det.Regeringen lægger endvidere stor vægt på at fortsætte og styrke det etable-rede samarbejde på området imellem de relevante myndigheder, herunderSKAT, politiet og udlændingemyndighederne.Politiet deltager for eksempel i et effektivt tværfagligt myndighedssamar-bejde med blandt andet skattemyndighederne om de såkaldte ”Fair Play”-aktioner. Ved disse aktioner opsøger politiet sammen med SKAT konkretevirksomheder og kontrollerer, om de ansatte har lovligt opholdsgrundlag.Desuden overvejer Justitsministeriet for tiden – bl.a. i samarbejde med Be-skæftigelsesministeriet – i hvilket omfang der er behov for justeringer afde gældende regler om registersamkøring med henblik på at gøre detnemmere at opdage udlændinge, der opholder sig og arbejder uden tilla-delse i Danmark, og således at eksempler som nævnt i artiklen i højeregrad kan imødegås.2
Endelig bemærkes, at regeringen har iværksat en række yderligere initiati-ver med henblik på at styrke indsatsen over for udlændinge, der ulovligtopholder sig og arbejder her i landet.Der kan i den forbindelse henvises til den samtidige besvarelse af spørgs-mål nr. 347 (Alm. del) fra Folketingets Udvalg for Udlændinge og Integra-tion og justitsministerens besvarelse af 3. maj 2012 af spørgsmål nr. 283(Alm. del) fra Folketingets Udvalg for Udlændinge og Integration.Der henvises endvidere til skatteministerens besvarelse af dette spørgsmål.
3