Retsudvalget 2011-12
REU Alm.del
Offentligt
1148460_0001.png
1148460_0002.png
1148460_0003.png
Civil- og Politiafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
17. august 2012PolitikontoretLinda Björk Nielsen2012-0030-0900513586
Hermed sendes endelig besvarelse af spørgsmål nr. 941 (Alm. del), somFolketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 10. juli 2012.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Morten Bødskov/Carsten Madsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 941 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Vil ministeren redegøre for, hvordan politiet samarbejder medRoskilde Festivalen om at bekæmpe narkosalg og -indtagelsepå festivalen, og finder ministeren der er behov for at styrkearbejdet bl.a. ved at indføre stikprøvekontrol og fratage folkderes festivalarmbånd, hvis de tages i salg og brug af ulovligestoffer?”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet. I den anledning har Rigspolitiet henvist til en ud-talelse fra Midt- og Vestsjællands Politi, der har oplyst følgende:”Midt- og Vestsjællands Politi har både i planlægningen op tilog under afviklingen af Roskilde Festival et tæt samarbejdemed festivalledelsen om indsatsen mod anvendelse og salg afnarkotika på festivalen.Midt- og Vestsjællands Politi har endvidere oplyst, at RoskildeFestival primært varetager den oplysende og informerende ind-sats rettet mod publikum, hvor festivalens holdning imod brugaf stoffer kommer til udtryk på blandt andet festivalens hjem-meside og i forskellige publikationer.Politiet varetager den håndhævende indsats, dels gennem enefterretningsbaseret indsats i tiden op til festivalen, dels gen-nem en patrulje- og efterforskningsbaseret indsats under selvefestivalen. Roskilde Festival understøtter politiets håndhæven-de indsats gennem sanktioner i relation til de pågrebnes fortsat-te deltagelse i festivalen.Festivalgæster, der pågribes af politiet med euforiserende stof-fer til eget forbrug, bliver tilkendt en bøde, og stoffet konfiske-res. Roskilde Festival fratager den pågældende sit festivalarm-bånd og udleverer i stedet et ”advarselsarmbånd”. Såfremt denpågældende på ny pågribes for en lignende forseelse, medførerdet fratagelse af ”advarselsarmbåndet” og bortvisning fra festi-valpladsen.Festivalgæster, der pågribes i forbindelse med handel med eu-foriserende stoffer, rammes på samme måde af de sædvanligestrafferetlige følger – typisk en bøde og konfiskation – ligesomRoskilde Festival straks fratager de pågældende deres festival-armbånd og bortviser dem fra festivalpladsen.2
Midt- og Vestsjællands Politi har i forbindelse med den netopoverståede Roskilde Festival 2012 rejst i alt 492 sigtelser forbesiddelse af narkotika til eget forbrug, hvilket medførte bødeog konfiskation af stofferne. Der blev desuden rejst i alt syvsigtelser for handel med narkotika, hvilket medførte konfiska-tion af stofferne samt optagelse af rapport med henblik på se-nere strafferetlig afgørelse.”
3