Retsudvalget 2011-12
REU Alm.del
Offentligt
1154815_0001.png
1154815_0002.png
1154815_0003.png
1154815_0004.png
Civil- og Politiafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:7. september 2012Kontor: PolitikontoretSagsbeh: Anne Berg Mansfeld-GieseSagsnr.: 2012-0030-0898Dok.:516493
Hermed sendes endelig besvarelse af spørgsmål nr. 938 (Alm. del), somFolketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 9. juli 2012.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Morten Bødskov/Carsten Madsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 938 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Ministeren bedes kommentere artiklen fra Politiforbundetsblad Dansk Politi af 5. juli 2012 "Politifolkene: Christiania erlivsfarligt", herunder oplyse om det er korrekt, som oplyst i ar-tiklen, at:•Proceduren er den, når noget hænder på Christiania, så ringerpolitiet til udvalgte christianitter og spørger dem om, hvad dermåtte være hændt?•Politiet kun kan rykke ind på Christiania, hvis vagterne vedindgangen, som er hyret af rockere, giver politiet lov?•Politiet kun nødigt kommer på Christiania, fordi det er fordyrt, for farligt og gevinsten for lille?•Christiania de facto er et lovløst område, og at flere politibe-tjente er nervøse for eget liv, hvis de bliver opdaget i civil?•Det er rockerne, der i realiteten styrer Christiania - formentligtgennem vold, trusler, afpresning m.v.?•Christiania er blevet de kriminelles fristed og helle, hvor selvsimple gaderøvere kan flygte til uden risiko for at politiet for-følger dem?•Politiets strategi for Christiania mest ser ud til at være udar-bejdet med henblik på at tilfredsstille politikerne?”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet, der efter høring af Københavns Politi har oplystfølgende:”1. Københavns Politi har for så vidt angår håndteringen afalmindeligt forekommende politiforretninger på Christianiaoplyst, at det er udgangspunktet, at disse behandles på sammemåde som andre steder i politikredsen. Københavns Politi fore-tager således rutinemæssigt udrykning til Christiania i forbin-delse med anmeldelser, der indgår til politiet via 112 eller 114.Det er i den forbindelse naturligt at kontakte anmeldere, vid-ner, forurettede og andre kilder i miljøet med henblik på at fået hændelsesforløb klarlagt. Dette medfører – navnlig i forbin-delse med anmeldelser om alvorlige forhold som eksempelvis2
voldssager, ulykker, dødfundne og lignende – at politiet medbeskedne personaleressourcer udfører sådanne arbejdsopgaverpå Christiania uden at blive forstyrret eller forulempet. Det vilofte blot dreje sig om to til tre polititjenestemænd.

2.

I det omfang Københavns Politi skal ind på Christiania vedPusher Street, bliver politiet ofte mødt af vagter, der har til op-gave at advare hashsælgerne i Pusher Street om politiets tilste-deværelse. Hashsælgerne og deres kunder forsvinder i så faldhurtigt fra området og afventer, at politiet afslutter politiforret-ningen. Københavns Politi oplever generelt, at man får denfornødne arbejdsro, når der er tale om gennemførelse af almin-delige politiforretninger, og dette er christianitterne bekendt.Det er således primært i forbindelse med politiets indsatsermod hashhandelen i Pusher Street, at politiet møder modstandog modvilje fra christianitternes side.

3.

Københavns Politi har endvidere oplyst, at det kan afkræf-tes, at politiet kun rykker ind på Christiania, når vagterne giverpolitiet lov. Det hænder imidlertid som anført, at personer påChristiania, herunder vagter, gøres bekendt med formålet medpolitiets tilstedeværelse på Christiania med henblik på at sikrebedre arbejdsbetingelser for politiet og eventuelt rednings-mandskab.Der rykkes dog først ind på Christiania ved Pusher Street, nårdet sikkerhedsmæssigt vurderes forsvarligt af hensyn til detindsatte personales sikkerhed. Tilstedeværelsen af vagter ogvagternes antal kan således have indflydelse på antallet af poli-titjenestemænd, der afsættes til en opgave.

4.

Københavns Politi har yderligere oplyst, at Københavns Po-litis nye strategi for den politimæssige indsats i og ved Christi-ania, som blev præsenteret for knapt to måneder siden, dels in-deholder en overordnet målsætning for resultatet af politietsindsats i området på længere sigt, dels en konkret strategi forden kortsigtede indsats i området.Københavns Politi anser strategien for at være et væsentligt ognødvendigt led i planlægningen og koordineringen af den poli-timæssige indsats med henblik på at realisere den langsigtedemålsætning om, at kriminaliteten og politibetjeningen på Chri-stiania ikke skal adskille sig fra andre særlige byområder i Kø-benhavn.”Justitsministeriet kan for så vidt angår det anførte om, at rockerne reeltskulle have overtaget Christiania henvise til Justitsministeriets bidrag tilKlima- og Energi- og Bygningsministeriet besvarelse af 20. juni 2012 afspørgsmål nr. 6 (Aktstykke 89) fra Folketingets Finansudvalg, Justitsmini-3
steriets besvarelse af 19. juni 2012 af spørgsmål nr. 835 (Alm. del) fraFolketingets Retsudvalg samt Justitsministeriets besvarelse af 4. juli 2012af spørgsmål nr. 903 (Alm. del), hvorved det talepapir, der dannede grund-lag for justitsministerens besvarelse den 27. juni 2012 af samrådsspørgs-mål BH-BJ fra Folketingets Retsudvalg, blev oversendt til Retsudvalget.Justitsministeriet kan for så vidt angår det anførte om, at Christiania skulleudgøre et helle og et tilflugtssted for kriminelle på flugt fra politiet henvisetil den samtidige besvarelse af spørgsmål nr. 888 og 890-894 (Alm. del)fra Folketingets Retsudvalg.
4