Retsudvalget 2011-12
REU Alm.del
Offentligt
Civil- og Politiafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:23. oktober 2012Kontor: PolitikontoretSagsbeh: Anne Berg Mansfeld-GieseSagsnr.: 2012-0030-0895Dok.:516360
Hermed sendes endelig besvarelse af spørgsmål nr. 933 (Alm. del), somFolketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 5. juli 2012.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Morten Bødskov/Carsten Madsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 933 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:
”Der har efterhånden været nogle episoder, hvor tiltalte perso-ner, der skal fremstilles i retten, stikker af fra politiet. Det erstærkt problematisk både af hensyn til eventuelle ofre og dengenerelle retsfølelse i befolkningen. Vil ministeren i den for-bindelse overveje muligheden af at betjente kan bruge hånd-lænke til de tiltalte i forbindelse med fremstillingen i retten,herunder transport til og fra retten, herunder om i hvilket om-fang noget sådant bruges allerede idag.”Svar:
Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet, der har oplyst følgende:”1. Politiet kan i forbindelse med opgavevaretagelsen – udoveranvendelse af almindelig fysisk magt og forskellige greb – gø-re brug af forskellige magtmidler.Til politiets magtmidler hører først og fremmest de midler, po-litiet normalt er i besiddelse af. Det drejer sig blandt andet omhåndjern, stav, tåregas og skydevåben. Håndlænker indgår ikkesom en del af politiets magtmidler.Politiets magtmidler er godkendt af Rigspolitiet, der ligeledeshar udarbejdet særlige bestemmelser om anvendelse mv. af deforskellige magtmidler. Det er et bærende princip i disse reg-ler, at politiet kun må anvende de omtalte fysiske magtmidler,hvis det er nødvendigt for at modstå eller afværge et påbegyndteller overhængende uretmæssigt angreb, og at anvendelsen afmagtmidlet ikke åbenbart går ud over, hvad der under hensyntil angrebets farlighed, angriberens person og det angrebneretsgodes betydning er forsvarligt.Et bestemt magtmiddel må kun anvendes, hvis opgaven ikkekan løses ved anvendelse af et mildere magtmiddel. Magtmid-ler anvendes således så skånsomt som muligt, og politiets ud-dannelse og udrustning udvikles løbende i overensstemmelsemed dette skånsomhedsprincip2.
Dansk politi har tidligere anvendt en såkaldt førerkæde sommagtmiddel. Førerkæden, der kan sammenlignes med den ispørgsmålet nævnte håndlænke, blev anvendt som en slagshåndjern. Den var cirka 33 cm lang og bestod af en kæde medet håndtag i hver ende. Kæden blev lagt rundt om håndleddetpå en tilbageholdt person, og de to håndtag blev lagt sammen,2
hvorefter håndtagene blev drejet rundt, indtil kæden stramme-de omkring håndleddene. Førerkæden kunne strammes såhårdt, at den i værste fald kunne knuse et håndled.Rigspolitiet vurderer løbende behovet for at supplere eller ud-skifte de magtmidler, som danske polititjenestemænd har tilrådighed. Der pågår ikke aktuelle overvejelser om indførelse afhåndlænker som nyt magtmiddel.3.
Det bemærkes i øvrigt, at i de tilfælde, hvor domfældte ellervaretægtsarrestanter forsøger at undløbe fra politiet, er en ræk-ke faktorer udslagsgivende for, om forehavendet lykkes. Detgælder bl.a. de konkrete adgangsforhold til og de fysiske sik-kerhedsforanstaltninger i retslokalet, eventuelle medsammen-svornes bistand til flugt, eventuelle efterretninger om flugtrisi-ko, antallet af tilstedeværende vagter, og om den pågældendevar ilagt håndjern på det pågældende tidspunkt.Særligt for så vidt angår anvendelsen af håndjern ved transportaf arrestanter og domfældte bemærkes, at der ikke findes sær-lige regler herom, men at det beror på en konkret vurdering ihvert enkelt tilfælde, om anvendelse af håndjern skønnes på-krævet.”
3