Retsudvalget 2011-12
REU Alm.del
Offentligt
Civil- og Politiafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:24. august 2012Kontor: PolitikontoretSagsbeh: Anne Berg Mansfeld-GieseSagsnr.: 2012-0030-0894Dok.:513100
Hermed sendes endelig besvarelse af spørgsmål nr. 931 (Alm. del), somFolketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 5. juli 2012.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Morten Bødskov/Carsten Madsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 931 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:
”En række butiksansatte udsættes hvert år for frygtelige hæn-delser som røveri, trusler på livet, fysisk og psykisk vold ogfangenskab. Hændelser, der kan medføre forfærdelige traumersom posttraumatisk stressforstyrrelse, og som kan ødelæggeden enkeltes tilværelse. Vil ministeren i den forbindelse rede-gøre for, hvordan ministeren vil forbedre sikkerheden for debutiksansatte, og herunder redegøre for hvilke konkrete initia-tiver ministeren planlægger at tage for at forbedre sikkerhedenfor de butiksansatte?”Svar:
Justitsministeriet skal indledningsvis bemærke, at de overordnede reglerom arbejdsmiljø, herunder om sikkerheds- og sundhedsforhold på arbejds-pladsen, findes i arbejdsmiljøloven, der henhører under Beskæftigelsesmi-nisteriet.Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet om de forebyggende foranstaltninger, politiet erinvolveret i. Rigspolitiet har oplyst følgende:”Rigspolitiet kan oplyse, at Dansk Erhverv og detailbranchen ijanuar 2010 indledte et samarbejde om databasen Crimestat,som er en database, der blandt andet indeholder oplysningerom røverier.Når en butik har været udsat for et røveri, indberettes alle op-lysninger om det pågældende røveri til databasen. Herefter kanandre butikker se oplysningerne i anonymiseret form. Oplys-ningerne skal skabe et overblik over situationen på området ogdermed styrke forebyggelsen af røverier.I forhold til politiets rolle på området kan Rigspolitiet oplyse,at Dansk Erhverv og Rigspolitiet på baggrund af udviklingenaf Crimestat har indledt et samarbejde. Samarbejdet består ho-vedsageligt i en løbende dialog om de overordnede tendenser,som kan måles via Crimestat, ligesom Dansk Erhverv på bag-grund af informationer i Crimestat kan videregive oplysnin-gerne til politiet i efterforskningsøjemed.Det er således formålet med samarbejdet at få minimeret antal-let af røverier gennem forebyggelse.
2
Ud over samarbejdet om Crimestat indgår Rigspolitiet ogDansk Erhverv også i et samarbejde om den generelle sikker-hed i butikkerne.Rigspolitiet kan oplyse, at der i forbindelse med dette samar-bejde er nedsat et sikringsudvalg. Her drøftes blandt andet,hvordan butikkerne med fordel kan udarbejde en sikrings- ogsikkerhedspolitik, samt hvad en sådan bør indeholde.I sikringsudvalget drøftes endvidere brugen af diverse sik-ringsmetoder, herunder brugen af mekanisk og elektronisk sik-ring.Endelig kan Rigspolitiet oplyse, at Rigspolitiet endvidere gen-nem flere år er indgået i et samarbejde med guldsmedenes ogurmagernes brancheforening (Danske Guldsmede og Urmage-re) med henblik på at forebygge og bekæmpe røverier rettetmod guldsmede og urmagere.Samarbejdet indebærer, at Rigspolitiet regelmæssigt mødesmed brancheforeningen med henblik på at drøfte kriminalitets-udviklingen og mulige initiativer som led i såvel den kriminali-tetsforebyggende som den kriminalitetsbekæmpende indsats.Herudover rådgiver Rigspolitiet løbende branchen om, hvor-dan guldsmede og urmagere sikrer sig bedst muligt i bestræ-belserne på at forebygge røverier.”
3