Retsudvalget 2011-12
REU Alm.del
Offentligt
1143655_0001.png
1143655_0002.png
1143655_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
11. juli 2012StrafferetskontoretKetilbjørn Hertz2012-0030-0882476572
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 917 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 2. juli 2012.
Morten Bødskov/Ketilbjørn Hertz
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 917 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Ministeren bedes kommentere henvendelsen vedr. strafudmå-ling ved voldtægt af handicappede personer (REU alm. del bi-lag 476). Ministeren bedes herunder redegøre for, om AmnestyInternationals fremstilling af den danske lovgivning på områ-det er korrekt.”

Svar:

1.

Det anføres i henvendelsen, at voldtægt af et menneske, der ikke kan gø-re modstand, straffes mindre strengt end voldtægt af en, der kan gøre mod-stand.Justitsministeriet skal hertil bemærke, at straffelovens § 216 om voldtægtikke sondrer mellem, om offeret for voldtægten har været i stand til at gøremodstand eller ikke har været i stand til at gøre modstand.Ved udmålingen af straffen for voldtægt i en konkret sag vil det endviderei almindelighed udgøre en skærpende – og ikke en formildende – omstæn-dighed, at offeret for voldtægten har været særligt værgeløst, eksempelvisfordi offeret er fysisk eller psykisk handicappet.Når der rent faktisk foreligger en voldtægt, forholder det sig derfor modsataf, hvad der anføres i henvendelsen. Hvis offeret ikke har kunnet gøremodstand, vil straffen for en voldtægt alt andet lige i almindelighed værestrengere, end hvis offeret har kunnet gøre modstand.

2.

I henvendelsen gengives endvidere Amnesty Internationals oplysningerog synspunkter om straffelovens § 216 om voldtægt, § 218 om udnyttelseaf en persons sindssygdom, mentale retardering eller hjælpeløse tilstand og§ 227 om mulighed for straflempelse i tilfælde af indgåelse af ægteskab.Det anføres, at straffeloven sondrer mellem voldtægt (§ 216) og ”tiltvun-gen sex med et forsvarsløst offer” (§ 218).Justitsministeriet skal hertil bemærke, at straffelovens § 216 omfatter til-tvingelse af samleje ved vold eller trussel om vold eller ved at hensætte of-feret i en tilstand, hvor denne er ude af stand til at modsætte sig handlin-gen. Som nævnt er det i den forbindelse uden betydning, om offeret er istand til at gøre modstand eller ikke er i stand til at gøre modstand. Hvisgerningsmanden har anvendt vold eller trussel om vold eller har hensat of-2
feret i en tilstand, hvor denne er ude af stand til at modsætte sig handlin-gen, for at opnå samleje, er der under alle omstændigheder tale om vold-tægt.Straffelovens § 218 angår at skaffe sig samleje ved at udnytte en personssindssygdom eller mentale retardering (stk. 1) og at skaffe sig samleje meden person, der befinder sig i en tilstand, i hvilken den pågældende er ude afstand til at modsætte sig handlingen (stk. 2). Som anført af Amnesty Inter-national omfatter § 218 kun samleje uden for ægteskab. Straffelovens§ 218 er kun relevant, hvis forholdet ikke har karakter af voldtægt.

3.

Det fremgår af henvendelsen, at Amnesty International mener, at straf-felovens § 216 bør ændres, så denne bestemmelse også kommer til at om-fatte de forhold, der i dag er omfattet af straffelovens § 218, stk. 2. Endvi-dere mener Amnesty International, at straflempelsesreglen i straffelovens§ 227 bør ophæves.Justitsministeriet skal hertil bemærke, at som det også er berørt i henven-delsen, er Straffelovrådet i øjeblikket ved at behandle et kommissoriumom revision af straffelovens kapitel 24 om seksualforbrydelser. AmnestyInternationals rapport om voldtægt og menneskerettigheder i de nordiskelande indgår i Straffelovrådets overvejelser.Det kan supplerende oplyses, at Straffelovrådets arbejde med kommissori-et om straffelovens kapitel 24 forventes at være afsluttet kort tid eftersommerferien.

4.

Sammenfattende er det ikke rigtigt, atvoldtægtaf et forsvarsløst offerstraffes mindre strengt end voldtægt af et ikke forsvarsløst offer.Derimod er det rigtigt, at den danske straffelov indeholder en række straf-bestemmelser med forskellige strafferammer for forskellige former forsamleje uden (gyldigt) samtykke.
3