Retsudvalget 2011-12
REU Alm.del
Offentligt
1202004_0001.png
1202004_0002.png
1202004_0003.png
1202004_0004.png
Civil- og Politiafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
7. januar 2013PolitikontoretJean Elisabeth Hørdum2012-0030-0879599157
Hermed sendes endelig besvarelse af spørgsmål nr. 914 (Alm. del), somFolketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 2. juli 2012.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Morten Bødskov/Carsten Madsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 914 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Vil ministeren redegøre for, i hvilket omfang de rocker- ogindvandrerbander som opererer i Danmark, herunder Bandidos,også opererer i USA og hvilke regler og beføjelser de ameri-kanske myndighederne har til at bekæmpe deres kriminelle ak-tiviteter og om myndighederne har beføjelser eller kan tage ret-lige skridt i forhold til at få dem dømt til opløsning mv. somorganisationer? Vil ministeren i den forbindelse redegøre forom man har viden om konkrete samarbejder om kriminelle ak-tiviteter mellem bandernes afdelinger i USA og Danmark oghvor omfattende sådanne samarbejder i givet fald skønnes atvære?”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet ud-talelser fra Rigspolitiet og Udenrigsministeriet.Rigspolitiet har oplyst følgende:”Rigspolitiet kan oplyse, at rockermiljøet i Danmark er domi-neret af Hells Angels og Bandidos.Fælles for Hells Angels og Bandidos er, at de er internationaleklubber, der begge har deres udspring i USA. Klubberne erbegge karakteriseret ved at have en hierarkisk struktur, hvoregne normer og regler udgør et internt og internationalt ko-deks. Der er tale om et strengt internt hierarki, hvor medlem-merne tildeles særlig rang og status.Hells Angels, der er den ældste af de store internationale rock-erklubber, blev grundlagt i marts 1948 i San Bernadino i Cali-fornien. Hells Angels har været forbillede for opbygningen afstørstedelen af de øvrige store rockerklubber.Hells Angels ekspanderede kraftigt i USA gennem 1960’erne.I 1961 blev det første internationale chapter oprettet i NewZealand, og herefter ekspanderede Hells Angels til den øvrigedel af verden.Den første nordiske afdeling af Hells Angels blev oprettet iDanmark i 1980, hvor Unionen MC i København blev udnævnttil en fuldgyldig Hells Angels-afdeling – Hells Angels MCCopenhagen. Afdelingen fik samtidig ret til at bære den uni-formering, der er kendetegnende for Hells Angels. Siden harHells Angels oprettet afdelinger adskillige steder i Danmark.Bandidos blev stiftet i 1966 i San Leon i Texas. Bandidos eks-2
panderede i 1970’erne hovedsageligt i de sydøstlige stater iUSA, og i 1983 blev det første internationale chapter oprettet iAustralien, hvorefter Bandidos ekspanderede til resten af ver-den.I 1992 ekspanderede Bandidos i Europa, og to europæiske pro-bationary afdelinger (prøveafdelinger) blev oprettet i Danmark– Bandidos MC Northland og Bandidos MC East Coast. Disseafdelinger blev i december 1993 forfremmet til fuldgyldige af-delinger af Bandidos Nation, hvilket markerede grundlæggel-sen af de første nordiske afdelinger af Bandidos.Hells Angels og Bandidos opererer således både i Danmark ogi USA.Rigspolitiet ønsker af efterforskningsmæssige hensyn ikke atoplyse nærmere om, hvorvidt Rigspolitiet er bekendt medeventuelle konkrete samarbejder om kriminelle aktiviteter mel-lem Hells Angels’ og Bandidos’ afdelinger i USA og Dan-mark.”Udenrigsministeriet, som har indhentet oplysninger fra den danske ambas-sade i Washington, har oplyst følgende:”De amerikanske myndigheder vurderer, at der i USA er om-kring 520 ”Outlaw Motorcycle Gangs” (OMG). Der er tale omvelorganiserede bander, hvis medlemmer er involveret i hårdkriminalitet, herunder narkotikakriminalitet og våbensmugling,og som opererer på lokalt, regionalt eller nationalt niveau. Fle-re OMG´s har endvidere etableret sig internationalt med afde-linger i både Europa, Canada og andre lande. AmerikanskeOMG’s er kendt for at kommunikere med deres afdelinger iandre lande, særligt med afdelingerne i Europa.Det er enheden ”Transnational Organized Crime Threat Sec-tion” (TOCTS) under FBI, som varetager USA's indsats modOMG’s. TOCTS har fokuseret deres indsats på Hells Angels,Bandidos, Mongols, Outlaws og Sons of Silence, samt dissegruppers støttegrupper.Det juridiske grundlag for myndigheders håndtering af grup-perne er den amerikanske straffelovgivning (”United StatesCriminal Code”). For så vidt angår OMG’s, benytter myndig-hederne sig hovedsagelig af de beføjelser, der er indeholdt ibestemmelserne om henholdsvis våben og narkotika i ”UnitedStates Criminal Code” samt bestemmelserne i ”RacketeeringInfluenced Corrupt Organizations Act” (RICO). På det senestehar myndighederne efterforsket OMG´s i sager, der primærthar drejet sig om økonomisk kriminalitet, herunder forsikrings-svindel, hvidvaskning af penge og internetsvindel. FBI’s efter-3
forskningsmetoder tager udgangspunkt i identifikation af rele-vante OMG´s og deres medlemmer, samt kortlægning af deresaktiviteter. FBI og andre relevante myndigheder har bl.a. mu-lighed for at udforske de mistænktes kommunikationslinjer ogfinansieringsnetværk.Der har historisk set været forbindelser mellem amerikanskeOMG’s og rockerbander i Danmark. Dette er senest illustreretgennem efterforskning, ledet af FBI´s afdeling i Texas, sombekræftede rockergruppen Bandidos´ internationale udbredel-se. Efterforskningen involverede en lokal amerikansk afdelingaf Bandidos. Sagen kulminerede i en operation med over 40 ar-restationer og beslaglæggelse af våben og narkotika.”
4