Retsudvalget 2011-12
REU Alm.del
Offentligt
1142079_0001.png
1142079_0002.png
1142079_0003.png
1142079_0004.png
1142079_0005.png
1142079_0006.png
1142079_0007.png
1142079_0008.png
1142079_0009.png
Dato:Dok.:
20. juni 2012463721
UDKAST TIL TALE
Til brug for besvarelsen af samrådsspørgsmål BH-BJ fraFolketingets Retsudvalg onsdag den 27. juni 2012, kl. 13.00.Samrådsspørgsmål BH”Vil ministeren på baggrund af det overfald der skete på Christiania den7. juni 2012 mod en journalist fra TV2, under gennemførelsen af en jour-nalistisk opgave, tage konkrete initiativer, der sikrer, at journalister kanpasse deres arbejde og derved sikre, at ytringsfriheden også gælder påChristiania?”Samrådsspørgsmål BI”Vil ministeren tage de nødvendige initiativer til at lov og orden i og om-kring Christiania håndhæves på linje med resten af samfundet og i denforbindelse sikre, at der fremover er en tilstrækkelig polititilstedeværelse,så hætteklædte tæskehold m.v. ikke sætter dagsordenen i gaderne og ateventuelle rockerborge og andre bebyggelser i og omkring Christiania,der anvendes af bander med henblik på kriminelle aktiviteter, ryddes hur-tigst muligt i henhold til de bestemmelser i Rockerloven, som politiet haranvendt til at rydde rockerborge m.v. i andre dele af landet?”Samrådsspørgsmål BJ”Vilministeren arbejde for at videoovervågning vil kunne anvendes i ogomkring Christiania, dels for at dæmme op for den omfattende hashhandelog dels som hjælpemiddel til at kunne finde og sigte de der groft uforsvar-ligt overtræder færdselsloven i gaderne omkring Christiania, f.eks. ved ihøj fart at køre overfor rødt, til fare for beboerne og de forbipasserende iområdet?”1
[Indledning]1.Det er en kendt sag, at Christiania er et sted, som deler vandene, og somvækker stærke følelser i folk.
Derfor er det også naturligt, at Christiania fra tid til anden er genstand forstor politisk og mediemæssig bevågenhed for i andre perioder at leve enmere anonym tilværelse.
Når debatten om Christiania aktuelt er blusset op på ny, har det givetvissammenhæng med flere forhold. Det ligger lige for at pege på, at den afta-le om overdragelse af Christiania-området til en fond, som blev indgåetsidste år, efter planen skal træde i kraft om ganske få dage.
Og det er jo heller ingen hemmelighed – slet ikke i dette forum – at Rets-udvalgets besøg for et par uger siden også vakte stor opmærksomhed.
Der er imidlertid én væsentlig pointe, som hører med til historien, mensom jeg synes har fortonet sig fuldstændig i den debat, som raser for tiden.Og den pointe er, at den aktuelle debatikkeer udløst af ændringer i situati-onen på Christiania.
Tværtimod er det vurderingen hos dem, der arbejder med det, at forholde-ne på Christiania i alt væsentligt – og på godt og ondt – er, som de var, daden daværende regering for et år siden indgik aftalen om overdragelse afChristiania-området til Fonden. Og nok også før da.
Det er med andre ord gammelt kendt stof, at der er store kriminalitetspro-blemer på Christiania, herunder ikke mindst med den organiserede og om-fattende hashhandel i området.
Det er også en kendt sag, at rockerne (særligt HA) de senere år har manife-steret deres tilstedeværelse på Christiania endnu tydeligere, ligesom detgennem en årrække har været velkendt, at det er forbundet med særlige ud-fordringer at gennemføre politiforretninger på Christiania.2
Så når nu flere synes at være svært optaget af at give befolkningen det ind-tryk, at Christiania er noget helt andet i dag end for bare et år siden, så hardet ganske enkelt ikke hold i virkeligheden.
[Den aktuelle politiindsats]2.Med det sagt er det imidlertid vigtigt for mig endnu engang at slå fast, atjeg ser med meget stor alvor på den omfattende kriminalitet, som helt no-torisk foregår på Christiania.
Og jeg er også helt bevidst om, at der udestår et langt og sejt træk, hvis vifor alvor skal have skovlen under de kriminelle, som desværre fylder altfor meget på Christiania, og som gennem årene har været kilde til uro ogutryghed blandt de almindelige christianitter og Christianias naboer.
Som jeg redegjorde for i et samråd her i udvalget for et par uger siden, ogsom jeg mere uddybende har beskrevet det i en række svar på spørgsmålfra udvalget, så har politiet stor fokus på og følger tæt den organiseredekriminalitet, som foregår i miljøet omkring Pusher Street.
Den intensive indsats mod rocker- og bandekriminaliteten, som vi med dennye flerårsaftale for politiet har styrket yderligere, omfatter således ogsåefterforskninger i miljøet omkring Pusher Street.
Og denne efterforskningsmæssige indsats er fortsat med usvækket intensi-tet også efter den episode på Christiania i sensommeren sidste år, somsamrådet her i udvalget den 1. juni bl.a. drejede sig om.
Det centrale budskab er altså, at man tager fejl, hvis man går rundt og tror,at de kriminelle på Christiania frit og ubekymret kan udøve deres ulovligeaktiviteter.
[Resultatkontrakten]3
3.Og at indsatsen mod den organiserede kriminalitet på Christiania er etmeget højt prioriteret område for Københavns Politi fremgår også klart afden resultatkontrakt for 2012, som Københavns Politis ledelse har indgåetmed Rigspolitichefen.
Som politidirektøren redegjorde for på et møde for nylig, hvor klima-energi-, og bygningsministeren og jeg selv mødtes med Christiania-ordførerne [heraf flere af de tilstedeværende], så er det en del af resultat-kontrakten, at der i 2012 og 2013 skal gennemføres særligt fokuserede ind-satser mod rocker- og bandemiljøet på Nørrebro og på Christiania.
Det indebærer bl.a., at der opstilles klare effekt- og resultatmål for indsat-sen på Christiania, og det er vel at mærke målsætninger, som KøbenhavnPolitis ledelse vil blive målt og holdt op på.
Jeg skylder i den forbindelse også at nævne, at der på det omtalte mødemed Christiania-ordførerne blev truffet aftale om, at Politidirektøren i Kø-benhavn og jeg selv deltager, når klima- og energi-, og bygningsministerenved juletid mødes med Christiania-ordførerne.
Og politidirektøren og jeg har givet tilsagn om, at der til brug for dettemøde vil foreligge en beskrivelse af det aktuelle kriminalitetsbillede påChristiania og en status for politiindsatsen i området.
[Overfaldet på en TV2 journalist]4.Jeg nævnte indledningsvis, at udvalgets besøg på Christiania påkaldtesig stor opmærksomhed. Det samme gjorde en episode senere samme dag,hvor en journalist for TV2 blev overfaldet i Pusher Street. Jeg forstår detsådan, at dagens samrådsspørgsmål er foranlediget af denne hændelse.
Københavns Politi har om de nærmere omstændigheder oplyst, at journali-sten, efter at Retsudvalget havde forladt Christiania, med skjult kameraforsøgte at filme hashboderne og hashsalget i Pusher Street. Journalistens
4
forehavende blev imidlertid opdaget, hvorefter en gruppe personer over-faldt ham og fratog ham sine ejendele.
Københavns Politi indledte med det samme en efterforskning i sagen ogafhørte den forurettede journalist og anmelderen. Politiet har desuden viamedierne efterlyst vidner til episoden, men har endnu ikke modtaget afgø-rende oplysninger. Sagen er således endnu ikke opklaret, og der efterfor-skes derfor fortsat.
Jeg har for nyligt besvaret flere spørgsmål om episoden, og jeg tager selv-sagt på det kraftigste afstand fra den slags adfærd. Og det ville efter minopfattelse klæde christianitterne at gøre det samme og i øvrigt hjælpe poli-tiet med at opklare sagen.
Samtidig synes jeg også, vi må være ærlige og sige, at der vel sådan set ik-ke er noget opsigtsvækkende nyt i, at kriminelle ikke bryder sig om at bli-ve filmet, mens de udøver deres kriminelle aktiviteter.
Og det er næppe heller noget Christiania-specifikt problem, at journalister,der med skjult kamera forsøger at dokumentere organiseret kriminalitet,løber en vis risiko for at blive udsat for repressalier fra de kriminelle.
Det siger jeg ikke for på nogen måde at forklejne eller retfærdiggøre detskete, men blot som en nøgtern konstatering.
[Rockerlovens anvendelighed]5.Der bliver i det andet samrådsspørgsmål spurgt specifikt til, om jeg medrockerloven i hånden vil sørge for, at rockerborge og andre bebyggelser påog ved Christiania, der anvendes af kriminelle bander, bliver ryddet.
Som jeg flere gange har redegjort for, så bekræfter Københavns Politi, atHells Angels og personer med tilknytning dertil har sat sig på en betydeligdel af det lukrative hashmarked på Christiania. Der er dog sandsynligvisogså andre leverandører til dette marked.5
Der har også gennem en årrække været bygninger på Christiania, som harværet tilholdssted for organiserede kriminelle og rockerrelaterede. Detgælder Info-huset og Tinghuset, som gennem tiden enten har været beboetaf organiserede kriminelle fra Pusher Street eller været tilholdssted for per-soner med tæt tilknytning til HA og hashmiljøet.
Der ses dog umiddelbart ikke at være rockere eller bandemedlemmer, somofficielt har bopæl på Christiania, med det kan i sagens natur ikke udeluk-kes, at enkelte de facto bor på stedet. Derimod er der tilsyneladende beboe-re på Christiania, som uden at være egentlige bandemedlemmer, arbejderfor HA i forbindelse med hashhandlen i området.
6.Rockerloven [eller lov om forbud mod ophold i bestemte ejendomme,som den egentlig hedder] blev vedtaget i forbindelse med den store nordi-ske rockerkrig midt 1990’erne.
Efter loven kan politiet give enkeltpersoner forbud mod at opholde sig i enbestemt ejendom, hvis den pågældende er medlem af eller har tilknytningtil en gruppe, som holder til i ejendommen, og vedkommendes tilstedevæ-relse og omstændighederne i øvrigt indebærer en risiko for angreb, som vilvære til fare for personer, der befinder sig i eller i nærheden af ejendom-men.
Politiet kan også forbyde enhver person adgang til en bestemt ejendom,hvis der skønnes at være en betydelig risiko for, at ejendommen udsættesfor et angreb.
Det fremgår udtrykkeligt af lovteksten, at begge former for forbud kun kankomme på tale, hvis der er risiko for et angreb, som må antages at være etled i et gensidigt opgør mellem grupperinger, som benytter sig af voldeligemidler, herunder skydevåben og sprængstoffer.
6
Loven tager således særligt sigte på egentlige rockerborge og situationer,hvor rockergrupper eller kriminelle bander gensidigt bekæmper hinandenmed voldelige midler.
Københavns Politi oplyser, at man er opmærksom på, om rockerloven kanbringes i anvendelse i forhold til Christiania, men at man hidtil har vurde-ret, at lovens betingelser ikke har været opfyldt.
Og den vurdering har jeg fuld tillid til.
[Videoovervågning]7.I det sidste spørgsmål, bliver jeg spurgt, om jeg vil arbejde for anven-delse af videoovervågning på og ved Christiania som et middel til atdæmme op for hashhandlen og den uforsvarlige kørsel i området.
Jeg har forelagt spørgsmålet for Københavns Politi, som oplyser, at mansådan setharmulighed for at etablere videoovervågning på områder, derbenyttes til almindelig færdsel, eller som er frit tilgængelige.
Man vil derimod ikke kunne etablere almindelig videoovervågning af om-råder på Christiania, hvortil der ikke er fri adgang. Der vil dog i forbindel-se med en konkret efterforskning med rettens tilladelse kunne etableres vi-deoovervågning af ikke frit tilgængelige steder, hvis retsplejeloven betin-gelser er opfyldt.
Det er imidlertid Københavns Politis vurdering, at etablering af videoover-vågning af gader og andre frit tilgængelige områder i og uden for Christia-nia ikke nødvendigvis vil udgøre et nyttigt middel til bekæmpelse af hash-handelen på Christiania og færdselslovovertrædelserne i området.
Det skyldes bl.a., at identifikation af personer på grundlag af videooptagel-ser i praksis kan være vanskelig, ligesom anvendelse af videooptagelsersom bevis for strafbare forhold i praksis også ofte er forbundet med van-skeligheder.7
Dertil kommer på det mere praktiske plan, at etablering af videoovervåg-ning vil kræve samtykke fra ejerne af de ejendomme, hvorpå udstyret skalopsættes. Der ville også være behov for særlige foranstaltninger for at op-retholde og sikre videoovervågningen.
Det er således – baseret på hidtidige erfaringer fra området – politiets sam-lede vurdering, at det er usandsynligt, at det vil være muligt at etablere ogopretholde videoovervågning i området, og at effekten af en sådan over-vågning under alle omstændigheder vil være tvivlsom.
Også den vurdering overlader jeg trygt til politiet.
Jeg vil dog særligt i relation til problemerne med bl.a. uforsvarlig kørsel iområdet omkring Christiania henlede opmærksomheden på min besvarelseaf spørgsmål nr. 835 fra udvalget.
Som det fremgår heraf, arbejdes der fra politiets side målrettet på at sikretrygheden i Christianias nærområde. Det sker dels ved en synlig, trygheds-skabende patruljering i området, dels gennem målrettede indsatser i for-hold til dem, der opsøger Christiania. Denne indsats er allerede øget og vilfremadrettet blive yderligere forstærket.
Herudover har politiet helt aktuelt haft særlig fokus på netop den trafikalesituation i området omkring Christiania, hvor man har gennemført aktionerrettet mod færdselslovsovertrædelser – dvs. hastighedsovertrædelser ogkørsel under påvirkning mv. Det har man bl.a. gjort, fordi beboerrepræsen-tanter i området havde udtrykt bekymring for deres børns sikkerhed.
[Afrunding]8.Hvis jeg her til sidst skal samle op, så er det en kendt sag, at dererstorekriminalitetsproblemer på Christiania, herunder ikke mindst med den or-ganiserede og omfattende hasthandel i området.8
Det er heller ingen nyhed, at særligt HA de senere år har markeret derestilstedeværelse i området mere tydeligt, ligesom det er velkendt, at det erforbundet med særlige udfordringer at gennemføre politiforretninger påChristiania.Det vidste man også, da aftalen om at overdrage Christiania-området tilFonden blev indgået for et år siden.
Jeg ønsker ikke at udstede garantier om, at kriminaliteten på Christiania pået givent tidspunkt vil være på samme niveau som i det øvrige samfund.Men det siger selv, at det må være endemålet.
Det ligger også fast, at politiet i disse år sætter massivt ind på at kommerocker- og bandekriminaliteten til livs. Det gælder på Christiania såvelsom andre steder i landet.
Og særligt i forhold til Christiania, så er det – som jeg har været inde på –et af Københavns Politis strategiske mål for 2012 og 2013, at der skal gen-nemføres særligt fokuserede indsatser mod rocker- og bandemiljøet påNørrebro og på Christiania.
Jeg er således helt tryg ved også fremadrettet at overlade det til Køben-havns Politis ledelse at tilrettelægge den politimæssige opgavevaretagelsepå Christiania såvel som andre steder i København.
Og helt generelt mener jeg, at vi som politikere skal være påpasselige medat sidde på afstand og tro, at vi som en slags ”over-politidirektører” bedstved, hvad der skal til, og hvordan politiarbejdet skal tilrettelægges.
Jeg har for min del fortsat ingen intentioner om at blande mig i de politi-operative beslutninger om, hvordan politiindsatsen på Christiania nærmereudformes.
TAK.9