Retsudvalget 2011-12
REU Alm.del
Offentligt
1137404_0001.png
1137404_0002.png
1137404_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:19. juni 2012Kontor: StrafferetskontoretSagsbeh: Mette Kjølby Miller-HarrisSagsnr.: 2012-0030-0850Dok.:457672
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 856 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 12. juni 2012. Spørgs-målet er stillet efter ønske fra Karsten Lauritzen (V).
Morten Bødskov/Ketilbjørn Hertz
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 856 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Ministeren bedes redegøre for reglerne om optagelser af lyd,billede og fotos i det offentlige rum, herunder personer og pri-vate ejendele, der befinder sig på offentligt område, og om dergælder særlige regler for repræsentanter for pressen?”

Svar:

Straffelovens kapitel 27 indeholder forskellige regler om fredskrænkelser.Efter straffelovens§ 263, stk. 1, nr. 3,straffes den, som uberettiget vedhjælp af et apparat hemmeligt aflytter eller optager udtalelser fremsat i en-rum, telefonsamtaler eller anden samtale mellem andre eller forhandlingeri lukket møde, som den pågældende ikke selv deltager i, eller hvortil denpågældende uberettiget har skaffet sig adgang.Bestemmelsen kan også anvendes på samtaler mellem personer, der befin-der sig på et offentligt tilgængeligt sted. Aflytning eller optagelse af udta-lelser vil imidlertid ikke være omfattet af bestemmelsen, hvis den, der op-tager samtalen, lovligt deltager i samtalen eller i øvrigt med rette er til ste-de.Fotografering eller videooptagelse af personer, der befinder sig på et ikkefrit tilgængeligt sted, vil efter omstændighederne kunne udgøre en over-trædelse af straffelovens§ 264 a.Efter straffelovens § 264 a kan den, som uberettiget fotograferer personer,der befinder sig på et ikke frit tilgængeligt sted, således straffes med bødeeller fængsel indtil 6 måneder. Det samme gælder den, der ved hjælp afkikkert eller andet apparat uberettiget iagttager sådanne personer.Strafansvar efter straffelovens § 264 a forudsætter, at fotograferingen er”uberettiget”. Om en given fotografering er ”uberettiget”, afhænger af enkonkret vurdering af de nærmere omstændigheder i det enkelte tilfælde.Hvorvidt der er tale om et ikke frit tilgængeligt sted, vil ligeledes bero påen konkret vurdering. Stedet må imidlertid være afgrænset på en sådanmåde, at det derved er tilkendegivet, at det ikke er frit tilgængeligt.Bestemmelsen omfatter ikke fotografering af personer, der befinder sig pået frit tilgængeligt sted. Bestemmelsen omfatter heller ikke fotografering af2
genstande (hvad enten disse befinder sig på et ikke frit tilgængeligt sted el-ler på et frit tilgængeligt sted).Videregivelsen af meddelelser eller billeder, der (lovligt) optages, vil efteromstændighederne kunne være strafbar. Det følger således af straffelovens§ 264 d,at den, der uberettiget videregiver meddelelser eller billeder ved-rørende en andens private forhold eller i øvrigt billeder af den pågældendeunder omstændigheder, der åbenbart kan forlanges unddraget offentlighe-den, straffes med bøde eller fængsel indtil 6 måneder.Enhver, herunder også repræsentanter for pressen, er underlagt straffelo-vens bestemmelser. Bestemmelserne i straffelovens kapitel 27 skal imid-lertid fortolkes i lyset af ytringsfriheden, og hensynet hertil kan derfor efteren konkret vurdering tillægges betydning for muligheden for at pålæggestraf for fredskrænkelser.Det bemærkes endelig, at tv-overvågningslovens § 1, stk. 1, indeholder etgenerelt forbud for private mod at foretage tv-overvågning af gade, vej,plads eller lignende område, som benyttes til almindelig færdsel. Tv-overvågning omfatter navnlig vedvarende personovervågning ved hjælp affjernbetjent eller automatisk virkende tv-kamera. Tv-overvågningslovenindeholder visse undtagelser til det generelle forbud mod sådan vedvaren-de personovervågning på offentlig vej mv.
3