Retsudvalget 2011-12
REU Alm.del
Offentligt
1159811_0001.png
1159811_0002.png
1159811_0003.png
Administrationsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
26. september 2012ØkonomikontoretCecilie Maarbjerg Qvist2012-0030-0845549394
Hermed sendes foreløbig besvarelse af spørgsmål nr. 847 (Alm. del), somFolketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 11. juni 2012.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karsten Lauritzen (V).
Morten Bødskov/Rikke Freil Laulund
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 847 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Vil ministeren på baggrund af den nyligt udgivne rapport"Budgetanalyse af kriminalforsorgen", der er udarbejdet afkonsulentfirmaet Deloitte for Justitsministeriet og Finansmini-steriet, redegøre for Belgiens, Tysklands og Hollands erfarin-ger med at gøre korte fængselsdomme betinget jf. side 121 iden omtalte rapport, herunder landenes overvejelser og erfa-ringer med borgernes retsfølelse og hensynet til ofrene?”

Svar:

Direktoratet for Kriminalforsorgen har til brug for besvarelsen af spørgs-målet indhentet en udtalelse fra myndighederne i henholdsvis Belgien,Tyskland og Holland.Belgien har oplyst, at de den 25. august 2012 indførte en ordning medelektronisk overvågning, der omfatter dømte med en frihedsstraf på op til 8måneder, hvoraf 2 måneder af straffen skal udstås. Dømte med fængsels-straf fra 8 måneder til 3 år har mulighed for tidlig løsladelse med vilkår omelektronisk overvågning og tilsyn af Kriminalforsorgen, når en tredjedel afstraffen er udstået.Holland har oplyst, at de ikke har større erfaringer med at omlægge ellererstatte korte ubetingede fængselsstraffe med betingede domme eller alter-native sanktioner. Der har tidligere været nogle overvejelser herom, somikke er ført til konkrete tiltag. Aktuelt overvejes dog at udvide anvendelsenaf elektronisk overvågning på nogle specifikke områder, herunder for af-sonere, der deltager i programvirksomhed, og på varetægtsområdet.Tyskland har oplyst, at domstolene i henhold til straffeloven kun undtagel-sesvist idømmer fængselsstraffe på under 6 måneder, og kun hvis særligeforhold gør sig gældende for så vidt angår den strafbare handling eller ger-ningsmanden. Idømmelse af så korte fængselsstraffe forudsætter, at fri-hedsberøvelsen må anses for påkrævet enten i forhold til at have en effektpå gerningsmanden eller af hensyn til retshåndhævelsen. I de undtagelses-tilfælde, hvor domstolene idømmer en kort fængselsstraf på under 6 måne-der, kan denne gøres betinget, hvis det vurderes, at straffen vil tjene somen advarsel, og den dømte ikke vurderes at ville begå ny kriminalitet.Domstolene kan endvidere gøre fængselsstraffe på ikke over 2 år betinge-de under visse omstændigheder.
2
Tyskland har desuden oplyst, at de anvender elektronisk overvågning ogsamfundstjeneste, som også anvendes i Danmark. Der kan dog være for-skellig lovgivning og praksis i de enkelte delstater.Ingen af landene har oplyst, hvilke overvejelser og erfaringer de har medborgernes retsfølelse og hensynet til ofrene.
3