Retsudvalget 2011-12
REU Alm.del
Offentligt
1143501_0001.png
1143501_0002.png
1143501_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:11. juli 2012Kontor: PolitikontoretSagsbeh: Anne Berg Mansfeld-GieseSagsnr.: 2012-0030-0839Dok.:470746
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 843 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 8. juni 2012. Spørgsmå-let er stillet efter ønske fra Pernille Skipper (EL).
Morten Bødskov/Anne Berg Mansfeld-Giese
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 843 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Vil ministeren redegøre for reglerne vedrørende politiets så-kaldte banderegister, herunder hvilke kriterier der kan ligge tilgrund for en registrering, hvilke retssikkerhedsgarantier, dergælder i den forbindelse, samt under hvilke omstændighederen person vil blive slettet i registeret?”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet, der har oplyst følgende:”1. Rigspolitiet varetager den overordnede koordination af po-litiets samlede indsats på rocker- og bandeområdet. Som led idenne indsats modtager, indsamler, bearbejder og formidlerRigspolitiet relevante oplysninger fra landets politikredse medhenblik på at bistå politikredsene med at modvirke og opklarekriminalitet af kredsgrænseoverskridende karakter. Denne så-kaldte systematiske monitering finder sted ved brug af PolitietsEfterforskningsstøtte Database (PED), der tjener som interntarbejdsredskab for politiet.

2.

Behandlingen af oplysninger i PED er nærmere reguleret ibekendtgørelse nr. 921 af 2. juli 2010 om behandling af per-sonoplysninger i Politiets Efterforskningsstøtte Database(PED), som er udstedt med hjemmel i lov nr. 429 af 31. maj2000 om behandling af personoplysninger.Det fremgår af bekendtgørelsens § 1, at behandling af person-oplysninger i PED alene kan finde sted i det omfang, det ernødvendigt i forbindelse med løsningen af politimæssige op-gaver, jf. lov om politimæssig virksomhed § 2, inden for om-råder, som er undergivet systematisk politimæssig monitering.Det følger af bekendtgørelsens § 3, at der i PED kan optagesrelevante oplysninger om personer, der er dømt, sigtet ellermistænkt for at have begået eller ville begå et strafbart forhold.Derudover kan der optages oplysninger om meddelere, politi-agenter og personer, der er undergivet vidnebeskyttelsesforan-staltninger (persondelen).Hertil kommer, at der i henhold til bekendtgørelsens § 4 kanoptages relevante oplysninger om hændelser, herunder person-oplysninger, i det omfang det er nødvendigt i forbindelse medden systematiske politimæssige monitering (hændelsesdelen).2

3.

Sletning af oplysninger i PED er nærmere reguleret i kapitel5 i bekendtgørelsen. Det fremgår således bl.a. af bekendtgørel-sens § 10, at oplysninger om personer i persondelen slettes, nårder ikke er indlagt oplysninger om den pågældende inden forde seneste 10 år.Oplysninger om meddelere, politiagenter og personer, der erundergivet vidnebeskyttelsesforanstaltninger, slettes dog ikke,så længe den pågældende er i live. Sletning af personer i per-sondelen sker senest 2 år efter den pågældendes død. Får Rigs-politiet først efterfølgende underretning om dødsfaldet, slettesoplysningerne om den pågældende på dette tidspunkt.Det følger endvidere af bekendtgørelsens § 11, at oplysninger ihændelsesdelen om personer, der ikke tillige indgår i personde-len, slettes senest 2 år efter det tidspunkt, hvor oplysningerneer indlagt. Oplysninger i hændelsesdelen om personer, der ogsåindgår i persondelen, slettes samtidig med oplysningerne omde pågældende i persondelen. Oplysninger i hændelsesdelen,der ikke vedrører personer, slettes senest 25 år efter det tids-punkt, hvor oplysningerne er indlagt.Endelig følger det af bekendtgørelsens § 12, at sletning af op-lysninger efter § 10 eller § 11 kan undlades, hvis væsentligehensyn til efterforskningen gør det nødvendigt at opretholderegistreringen.

4.

I overensstemmelse med bekendtgørelsens § 23, er der fast-sat interne – klassificerede – retningslinjer for adgangen til ogbehandlingen af oplysningerne i PED. Mere generelt kan detimidlertid oplyses, at oplysningerne i PED løbende valideresog kvalificeres, ligesom der løbende foretages stikprøvekontrolaf de indlagte oplysninger.”
3