Retsudvalget 2011-12
REU Alm.del
Offentligt
1137408_0001.png
1137408_0002.png
1137408_0003.png
1137408_0004.png
Civil- og Politiafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:19. juni 2012Kontor: PolitikontoretSagsbeh: Anne Berg Mansfeld-GieseSagsnr.: 2012-0030-0831Dok.:454755
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 835 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 4. juni 2012. Spørgsmå-let er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Morten Bødskov/Carsten Madsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 835 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”I lyset af ministerens besvarelse af samrådsspørgsmål AØ ompolitiets indsats på Christiania bedes ministeren kommenterehenvendelsen fra Christianias naboer på REU alm. del - bilag346.”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet, der har oplyst følgende:”1. Rigspolitiet har til brug for besvarelse af spørgsmålet ind-hentet et bidrag fra Københavns Politi.Københavns Politi har i den anledning oplyst, at der aktueltpågår en overdragelsesproces i forhold til Christiania, såledesat ejerskabet fremadrettet bliver fondsbaseret. Den bestyrelse,der i den forbindelse indsættes, forventes at være på plads den1. juli 2012, hvorefter forudsætningerne for at påbegynde en”normaliseringsproces” vil være til stede. Det er efter Køben-havns Politis opfattelse af afgørende betydning, at bestyrelseninvolveres i forandringsprocessen.Københavns Politi har herudover oplyst, at der i den nuværen-de fase er etableret et godt og konstruktivt samarbejde mellemde myndigheder, der umiddelbart først og fremmest er berørt afoverdragelsen. Det drejer sig om Københavns Kommune,Bygningsstyrelsen og Københavns Politi. Endvidere har myn-dighederne indledt drøftelser med repræsentanter fra FondenFristaden Christianias bestyrelse.Københavns Politi har endvidere oplyst, at myndighedssamar-bejdet skal understøtte den strategiske koordinering af myn-dighedsindsatserne og sikre, at de initiativer, der iværksættespå Christiania, bliver afstemt mellem myndighederne.

2.

Københavns Politi har til brug for sin udtalelse indhentet etbidrag fra Københavns Kommune, som har oplyst følgende:”Københavns Kommune ser særdeles positivt pådet styrkede myndighedssamarbejde. Særligt i denkommende periode frem mod den 1. juli og i peri-oden efter, er der fokus på Fonden Fristaden Chri-stianias overtagelse af ejerskabet af dele af Christi-ania. Her er det væsentligt, at myndighederne styr-ker Fonden i dens rolle som den øverste ansvarlige2
myndighed. Hvis Fonden bliver den naturlige sam-arbejdspart for politi, kommune og andre myndig-heder, vil der fremadrettet være bedre mulighederfor at arbejde sammen for at forbedre trygheden ogbekæmpe kriminaliteten på Christiania.Københavns Borgerrepræsentation (BR) har den25. marts 2004 vedtaget en 12-punkts plan forChristiania, der fungerer som kommunens rettesnorfor tilgangen til Christiania. I 12-punktsplanenfremgår det bl.a., at ”Christiania skal videreføressom et område, der fortsat er kendetegnet ved soci-al og medmenneskelig tolerance og accept af for-skellige værdier, men i en form, der kan rummesindenfor gældende lovgivning.Christiania er et helt særligt bykvarter i Københavnog skal efter kommunens opfattelse bevares somsådan. Men Christiania er samtidig en del af Kø-benhavn og skal tænkes sammen med resten af by-en. Christiania skal derfor forvaltes inden for ram-merne af lovgivningen og de af BR vedtagne be-slutninger samt ud fra hensynet til den generelleudvikling af København som storby med sammen-hængskraft. Således er det Københavns Kommunesstrategi at tænke Christianias udvikling sammenmed udviklingen af resten af byen.Københavns Kommune vil i den kommende tidhave særligt fokus på tiltag, der bidrager til at styr-ke byens sammenhængskraft. Eksempler på sådan-ne er:Trafikal åbning af Prinsessegade og Refshale-vej, så trafikken kan foregå mere frit på områ-det omkring Christiania. Dette indebærer fjer-nelse af busslusen på Prinsessegade og åbningaf bommene ved Refshalevej. En trafikal åb-ning vil samtidig sikre, at politi, brandvæsenog ambulancekøretøjer kan komme hurtigerefrem til Christiania og området omkring.Etablering af gang- og cykelsti gennem Chri-stiania er en vigtig del af Kommunens plan forat skabe trafikal sammenhængskraft i byen.Kommunen vil med cykelruten skabe mulig-hed for gennemkørsel fra Indre By via Christi-anshavn til Amager.På længere sigt arbejdes på muligheder for atigangsætte en Tryghedspakke for Christiania –eventuelt i et samarbejde mellem KøbenhavnsKommune, Københavns Politi og Fonden.”3

3.

Københavns Politi har yderligere oplyst, at der fra politietsside arbejdes målrettet på at sikre trygheden i Christianiasnærområde. Det sker dels ved en synlig, tryghedsskabende pa-truljering i området, dels gennem en række målrettede indsat-ser i forhold til de personer, der opsøger Christiania, hvilkethar til formål at imødegå den omfattende hashhandel. Den po-litimæssige indsats i området er allerede øget, og den vil frem-adrettet blive øget yderligere.Københavns Politi har i øvrigt oplyst, at det samtidig er politi-kredsens strategiske mål såvel aktuelt som fremadrettet at sætteind mod den i vidt omfang rocker- og banderelaterede krimina-litet, som blandt andet – og især – relaterer sig til Pusherstreet.Dette kræver en stadig og ofte langvarig indsats af såvel efter-retningsmæssig som efterforskningsmæssig karakter, hvilket ernødvendigt for at kunne drage blandt andet bagmændene tilansvar.Det er Københavns Politis opfattelse, at denne strategiske til-gang til at imødegå kriminaliteten i Christiania og skabe tryg-hed omkring Fristaden politifagligt set er den rigtige og mestoptimale.

4.

Endelig har Københavns Politi oplyst, at politiets indsatsimidlertid ikke kan stå alene, hvorfor Københavns Politi læg-ger stor vægt på det samarbejde, der er etableret på myndig-hedsniveau.Det er efter Københavns Politis opfattelse tillige af stor betyd-ning, at Christianias naboer involveres i processen og at der så-ledes løbende er en dialog om den forandring, der ønskes gen-nemført, og de udfordringer – herunder af politimæssig karak-ter – der knytter sig hertil.”Der henvises i øvrigt til Justitsministeriets besvarelse af 7. juni 2012 afspørgsmål nr. 834 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg, hvorved det ta-lepapir, der dannede grundlag for justitsministerens besvarelse af samråds-spørgsmål AØ den 1. juni 2012 blev oversendt til Retsudvalget. I talepapi-ret er den politimæssige indsats i forhold til Christiania nærmere beskre-vet.
4