Retsudvalget 2011-12
REU Alm.del
Offentligt
1132321_0001.png
1132321_0002.png
1132321_0003.png
1132321_0004.png
1132321_0005.png
1132321_0006.png
1132321_0007.png
Civil- og Politiafdelingen
Dato:Dok.:
418743
UDKAST TIL TALETil brug for besvarelsen af samrådsspørgsmål AØ fra Fol-ketingets Retsudvalg, fredag d. 1. juni 2012, kl. 13.Samrådsspørgsmål AØ:”Vil ministeren redegøre for, hvorfor politiet ikke længere patruljererpå Christiania og hvad ministeren har tænkt sig at gøre for at politiethurtigst muligt kommer til at patruljere på Christiania igen, så politietbl.a. kan dæmme op for at kriminelle grupperinger helt åbenlyst sælgerhash i store mængder og tilsyneladende samtidig har egne vagter til atregulere området i overensstemmelse med deres økonomiske interesse iuforstyrret salg af ulovlige stoffer, herunder hash? (der henvises tilBT’s artikel den 31. marts s. 6: ”Christiania er politi-fri zone”).”
1
[Indledning]1.Jeg vil gerne starte med at takke for lejligheden til at redegøre nær-mere for Københavns Politis aktuelle indsats på og ved Christiania.Som spørgeren ved, har jeg den 11. april i år besvaret to mundtlige S-spørgsmål om samme emne, og jeg har også efterfølgende besvaret etantal skriftlige spørgsmål herom.Men jeg er glad for, at jeg nu i dag får mulighed for – mere uddybende– at belyse emnet.Jeg vil i den forbindelse naturligvis også komme ind på den konkreteepisode i august måned sidste år, som er beskrevet i den artikel fra BT,som har givet anledning til samrådsspørgsmålet.[Den aktuelle situation på Christiania]2.Jeg har til brug for min besvarelse af dagens samrådsspørgsmål ind-hentet en udtalelse fra Rigspolitiet og Københavns Politi.Københavns Politi har bl.a. oplyst, at den politimæssige indsats påChristiania gennem mange år har været et prioriteret område set i for-hold til politikredsens samlede opgavevaretagelse.Når det har været tilfældet, skyldes det først og fremmest, at det er vel-kendt, at Christiania – særligt området omkring Pusher Street – gennemårene har været hjemsted for bl.a. handel med hash og anden narkotika.Det har traditionelt været sådan, at forholdene og aktiviteterne i og om-kring Pusher Street har været styret af kriminelle personer med relationtil området.Dette billede har imidlertid ændret sig noget de senere år, hvor politiethar kunnet konstatere, at rockergruppen Hells Angels stærkt markerersin tilstedeværelse på stedet. Det er efter politiets opfattelse udryk for,at Hells Angels med alle midler ønsker at fastholde deres andel af detmeget lukrative og indbringende hashmarked i området.
2
Jeg vil ikke lægge skjul på, at jeg finder den udvikling bekymrende, ogjeg vil derfor også lidt senere komme ind på de væsentlige initiativer iden nye flerårsaftale for politiet, som indebærer en yderligere styrkelseaf indsatsen mod den organiserede kriminalitet, som bl.a. rockergrup-perne står bag.[Politiindsatsen på og ved Christiania]3.Københavns Politi har om politiindsatsen på Christiania oplyst, atden gennem årene har været genstand for ændringer og justeringer altefter situationen og kriminalitetsbilledet i området.Indsatsen har af sikkerhedsmæssige årsager fortrinsvis bestået i, at stør-re grupper af politifolk har deltaget i planlagte aktioner rettet mod kri-minaliteten i området, herunder først og fremmest handlen med narko-tika.Herudover har der været fokus på situationen i området omkring Chri-stiania, herunder den trafikale situation. Helt aktuelt har politiet såledesgennemført en række kontrolaktioner i området rettet mod færdselslov-overtrædelser. Det har man bl.a. gjort, fordi beboerrepræsentanter i om-rådet havde udtrykt bekymring for deres børns sikkerhed.Disse aktioner har ført til en række sigtelser for hastighedsovertrædel-ser, kørsel under påvirkning af bevidstpåvirkende stoffer [som det hed-der] og kørsel uden førerret.Københavns Politi har også støttet op om Parkering Københavns kon-trolaktioner i området, ligesom man som led i sin tilstedeværelse harsigtet en del personer for overtrædelse af lovgivningen om euforiseren-de stoffer.[Episoden den 17. august 2011]4.For nu at vende tilbage til baggrunden for samrådsspørgsmålet, såbekræfter Københavns Politi, at man i en periode har været mindre syn-ligt til stede på selve Christiania.
3
Og det har ganske rigtigt sammenhæng med en episode i sensommerensidste år, hvor politiet under en rutinekontrol blev overfaldet med kaste-skyts og derfor måtte anvende tåregas samt affyre varselsskud.Det er indlysende for enhver, at den slags adfærd er helt uacceptabel.For som jeg senest under samrådet i sidste uge om Vollsmose har givetudtryk for, så skal politiet og andre beredskabsmyndigheder uhindretkunne udføre deres vigtige samfundsmæssige opgaver.Derfor kan jeg sådan set også godt forstå, at man instinktivt reagerer pådet, når man hører, at politiet – efter at være blevet overfaldet medstenkast mv. – har valgt at trække sig tilbage. For detkantolkes somom, man har givet op over for de kriminelle.Det er derfor også centralt for mig at gøre det klart, at det ikke er tilfæl-det.Når Københavns Politi har valgt i en periode at nedtone den synlige til-stedeværelse på Christiania, er det først og fremmest af hensyn til fri-stadens rolige beboere og naboer.For det ligger politiet på sinde, at politiaktioner kan afvikles på en må-de, som indebærer færrest mulige gener for de almindelige christianitterog deres naboer. Dertil kommer naturligvis hensynet til politifolkeneselv.Foranlediget af begivenhederne i august sidste år har Københavns Politiderfor genovervejet strategien og konceptet for den fremadrettede poli-tiindsats på Christiania. Resultatet af disse overvejelser ønsker Køben-havns Politi af polititaktiske grunde ikke at komme nærmere ind på.Og det må vi naturligvis respektere.Københavns Politi understreger imidlertid, at det forhold, at man i enperiode har været mindre synligt til stede på selve Christiania ikke erudtryk for, at man ikke har fokus på og tæt følger den organiseredekriminalitet, som foregår i miljøet i og omkring Pusher Street.
4
Tværtimod oplyser politiet, at den intensive indsats, der gennem en år-række særligt har rettet sig mod rocker- og bandekriminalitet, også om-fatter efterforskninger i miljøet omkring Pusher Street på Christiania.Og den efterforskningsmæssige indsats er fortsat med usvækket intensi-tet i den periode, hvor politiet har været mindre synligt til stede i områ-det.Københavns Politi kan dog af efterforskningsmæssige grunde ikkekomme ind på, hvad indsatsen mere præcist indebærer. Men mere gene-relt oplyser politiet dog, at man som led i en yderligere styrket indsatsmod rocker- bandemiljøet vil gennemføre særligt fokuserede indsatsermod miljøet, hvilket også gælder i relation til Christiania.Så den centrale pointe er med andre ord, at man tager fejl, hvis mantror, at de kriminelle på Christiania frit og ubekymret kan udøve deresulovlige aktiviteter, blot fordi politiet er mindre synlige i gadebilledet.[Københavns Byrets dom af 20. april 2012]5.Det viser også en dom, som for en måneds tid siden blev afsagt afKøbenhavns Byret, og som nu er endelig.Her blev fire personer – hvoraf to er fuldgyldige medlemmer af HellsAngels – idømt lange fængselsstraffe for at have drevet en organisation,der indsmuglede og videredistribuerede hash i meget store mængder.Under retssagen blev det beskrevet, hvordan hashen blev fordelt til for-skellige opholdssteder for til sidst at blive fragtet til det endelige op-holdssted, som hovedsageligt var Christiania.Sagen er et godt eksempel på, at politiet særligt går efter at rammebagmændene og forsyningsledene, og det er alt andet lige ikke dem,man først og fremmest får fat på, når man gennemfører politiaktioner pågadeplan.Derudover synes sagen at bekræfte politiets antagelse om, at hashhand-len på Christiania i vidt omfang er overtaget af personer fra rocker- ogbandemiljøet.
5
[Indsatsen mod rocker- og bandekriminalitet]6.Netop indsatsen mod den organiserede kriminalitet, herunder indsat-sen mod rockere og bander, er i disse år et af de højest prioriterede om-råder for dansk politi.Det er som bekendt også kommet klart til udtryk i den aftale om politi-ets og anklagemyndighedens økonomi, som i efteråret blev indgået mel-lem regeringen og bl.a. spørgerens eget parti.Det er således et led i flerårsaftalen, at der er afsat 81 mio. kr. årligt i af-taleperioden til en videreførelse af politiets særlige bande task force(Task Force Øst) på Sjælland.Der er samtidig etableret en ny fleksibel politi task force med base iSydøstjyllands Politi (Task Force Vest), som skal operere i Vestdan-mark og bl.a. have fokus på rocker- og bandemiljøets rekrutteringsbaseri de udsatte boligområder.Der er med andre ord sikret gode økonomiske rammer for en intensive-ret indsats mod rocker- og bandekriminalitet.Og at de seneste års massive fokus på rocker- og banderelateret krimi-nalitet virker, er der heldigvis meget, der tyder på. I 2011 var der såle-des kontinuerligt mere end 250 registrerede rockere og bandemedlem-mer, som enten afsonede domme eller var varetægtsfængslede.Og Rigspolitiet har som et af sine strategiske resultatmål for 2012, attallet kontinuerligt i 2012 skal ligge over 300.[Afslutning]7.Hvis jeg her til sidst skal samle op, så er det rigtigt, at KøbenhavnsPoliti efter en voldsom episode i august sidste år af hensyn til Christia-nias fredelige beboere og naboer samt naturligvis politifolkene har fun-det anledning til at genoverveje strategien for den synlige politiindsatspå Christiania.
6
Det har bl.a. betydet, at Københavns Politi i en periode har valgt at ned-tone sin fysiske tilstedeværelse på Christiania.Som jeg imidlertid har redegjort for, så er det ikke udtryk for, at politiethar lukket øjnene for den organiserede kriminalitet, som notorisk findersted i miljøet omkring Pusher Street.Tværtimod oplyser Københavns Politi, at den indsats er fortsat meduformindsket styrke og omfang.Jeg er således helt tryg ved også fremover at overlade det til Køben-havns Politi at tilrettelægge den politimæssige opgavevaretagelse påChristiania såvel som andre steder i København.Og jeg har derfor heller ingen intentioner om at blande mig i, om Kø-benhavns Politis indsats på Christiania nødvendigvis skal manifesteresig ved mere synlig patruljering i området.Tak.
7