Retsudvalget 2011-12
REU Alm.del
Offentligt
1042459_0001.png
1042459_0002.png
Civil- og Politiafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:17. november 2011Kontor: PolitikontoretSagsbeh: Anne Berg Mansfeld-GieseSagsnr.: 2011-0030-0398Dok.:276310
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 83 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 28. oktober 2011.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Morten Bødskov/Carsten Madsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 83 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Kan ministeren bekræfte, at overfaldstruede kvinder der harfået udleveret overfaldsalarmer af politiet, skal aflevere disse,hvis de flytter til en anden politikreds, og derefter skal ansøgeom en ny i den nye politikreds? Hvis dette er tilfældet, finderministeren så dette rimeligt set i lyset af, at de kvinder der flyt-ter meget rundt ofte gør det som reaktion på nye alvorlige trus-ler om vold mv. og dermed oplever at skulle være uden over-faldsalarmer i netop de perioder, hvor de er mest utrygge?”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet, der har oplyst følgende:”Det kan indledningsvis oplyses, at politiets udlevering af enoverfaldsalarm beror på en konkret politimæssig vurdering ihvert enkelt tilfælde. I denne vurdering indgår bl.a. en trussels-vurdering i forhold til den omhandlede person. Denne vurde-ring foretages på baggrund af de personlige forhold og sagensøvrige omstændigheder.I de tilfælde, hvor truslen mod den pågældende ikke ændrer sigsom følge af, at personen flytter til en adresse i en anden poli-tikreds end den politikreds, der har udleveret alarmen, kan po-litiet lægge den tidligere foretagne vurdering til grund, såledesat det sikres, at der som udgangspunkt ikke skal foretages enfuldstændig fornyet vurdering af grundlaget for udlevering afen alarm til den pågældende. Det kan eksempelvis være tilfæl-det, hvis den person, der er udstyret med en overfaldsalarm,trods flytningen til en anden politikreds, fortsat er bosiddende igeografisk nærhed af den eller de personer, hvis adfærd har gi-vet anledning til overfaldsalarmen.Det forudsættes i den forbindelse, at de enkelte politikredse lø-bende foretager en vurdering af, hvorvidt grundlaget for udle-vering af en overfaldsalarm fortsat er til stede.Rigspolitiet har henledt politikredsenes opmærksomhed på, atdet i lyset af ovennævnte kan være hensigtsmæssigt at lade enoverfaldsalarm følge en person frem for at indlede fornyetsagsbehandling i de tilfælde, hvor truslen mod den pågældendeer uændret.”
2