Retsudvalget 2011-12
REU Alm.del
Offentligt
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
21. december 2012StrafferetskontoretDavid Neutzsky-Wulff2012-0030-0804568388
Hermed sendes endelig besvarelse af spørgsmål nr. 791 (Alm. del), somFolketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 21. maj 2012.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Morten Bødskov/Freja Sine Thorsboe
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 791 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:
”Ifølge TV2 Nyhederne sker det i hver femte straffesag, at til-talte slet ikke dukker op. Er ministeren ikke enig med spørger,at dette er dybt problematisk generelt set for et retssamfundsom det danske og ikke mindst for ofrene, der unødigt får truk-ket pinen ud? Vil ministeren derfor tage initiativ til at undersø-ge muligheden for, at der kan gives flere udeblivelses dommeog vil ministeren endvidere være med til at støtte Dansk Fol-kepartis initiativ om at indføre en sanktion som f.eks. bødestraffor tiltales ubegrundede udeblivelse fra straffesagen?”Svar:
Domstolsstyrelsen registrerer ikke udeblivelser, og det er derfor ikke mu-ligt at tilvejebringe en historisk statistik over det præcise antal udeblivelseri straffesager.Justitsministeriet anmodede imidlertid i maj 2012 Domstolsstyrelsen om atredegøre for omfanget af tiltaltes udeblivelser i straffesager, og Domstols-styrelsen har i forlængelse heraf foretaget en stikprøveundersøgelse af til-taltes udeblivelser i domsmandssager.Domstolsstyrelsens redegørelse oversendes til Folketingets Retsudvalgmed den samtidige besvarelse af spørgsmål nr. 76 (Alm. del) fra Folketin-gets Retsudvalg.Som det fremgår af redegørelsen, omfattede Domstolsstyrelsens undersø-gelse 12 byretter og én landsret, og oplysningerne blev indsamlet i en sam-let periode på ni uger i 2012 (uge 23-26 og uge 32-36). Domstolsstyrelsenundlod at indsamle oplysninger i sommerferien, da disse oplysninger ikkeville være repræsentative for resten af året.Domstolsstyrelsen registrerede i undersøgelsesperioden 78 udeblivelser. Isamme periode blev der afsluttet 1429 domsmandssager. Tiltalte udeblevsåledes i 5,5 pct. af sagerne. Dette tal omfatter både tiltalte med og udenlovligt forfald.Fratrækker man antallet af udeblivelser, hvor tiltalte havde lovligt forfaldog/eller der ikke forelå en lovlig forkyndelse, registrerede Domstolsstyrel-sen 55 sager, svarende til en udeblivelse i 3,8 pct. af sagerne.Der synes på den baggrund ikke at være nogen holdepunkter for at antage,2
at tiltalte – som det angiveligt blev oplyst under en udsendelse i TV2 Ny-hederne – udebliver i hver femte straffesag.Det bemærkes, at Folketinget den 29. november 2012 har vedtaget L 12om ændring af retsplejeloven, straffeloven og lov om elektroniske kom-munikationsnet og tjenester (Revision af reglerne om forkyndelse). Medloven indføres der regler om bl.a. telefonforkyndelse, og retterne og politi-et får mulighed for at sende sms-påmindelser og påmindelser pr. e-mail tilpersoner, der skal møde i retten.Baggrunden for loven er bl.a., at der i dag anvendes betydelige ressourcerved retterne og hos politiet på at få forkyndt indkaldelser mv. i både civilesager og i straffesager. Det forekommer endvidere jævnligt, at manglenderettidig forkyndelse medfører omberammelser og udsættelser af retsmøder.Det er min forventning, at de nye regler kan bidrage til en mere effektivudnyttelse af ressourcerne.I lyset af Domstolsstyrelsens redegørelse finder jeg på nuværende tids-punkt ikke anledning til at tage yderligere nye initiativer.
3