Retsudvalget 2011-12
REU Alm.del
Offentligt
1140336_0001.png
1140336_0002.png
1140336_0003.png
Civil- og Politiafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:28. juni 2012Kontor: PolitikontoretSagsbeh: Anne Berg Mansfeld-GieseSagsnr.: 2012-0030-0798Dok.:448026
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 785 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 15. maj 2012. Spørgs-målet er stillet efter ønske fra Karin Nødgaard (DF).
Morten Bødskov/Carsten Madsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 785 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Under henvisning til ministerens besvarelse af § 20 spørgsmålnr. 3174, 3175 og 3176 vil ministeren da gennem Rigspolitietindhente en udtalelse fra Midt- og Vestsjællands Politi og her-efter besvare følgende fyldestgørende:- Er det med ministerens billigelse, at der skæres på borgerbe-tjeningen hos Midt- og Vestsjællands Politi ved at indførelukkedage på flere sjællandske politistationer?- Hvilke konsekvenser har det for ganske almindelige borgere,at der, ifølge sn.dk den 2. maj 2012, indføres mellem en og tolukkedage på flere sjællandske politi-stationer?- Vil det at indføre lukkedage på flere sjællandske politistatio-ner gøre det nemmere eller sværere at opklare kriminellehandlinger, når politidirektøren i politikredsen på sn.dk den 2.maj 2012 udtaler, »at hensigten med lukke-dagene er at opnåen besparelse, der imidlertid ikke er sat beløb på«?”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet, som har henvist til følgende udtalelse fra Midt-og Vestsjællands Politi:”Midt- og Vestsjællands Politi har med virkning fra den 20.maj 2012, indført to ugentlige lukkedage på politikredsensmindre politistationer (i Kalundborg, Karlslunde og Ringsted)og én ugentlig lukkedag på politikredsens større politistationer(i Holbæk og Køge). Hovedpolitistationen i Roskilde holderuændret døgnåbent alle ugens dage.Lukkedagene er placeret forskudt, således at de større stationerholder åbent, når de mindre holder lukket – og omvendt. Luk-kedagene betyder alene, at der ikke kan rettes personlig og te-lefonisk henvendelse til ekspeditionerne på de pågældende lo-kalpolitistationer på lukkedage. Der vil imidlertid som hidtilvære personale til stede på stationerne, og der vil også somhidtil blive kørt ud derfra.På lukkedage vil der kunne rettes personlig henvendelse på enaf politikredsens øvrige politistationer, ligesom der naturligvisfortsat vil kunne rettes telefonisk henvendelse med anmeldel-ser, forespørgsler mv. til politikredsens servicecenter på 114døgnet rundt alle ugens dage.Det er politikredsens erfaring, at borgerne i stigende grad søgerinformation og ordner deres politiforretninger via internettet,2
ligesom en række af de opgaver politiet tidligere varetog – ogsom typisk krævede en personlig henvendelse på politistatio-nen – nu gennem nogle år, har været varetaget af kommunerneog SKAT (pas, kørekort, nummerplader mv.). Det er på dennebaggrund politikredsens vurdering, at medarbejderressourcen ilokalpolitistationernes ekspeditioner kan anvendes bedre medden nu indførte ordning, herunder navnlig således at den fri-gjorte ekspeditionstid kan anvendes til styrkelse af en rækkepolitiopgaver, der varetages på lokalpolitistationerne, somf.eks. straffesagsbehandling, arrestanthåndtering, eftersøg-ningssager mv.Indførelsen forventes på denne baggrund at påvirke efterforsk-ning og opklaring af straffesager i positiv retning. Ordningener en forsøgsordning, der foreløbig skal løbe i et år, hvorefterden evalueres.”Jeg kan henholde mig til det, som Midt- og Vestsjællands Politi har oplyst.
3