Retsudvalget 2011-12
REU Alm.del
Offentligt
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Lovafdelingen
Dato:11. juni 2012Kontor: ProcesretskontoretSagsbeh: Stine Maria TolstrupChristensenSagsnr.: 2012-0030-0785Dok.:443237
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 761 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 9. maj 2012. Spørgsmå-let er stillet efter ønske fra Preben Bang Henriksen (V).
Morten Bødskov/Dan Bjerring
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 761 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:
”Stiller mulighederne for at opnå fri proces sig efter ministe-rens opfattelse anderledes for en borger, når denne sagsøges afstaten (eller et af staten ejet selskab) sammenholdt med etsøgsmål fra en (anden) borger? Har sagens kompleksitet, om-fang og økonomiske størrelsesorden betydning, når det vurde-res om borgeren kan få fri proces efter Retsplejelovens § 329?”
Svar:
Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Civilstyrelsen, der har oplyst følgende:”Sager om fri proces afgøres efter en konkret afvejning af de oplys-ninger, der foreligger i sagen. I den forbindelse vil bl.a. sagens kom-pleksitet, omfang og karakter indgå ved vurderingen af, om der ergrundlag for at meddele fri proces. Modpartens identitet og baggrun-den for sagen vil således også blive inddraget og indgå i en samletvurdering af, om betingelserne for at meddele fri proces efter retsple-jelovens § 329 er opfyldt.”Justitsministeriet har endvidere indhentet en udtalelse fra Procesbevil-lingsnævnet, der har oplyst følgende:”Vurderingen af, om der kan meddeles fri proces efter retsplejelo-vens § 329, er en samlet vurdering, hvori sagens karakter, herunderbl.a. om en borger er sagsøgt af staten, spiller ind.Det fremgår af forarbejderne til retsplejelovens § 329, at der efterbestemmelsen tillige er mulighed for at give fri proces, selv om deøkonomiske betingelser for fri proces ikke er opfyldt, hvis ansøgerenskønnes at have et ganske særligt behov for bistand, eller sagensomkostninger skønnes at blive ekstraordinært store. I givet fald fore-tages en sædvanlig bedømmelse af de øvrige betingelser for fri pro-ces, herunder om ansøgeren har rimelig grund til at føre proces.Bl.a. sagens kompleksitet, omfang og økonomiske størrelse og deraffølgende mulige sagsomkostninger har således betydning, når detvurderes, om der kan meddeles fri proces efter retsplejelovens§ 329.”
2