Retsudvalget 2011-12
REU Alm.del
Offentligt
Civil- og Politiafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:23. november 2011Kontor: PolitikontoretSagsbeh: Anne Berg Mansfeld-GieseSagsnr.: 2011-0030-0393Dok.:279939
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 76 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 25. oktober 2011.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Pernille Skipper (EL).
Morten Bødskov/Carsten Madsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 76 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:
”Vil ministeren redegøre for i hvilken udstrækning og på hvil-ken måde politiet uddannes til at håndtere anmeldelser af part-nervold, samt hvorvidt der foreligger særlige retningslinjer forpolitiets håndtering af sådanne anmeldelser? I så fald bedesretningslinjerne vedlægges ministerens svar (spørgsmålet stil-les under henvisning til artiklen "Politiet svigter voldsramtekvinder" i MetroXpress den 24. oktober 2011).”Svar:
Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet, der har oplyst følgende:”1. Rigspolitiet kan indledningsvis oplyse, at polititjeneste-mænd som led i udførelsen af stations- og patruljetjeneste oftekommer i kontakt med vidner, forurettede og gerningsmænd isituationer, der vedrører samlivsrelateret vold.Ved tilrettelæggelsen af politiets grunduddannelse lægges derderfor stor vægt på, at politiet i sådanne situationer er i stand tilat varetage opgaverne professionelt over for alle parter. Underuddannelsen er der således stort fokus på vejledning, støtte ogrådgivning af bl.a. forurettede, børn og andre ofre for vold, li-gesom de politistuderende uddannes til at være hjælpsommesamt service- og ansvarsbevidste i de situationer, som de for-ventes at skulle løse under deres praktiske politiarbejde.Samlivsrelateret vold har – udover den direkte forurettede –typisk flere ofre, hvorfor politiuddannelsen generelt har stortfokus på alle involverede parter i disse sager.2.
På politiets grunduddannelse undervises der i forbindelsemed flere forløb i behandling af sager om samlivsrelateretvold. I undervisningen, der foruden egne lærerkræfter foreståsaf eksterne eksperter, gennemgås relevant materiale om fore-byggelse og strafforfølgning i sager om samlivsrelateret voldsamt anvendelse af andre sanktioner, herunder bortvisning ogtilhold.Samlivsrelateret vold gennemgås bl.a. under emnet ”Krisebe-handling og Stressbearbejdning”. Hovedtemaet under detteemne er, hvorledes politiet kan hjælpe mennesker i krise, her-under hvordan personer reagerer i forbindelse med samlivsre-laterede forbrydelser. Under emnet ”Konflikt og Konfliktløs-ning” tages der bl.a. afsæt i husspektakler og samlivsrelaterede2
konflikter, ligesom der under emnet ”Aggression og Vold” ta-ges udgangspunkt i de psykologiske reaktioner, der kan for-ventes hos personer, der henholdsvis udøver og udsættes forvold. Undervisningen i disse emner forestås af undervisere, derer psykologuddannede.De etniske, sociale og religiøse problemstillinger, der kan op-stå i forbindelse med samlivsrelateret vold, gennemgås underemnet ”Kultursociologi”, hvor en etnisk, tidligere tvangsgiftkulturmedarbejder varetager undervisningen af de studerende.Under samme tema underviser en kriminolog i æresrelateredeforbrydelser, herunder i relation til vold og tvang i samlivsfor-hold. I denne forbindelse gennemgås motiv og handlinger, per-sonkreds og politiets behandling af sagerne.3.
Rigspolitiet kan endvidere oplyse, at Rigspolitiets Uddan-nelsesafdeling har et særligt samarbejde med Dansk Kvinde-samfunds Krisecenter. Alle politistuderende besøger som led iuddannelsen et krisecenter og overværer i den forbindelse etforedrag, som giver de studerende et indblik i og en forståelsefor arbejdet med kvinder, der har været udsat for fysisk ellerpsykisk vold mv., samt de særlige hensyn, der skal tages tildisse ofre.Alle politistuderende aflægger desuden besøg på Center forSeksuelle Overgreb, hvor de studerende bl.a. modtager under-visning vedrørende ofre for voldtægt i samlivsforholdDe relevante undervisere deltager i disse besøg, således at derefterfølgende kan inddrages erfaringer og viden i den tværfag-lige undervisning.Uddannelsesafdelingen er endvidere fast repræsenteret iLandsorganisationen Af Kvindekrisecentres (LOKK) netværk,hvor forskellige emner løbende drøftes med henblik på imple-mentering i undervisningen på Politiskolen.4.
I forbindelse med den politifaglige kompetenceudvikling afuddannede polititjenestemænd undervises bl.a. i volds- og sæ-delighedssager på det obligatoriske kursus ”Efterforskning 1”,som gennemføres lokalt i politikredsene.Under dette kursus gennemgås bl.a. relevante bestemmelser istraffeloven og retsplejeloven samt Rigsadvokatens meddelelsenr. 3/2008 om behandling af sager om samlivsrelaterede per-sonfarlige forbrydelser, hvoraf det bl.a. fremgår, at hvis det eråbenbart, at den ene af parterne i forbindelse med f.eks. hus-spektakler har været udsat for vold begået af den anden, skalsagen fra starten behandles som en straffesag, uanset om foru-rettede ønsker at indgive anmeldelse. Desuden beskriver med-3
delelsen mulighederne for bortvisning, tilhold og forbud efterbortvisningsloven samt advarsel efter straffelovens § 265.”
4