Retsudvalget 2011-12
REU Alm.del
Offentligt
1134064_0001.png
1134064_0002.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Lovafdelingen
Dato:11. juni 2012Kontor: ProcesretskontoretSagsbeh: Stine Maria TolstrupChristensenSagsnr.: 2012-0030-0785Dok.:443139
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 759 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 9. maj 2012. Spørgsmå-let er stillet efter ønske fra Preben Bang Henriksen (V).
Morten Bødskov/Dan Bjerring
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 759 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Er det efter ministerens opfattelse korrekt og rimeligt – i for-bindelse med afgørelse i henhold til Retsplejelovens § 329 – atanvende begrundelsen ”forventeligt vil tabe sagen”, en be-grundelse, der trods alt vil stille borgeren i et dårligere lys un-der retssagen?”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Civilstyrelsen, der har oplyst følgende:”Civilstyrelsens afgørelser om fri proces er omfattet af reglerne iforvaltningsloven. Det følger af forvaltningslovens § 22, at en skrift-lig afgørelse skal være ledsaget af en begrundelse, med mindre afgø-relsen fuldt ud giver den pågældende part medhold. Efter forvalt-ningslovens § 24 skal en begrundelse i det omfang, afgørelsen hvilerpå et administrativt skøn, angive de hovedhensyn, der har været be-stemmende for skønsudøvelsen.Det er forudsat ved reglerne om fri proces, at Civilstyrelsen foretageren vurdering af, hvorvidt retsplejelovens betingelser er opfyldt. Dadet er en generel og overordnet betingelse for at meddele fri proces,at ansøgeren har rimelig grund til at føre proces, herunder fornødenudsigt til at få medhold, vil dette indgå i begrundelsen for et afslag,hvis det ved afgørelsen er tillagt betydning. Det vil således i disse til-fælde fremgå, at Civilstyrelsen finder, at ansøgeren ikke har tilstræk-kelig udsigt til at få medhold under sagen.Det er Civilstyrelsens opfattelse, at formuleringen ”forventeligt viltabe sagen” ikke bør anvendes i en begrundelse for et afslag på friproces. Det bemærkes, at den omtalte formulering ikke anvendes iretsplejelovens bestemmelser om fri proces og heller ikke ses an-vendt i forarbejderne til reglerne.”Det tilføjes, at et afslag fra Civilstyrelsen eller Procesbevillingsnævnet påfri proces i sig selv er uden betydning for domstolenes behandling af denpågældende retssag, jf. herved grundlovens § 64, hvorefter dommerne i de-res kald alene har at rette sig efter loven.
2