Retsudvalget 2011-12
REU Alm.del
Offentligt
1131878_0001.png
1131878_0002.png
1131878_0003.png
Civil- og Politiafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
6. juni 2012CivilkontoretKaare Linde2012-0030-0784430115
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 753 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 8. maj 2012. Spørgsmå-let er stillet efter ønske fra Karsten Lauritzen (V).
Morten Bødskov/Cristina A. Gulisano
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 753 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Kan ministeren oplyse, hvor mange ekstra politiressourcerman anslår der skal bruges årligt, i kraft af at flere danskerefremover skal registrere hobbyvåben, jf. de nye våbenregler pr.1. juni 2012? ”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet, hvortil der henvises:”Rigspolitiet kan oplyse, at Rigspolitiet primo maj 2012 til politi-kredsene har sendt en udførlig vejledning i behandling af sagerom besiddelse, herunder fortsat besiddelse af kraftige luft- og fje-dervåben erhvervet før den 1. juni 2012, samt ansøgninger omanvendelse af kraftige luft- og fjedervåben omfattet af kontrol-ordningen som følge af ændringen af våbenbekendtgørelsen ved-rørende kraftige luft- og fjedervåben pr. 1. juni 2012. Endvidereer blanketter til brug for dels anmeldelse samt ansøgning om an-vendelse af kraftige luft- og fjedervåben tilgængelig via politietshjemmeside.Personer, der den 1. juni 2012 allerede er i besiddelse af et luft-og fjedervåben med en kaliber større end 4,5 millimeter, kan såle-des fortsat besidde dette våben. Personer, der fortsat ønsker at be-sidde luft- og fjedervåben med en kaliber større end 4,5 millime-ter, skal dog inden den 1. juni 2013 anmelde dette til politiet. Be-handlingen af disse anmeldelser forventes ikke at være særligtressourcekrævende for politikredsene. Hertil kommer, at anmel-delserne forventeligt vil være spredt ud over et helt år. Det kandog ikke afvises, at der i spidsbelastningsperioder vil opstå en visforsinkelse i behandlingen af anmeldelserne.Personer, der (fortsat) vil kunne bære og anvende et luft- og fje-dervåben med en kaliber større end 4,5 millimeter skal fremoverhave et gyldigt jagttegn eller være medlem af en skytteforeningog have en våbenpåtegning på sit medlemsbevis. Kun i helt særli-ge tilfælde vil politiet kunne imødekomme en ansøgning om tilla-delse til at erhverve, bære og anvende luft- og fjedervåben med enkaliber større end 4,5 millimeter, såfremt dette ikke sker som led ijagtudøvelse eller i regi af skytteforeninger. Antallet af ansøgnin-ger til politiet om tilladelse til at erhverve, bære og anvende luft-og fjedervåben med en kaliber større end 4,5 millimeter forventessåledes at være relativt begrænset.Det må således forventes, at en stor del af de personer, der i dager i besiddelse af et luft- og fjedervåben med en kaliber større end4,5 millimeter, fremover ikke vil kunne anvende deres våben,2
men alene besidde dette, hvilket begrænser politiets ressourcean-vendelse i anledning af ændringen af våbenbekendtgørelsen ved-rørende kraftige luft- og fjedervåben betydeligt.Behandlingen af disse anmeldelser om fortsat besiddelse samt be-handlingen af ansøgninger om tilladelse til anvendelse af kraftigeluft- og fjedervåben vil blive foretaget af personalet på de enkeltevåbenkontorer i politikredsene.Rigspolitiet har ikke været i stand til mere præcist at vurdere,hvor mange ekstra ressourcer politikredsene må forventes at skul-le anvende på området, herunder fordi antallet af luft- og fjeder-våben med en kaliber større end 4,5 millimeter ikke er kendt, idetdisse våben hidtil har været undtaget fra våbenlovgivningens kon-trolordning. Politikredsene vil dog løbende følge udviklingen i an-tallet af indkomne anmeldelser og ansøgninger og i videst muligtomfang søge at tilpasse de personalemæssige ressourcer hertil.”
3