Retsudvalget 2011-12
REU Alm.del
Offentligt
1125468_0001.png
1125468_0002.png
UDENRIGSMINISTERIETDer er tale om et åbent samrådDet er et fælles samråd med justitsministerenSamrådsspørgsmål AY til udenrigsministeren”Vil ministeren redegøre for, hvilket signal regeringen sender internationalt, når man på denene side udtaler sig som en stærk modstander af tortur, men på den anden side samarbejdermed og udveksler oplysninger med efterretningstjenester fra lande, der er kendt for at brugetortur som afhørings- og afstraffelsesmetode, herunder hvilket signal ministeren mener, mansender, når den danske efterretningstjeneste giver oplysninger til efterretningstjenester i disselande som modydelse for modtagne oplysninger?”Samrådsspørgsmål AX til justitsministeren”Vil ministeren redegøre for, om ministeren er af den overbevisning, at det er acceptabelt, atden danske efterretningstjeneste udveksler oplysninger med efterretningstjenester fra lande, derer kendt for at anvende tortur som afhørings- og afstraffelsesmetode, herunder om det eracceptabelt, at den danske efterretningstjeneste giver oplysninger til lande, der er kendt for atbruge tortur, som modydelse for at modtage oplysninger, samt hvordan ministerenmener, atdette stemmer overens med Danmarks principielle modstand mod tortur?”
Udenrigsministerens besvarelse:Indledningsvist vil jeg gerne takke udvalget for spørgsmålet samt henvise tiljustitsministerens svar, som vi lige har hørt.
Respekt for menneskerettigheder er en helt essentiel prioritet for regeringen ogbekæmpelse af tortur er en af regeringens mærkesager. Vi arbejder intensivt ogi mange sammenhænge internationalt for at bekæmpe tortur. Det er vigtigt atbevare det perspektiv.
Danmarks førende position i den internationale bekæmpelse af tortur eralmindeligt anerkendt og der står respekt om den danske indsats. Det følgerikke mindst af de danske torturresolutioner på FN’s Generalforsamling og i
Menneskerettighedsrådet. Det er en position som regeringen er fast besluttet påat bevare og også gerne styrke i det omfang vi kan.
Danmark arbejder i mange sammenhæng for en styrkelse af vores førende rollei forhold til den internationale menneskerettighedsdagsordenen. Som I ved harregeringen bl.a. udpeget en ny menneskerettighedsambassadør, ligesom vi i EUarbejder for udnævnelsen af en Særlig Repræsentant for Menneskerettigheder.Og netop emnet terrorbekæmpelse under fuld respekt for menneskerettighederblev for nyligt drøftet på den internationale konference, som regeringen varvært for den 12. marts i København.
Den danske indsats for menneskerettigheder og særligt i kampen modanvendelsen af tortur overalt i verden rokkes der således ikke ved.