Retsudvalget 2011-12
REU Alm.del
Offentligt
1143623_0001.png
1143623_0002.png
1143623_0003.png
Civil- og Politiafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:11. juli 2012Kontor: PolitikontoretSagsbeh: Anne Berg Mansfeld-GieseSagsnr.: 2012-0030-0768Dok.:472640
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 730 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 30. april 2012. Spørgs-målet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Morten Bødskov/Anne Berg Mansfeld-Giese
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 730 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Vil ministeren redegøre for, om artiklen "København er knu-depunkt for illegal våbenhandel", bragt i Ekstra Bladet den 30.april 2012, giver ministeren anledning til at genoverveje merekontrol ved de danske grænser? I artiklen forklarer Kathi LynnAustin, der i mere end 20 år har fulgt udviklingen inden for il-legal våbenhandel og er en af verdens førende eksperter på om-rådet, at netop de åbne grænser inden for EU gør det nemt oghurtigt at komme til og fra Danmark, hvilket våbensmuglereifølge Kathi Lynn Austin i høj grad benytter sig af.”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet, der har oplyst følgende:
”Det er Rigspolitiets opfattelse, at en genindførelse af grænse-kontrollen hverken er et nødvendigt eller hensigtsmæssigt red-skab til bekæmpelse af den grænseoverskridende kriminalitet.Ud fra en politifaglig vurdering får man således mere ud af atanvende de betydelige ressourcer, som en effektiv grænsekon-trol vil kræve, på efterretningsbaserede indsatser over for denorganiserede kriminalitet.Rigspolitiet kan i forlængelse heraf oplyse, at Syd- og Sønder-jyllands Politi i samarbejde med Rigspolitiet i 2011 iværksatteet nyt koncept for Udlændingekontrolafdelingen (UKA) i Syd-og Sønderjyllands Politi, der indebærer en generel styrkelse afindsatsen over for den grænseoverskridende kriminalitet. UKAhar hidtil haft som sin primære opgave at gennemføre målret-tede kontrolindsatser med henblik på at afsløre smugling afnarko, varer eller mennesker samt ulovligt ophold her i landet.Den nu iværksatte indsats bygger fortsat på de hidtidige vel-etablerede og velfungerende strukturer og rammer. Der erimidlertid samtidig sket en videreudvikling og intensivering afindsatsen. Det kan således blandt andet nævnes, at UKA foku-serer på øget efterforskning af den organiserede kriminalitet,der begås i det grænsenære område, hvor de kriminelle organi-sationer er aktive på begge sider af grænsen. Den politimæssi-ge indsats i det grænsenære område er nu ligeledes i højeregrad målrettet på baggrund af analyser og således, at UKA ihøjere grad bidrager til bekæmpelse af kriminalitet begået afudlændinge i de øvrige politikredse.2
UKA indtager således en central rolle i bekæmpelsen af græn-seoverskridende kriminalitet, ligesom man i smuglerisager vedgrænsen – eksempelvis ved indsmugling af våben og narko – iendnu højere grad vil gå efter bagmændene i såvel Danmarksom i udlandet.Rigspolitiet finder på den baggrund, at der et godt grundlag forden politimæssige indsats over for den grænseoverskridendekriminalitet.”
Justitsministeriet kan endvidere henvise til besvarelsen af 7. juni 2012 afspørgsmål nr. 763 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg, hvorved det ta-lepapir, som dannede grundlag for justitsministerens besvarelse af sam-rådsspørgsmål AJ den 10. maj 2012 blev oversendt til Retsudvalget. Detpågældende samråd drejede sig bl.a. om, hvorvidt regeringens beslutningom at ophæve den tidligere regering og Dansk Folkepartis såkaldte told-kontrolaftale vil påvirke mulighederne for at bekæmpe grænseoverskri-dende kriminalitet.
3