Retsudvalget 2011-12
REU Alm.del
Offentligt
1143467_0001.png
1143467_0002.png
1143467_0003.png
Civil- og Politiafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:
11. juli 2012EU-formandskabs-sekretariatetSagsbeh: Katrine LedamRasmussenSagsnr.: 2012-0030-0763Dok.:414940
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 720 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 30. april 2012. Spørgs-målet er stillet efter ønske fra Tom Behnke (KF).
Morten Bødskov/Johan Kristian Legarth
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 720 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

”Vil ministeren oplyse, hvilke myndigheder der ville skulle va-retage arbejdet med kontrol og efterforskning via et kommendePNR-register, hvor i der bl.a. kan søges systematisk på flypas-sagerers rejseoplysninger? Og kan ministeren i den forbindelseoplyse, hvilket omfang og ressourceforbug et sådant PNR-kontor skønnes at få, hvis det skal kunne varetage de opgaver,der er tiltænkt en sådan kontrol- og efterforskningsfunktion?”

Svar:

1.

Justitsministeriet går ud fra, at der med det foreliggende spørgsmål sig-tes til direktivforslaget om anvendelse af passagerlisteoplysninger til at fo-rebygge, opdage, efterforske og retsforfølge terrorhandlinger og grov kri-minalitet (KOM (2011) 32), der blev fremsat af Kommissionen i februar2011.Direktivforslaget er omfattet af Danmarks forbehold vedrørende retlige ogindre anliggender. En eventuel vedtagelse af direktivforslaget er derfor ik-ke bindende for eller finder anvendelse i Danmark. Hvis Danmark skalomfattes af direktivet vil det kræve en parallelaftale. Om muligheden for atindgå en sådan parallelaftale henvises til den samtidige besvarelse afspørgsmål nr. 725.Forslaget behandles efter den almindelige lovgivningsprocedure i artikel294 i Traktaten om Den Europæiske Unions Funktionsmåde, hvilket inde-bærer, at både Rådet og Europa-Parlamentet deltager i vedtagelsen af for-slaget.Der blev på rådsmødet (retlige og indre anliggender) den 26.-27. april2012 opnået generel indstilling til forslaget i Rådet.Forslaget er endnu ikke færdigbehandlet i Europa-Parlamentet.

2.

Det er på nuværende tidspunkt ikke muligt at tage stilling til organisati-onen eller placeringen af et eventuelt dansk PNR-kontor, da det vil afhæn-ge af den endelige udformning af direktivet og, hvorvidt Danmark og EUindgår en parallelaftale vedrørende direktivet. Henset til direktivforslagetsformål vurderes det dog umiddelbart, at etableringen og driften af et even-tuelt dansk PNR-kontor ville kunne forankres i Politiets Efterretningstjene-ste. Dette skal også ses i lyset af, at PET efter luftfartslovens § 148 a erden myndighed, som flyselskaberne – såfremt ordningen var sat i kraft –ville være forpligtet til at udlevere oplysninger til.2

3.

Da den endelige udformning af direktivet som nævnt ikke kendes, er detpå nuværende tidspunkt desuden ikke muligt at fastslå det nøjagtige om-fang af det ressourceforbrug, der vil være forbundet med etableringen ogdriften af et eventuelt dansk PNR-kontor.Justitsministeriet har imidlertid på baggrund af bl.a. Kommissionens kon-sekvensanalyse1og oplysninger modtaget fra udenlandske myndigheder,der har udviklet systemer til indsamling og behandling af PNR-oplysninger, foretaget et meget foreløbigt skøn over de forventede udgiftertil etablering og drift af et eventuelt dansk PNR-kontor.Investeringsomkostningerne til etablering af systemet vurderes umiddel-bart at ville beløbe sig til omkring 52 mio. kr. og består af omkostninger tilhardware, software, eksterne konsulenter og interne årsværk. I forhold tilden årlige drift (løbende support/vedligeholdelse og analytikere) skønnesomkostningerne på nuværende tidspunkt til 15 mio. kr.Det bemærkes, at det foreløbige skøn over etablerings- og driftsomkost-ninger er behæftet med nogen usikkerhed, idet man endnu ikke kender denendelige udformning af direktivet, og idet der i dag kun er meget få lande,som har erfaring med etablering og drift af et PNR-kontor.
SEC(2011) 132 final – “COMMISSION STAFF WORKING PAPER - IMPACT AS-SESSMENT - Accompanying document to the Proposal for a EUROPEAN PARLIA-MENT AND COUNCIL DIRECTIVE on the use of Passenger Name Record data for theprevention, detection, investigation and prosecution of terrorist offences and seriouscrime3
1