Retsudvalget 2011-12
REU Alm.del
Offentligt
1122663_0001.png
1122663_0002.png
1122663_0003.png
Civil- og Politiafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
21. maj 2012CivilkontoretHelle Sidenius2012-0030-0752407945
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 708 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 20. april 2012. Spørgs-målet er stillet efter ønske fra Pernille Skipper (EL).
Morten Bødskov/Cristina A. Gulisano
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 708 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Folketingets Retsudvalg drøftede på sit møde den 19. april2012 ministerens svar på REU alm. del - spørgsmål 536 ogministeren bedes kommentere de svenske regler om beskyttel-se af advokattitlen og redegøre for om de i givet fald giver mi-nisteren anledning til at overveje en ændring af de danske reg-ler?”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet anmodetUdenrigsministeriet om at indhente en supplerende udtalelse fra Den Dan-ske Ambassade i Sverige.Den Danske Ambassade i Sverige har oplyst følgende:”Ambassaden har fået bekræftet af Advokatsamfundet, at ensvensk advokat, der ansættes i stat, kommune eller lignendeskal udtræde af Advokatsamfundet og dermed ikke længerekan gøre brug af titlen ”advokat”. Advokatsamfundet harover for ambassaden bekræftet, at dette også gælder juridiskekonsulenter, der ansættes i arbejdsgiverorganisationer someksempelvis Svenskt Näringsliv.Undtagelsen i Rättegangsbalkens kap. 8 § 2 bruges ifølgeAdvokatsamfundet sjældent, da den er meget restriktiv. Hveransøgning skal op til individuel prøvning. Advokatsamfundetkan ikke umiddelbart komme med eksempler på, at dispensa-tion til at forblive medlem af Advokatsamfundet er blevet gi-vet til ansatte i faglige- eller arbejdsgiverorganisationer.Den enkelte person, der ønsker at forblive medlem af Advo-katsamfundet, selvom vedkommende ikke længere praktise-rer som advokat, må ansøge Advokatsamfundet om dispensa-tion. Hvis dispensationen gives, skal den efterprøves årligt.Personer, der har opnået dispensation kan ikke benytte advo-kattitlen, da de ikke længere praktiserer som advokater. Dogundtages personer, der arbejder deltid som advokater og del-tid for staten, eksempelvis universitetslektorer, som i deresadvokatvirke kan benytte advokattitlen.”De danske regler adskiller sig fra de svenske regler derved, at det i Dan-mark ikke er et krav, at advokater, der ansættes i f.eks. arbejdsgiverorgani-sationer skal deponere deres advokatbeskikkelse. I Danmark er det alene etkrav, at advokater, der ansættes i stillinger i det offentliges tjeneste som2
udgangspunkt deponerer deres advokatbeskikkelse, jf. retsplejelovens §122, stk. 1 og 2.Advokater ansat i f.eks. faglige organisationer har derfor som udgangs-punkt ret til at anvende advokattitlen, jf. retsplejelovens § 120, stk. 1.Med hensyn til spørgsmålet om, hvorvidt advokater må udøve advokat-virksomhed, følger det af retsplejelovens § 124, stk. 1, at advokatvirksom-hed ud over i enkeltmandsvirksomhed eller i et fællesskab af advokaterkun må udøves af et advokatselskab, der drives i aktie-, anparts- ellerkommanditselskabsform (partnerselskabsform).Heraf følger, at andre juridiske personer end advokatselskaber – f.eks. fag-lige organisationer – ikke må udøve advokatvirksomhed gennem deres an-satte advokater.For så vidt angår organisationsansatte advokaters anvendelse af advokattit-len kan Justitsministeriet i øvrigt henvise til ministeriets brev af 7. juli2011 til Dansk Arbejdsgiverforening, som var vedlagt ministeriets forelø-bige besvarelse af 5. marts 2012 af spørgsmål nr. 536 (Alm. del).Efter Justitsministeriets vurdering er der umiddelbart ikke behov for atoverveje en ændring af bestemmelserne i retsplejelovens §§ 120 ff. vedrø-rende udøvelse af advokatvirksomhed og anvendelse af advokattitlen.
3