Retsudvalget 2011-12
REU Alm.del
Offentligt
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:11. juli 2012Kontor: StrafferetskontoretSagsbeh: Stephan Andreas Dam-gaardSagsnr.: 2012-0030-0749Dok.:402581
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 701 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 18. april 2012. Spørgs-målet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Morten Bødskov/Jens-Christian Bülow
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 701 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:
”Ministeren bedes kommentere oplysningerne i artiklen "Flereukorrekte forklaringer fra Bødskov til Folketinget" fra DenkorteAvisden12.april2012(http://denkorteavis.dk/2012/justitsministeren), om at ministe-ren som svar på spørgsmål S 2725 og S 2726 i Folketingetsspørgetid den 28. marts 2012 er kommet med forkerte oplys-ninger.”
Svar:
1.
Artiklen, som omtales i spørgsmålet, vedrører et projekt om etableringaf en kokkeskole på Statsfængslet i Vridsløselille samt kriminalforsorgensdeltagelse i tv-programmet ”Restaurant bag tremmer”. I artiklen anføresbl.a., at jeg i forbindelse med mine mundtlige besvarelser af spørgsmål nr.S 2725 og S 2726 skulle have givet ukorrekte oplysninger om projektetsformål og kriminalforsorgens udgifter til projektet.Indledningsvis vil jeg gerne understrege – ligesom jeg bl.a. gjorde i for-bindelse med de omtalte besvarelser af spørgsmål nr. S 2725 og S 2726 –at vi som samfund naturligvis skal gøre alt, hvad vi kan, for at hjælpe demennesker, som har været udsat for en forbrydelse.Samtidig må vi sikre, at færre fremover udsættes for kriminalitet. Det er iden forbindelse vigtigt at sætte ind med tiltag, der kan bringe forbrydernevæk fra et liv i kriminalitet. Indsatsen over for de dømte skal således fast-holdes og udbygges, så vi sikrer en bedre resocialisering til gavn for sam-fundet. Alt andet lige betyder færre kriminelle og mindre kriminalitet ogsåfærre ofre.Som det i den forbindelse fremgår af besvarelsen af 27. marts 2012 afspørgsmål nr. 546 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg, gælder det gene-relt, at uddannelse af indsatte anses som en vigtig del af kriminalforsor-gens arbejde med resocialisering af indsatte. Indsatte, der f.eks. påbegyn-der eller afslutter en erhvervsuddannelse, vil efter endt afsoning stå bedrerustet i forhold til videre uddannelse eller beskæftigelse og muligheden forat leve et kriminalitetsfrit liv.2.
For så vidt angår projektet om etableringen af en kokkeskole på Stats-fængslet i Vridsløselille har Direktoratet for Kriminalforsorgen oplyst, atprojektet – ligesom den øvrige del af kriminalforsorgens uddannelsesud-2
bud til indsatte – har til formål at sikre en meningsfuld afsoning og at styr-ke mulighederne for resocialisering af den enkelte, jf. også den omtalte be-svarelse af spørgsmål nr. 546.For så vidt angår spørgsmålet om udvælgelsen af indsatte til deltagelse idet pågældende projekt henvises til besvarelsen af 25. april 2012 afspørgsmål nr. 640 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg.For så vidt angår økonomien i forbindelse med etableringen af kokkesko-len har Direktoratet for Kriminalforsorgen oplyst – som det også fremgåraf besvarelsen af spørgsmål nr. 546 og besvarelsen af spørgsmål nr. S 2726– at omkostningerne til etablering af skolekøkkenet beløber sig til ca.500.000 kr., som er finansieret ved omprioriteringer inden for fængsletsinvesteringsbudget. Derudover har fængslet erhvervet køkkenmaskiner for185.000 kr., som finansieres af satspuljemidler. I forbindelse med den delaf kokkeskolen, der fandt sted i efteråret 2011, og som dannede basis foroptagelserne af tv-programmet ”Restaurant bag tremmer”, stillede ClausMeyers fond, Melting Pot, inventar, råvarer og undervisere – herunderClaus Meyers deltagelse i projektet – til rådighed uden omkostninger forfængslet.Det fremgår samtidig af besvarelsen af spørgsmål nr. 546, at projektet omen kokkeskole er tænkt som en permanent mulighed for uddannelse af ind-satte. Det oplyste jeg også i forbindelse med min mundtlige besvarelse afspørgsmål nr. S 2726. Fængslet har således indgået en samarbejdsaftalemed Erhvervsskolen Nordsjælland om, at indsatte gennemfører forløbetsom en del af grundforløbet på en erhvervsuddannelse, ligesom Direktora-tet for Kriminalforsorgen har oplyst, at et nyt uddannelsesforløb er igang-sat den 5. marts 2012.Derudover har Direktoratet for Kriminalforsorgen til brug for besvarelsenaf nærværende spørgsmål bl.a. oplyst følgende om projektet med kokke-skolen:”Direktoratet for Kriminalforsorgen kan oplyse, at de delta-gende indsatte som et led i tv-programmet ”Restaurant bagtremmer” modtog undervisning svarende til 8 uger af de nor-merede 20 uger på et grundforløb på en erhvervsuddannelse.For undervisningen i de 8 uger modtog Meyers Madhus ikkehonorar.Efter afslutningen af de ovennævnte tv-optagelser i efteråret2011 har kokke fra Meyers Madhus i første kvartal af 2012 fo-3
restået undervisning i en periode svarende til den resterendedel af grundforløbet, i alt 12 uger. For denne ydelse har Mey-ers Madhus modtaget 314.400 kr. (26.200 kr. i 12 uger). Dader er tale om et erhvervsuddannelsesforløb betales beløbet afmidler fra Erhvervsskolen i Nordsjælland. Dette er i overens-stemmelse med almindelig praksis for afvikling af erhvervsud-dannelse for indsatte, når undervisningen finder sted i krimi-nalforsorgens institutioner.”3.
For så vidt angår spørgsmålet om kriminalforsorgens deltagelse i tv-programmet ”Restaurant bag tremmer” henvises til besvarelsen af 13. april2012 af spørgsmål nr. 596 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg.Som det fremgår heraf, har Direktoratet for Kriminalforsorgen bl.a. frem-hævet, at åbenhed er et vigtigt princip for kriminalforsorgen, og at åbenheder en forudsætning for det nødvendige samspil mellem kriminalforsorgenog samarbejdspartnere og for borgernes, pressens og politikernes mulighedfor at følge med i, hvad kriminalforsorgen foretager sig. Direktoratet oply-ste i forlængelse heraf, at kriminalforsorgen af den grund har indvilget i atdeltage i tv-programmet ”Restaurant bag tremmer”, da det viser et reeltbillede af dømtes forhold og virker oplysende i forhold til et nyt resociali-seringstiltag.Direktoratet for Kriminalforsorgen oplyste endvidere, at kriminalforsorgenikke vil deltage i tv-programmer, hvor livet i fængsel fremstilles som un-derholdning, eller hvor der sker en forherligelse af de dømte, samt atDanmarks Radio betragter tv-programmet ”Restaurant bag tremmer” somen følgedokumentar, hvor man over tid kronologisk følger udviklingen i etprojekt.4.
De mundtlige besvarelser, som jeg den 28. marts 2012 gav på spørgsmålnr. S 2725 og S 2726, er i overensstemmelse med det anførte ovenfor, ogjeg mener derfor ikke, at jeg skulle have afgivet ukorrekte oplysninger tilFolketinget om sagen.
4