Retsudvalget 2011-12
REU Alm.del
Offentligt
1140326_0001.png
1140326_0002.png
1140326_0003.png
Civil- og Politiafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
28. juni 2012PolitikontoretJesper Jarnit2012-0030-0740417252
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 685 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 13. april 2012. Spørgs-målet er stillet efter ønske fra Hans Kristian Skibby (DF).
Morten Bødskov/Carsten Madsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 685 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Er det korrekt, at den politiske aftale på retsområdet (politi-forliget) medfører, at erhvervsområder og private virksomhe-der skal forvente en dårligere service i form af færre politipa-truljer til patruljering i industriområder, som anført i artikler påside 1 og 8 i Horsens Folkeblad 12. april 2012?”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet, der har oplyst følgende:”1. Rigspolitiet kan indledningsvis oplyse, at det fremgår afden overordnede strategi for politiet og anklagemyndigheden2011-2015, at et af de primære mål er at sikre befolkningenstryghed, hvilket blandt andet skal ske ved, at den borgervendtekriminalitet samlet set reduceres.Rigspolitiet har udarbejdet en national strategiplan, hvori derer udpeget tre nationale fokusområder for 2012. Disse områderer henholdsvis indsatsen mod rockere og bander og disses kri-minalitet, indsatsen mod indbrud i privat beboelse, hæleri,hjemmerøveri og udenlandske tilrejsende kriminelle, der begårsådan kriminalitet, og indsatsen mod utryghed og kriminalitet ide særligt udsatte boligområder, som er mest belastet af krimi-nalitet.Herudover er politikredsene forpligtede til – afhængig af detlokale trusselsbillede – at målrette indsatsen på de områder,som tilsiger en lokal politimæssig indsats, og som ikke nød-vendigvis fremgår af den nationale operative strategiplan.

2.

Særligt i forhold til det foreliggende spørgsmål har Sydøst-jyllands Politi oplyst, at politikredsen kontinuerligt monitorererog analyserer på en lang række kriminalitetsområder, som lig-ger uden for de nævnte tre nationale fokusområder. På de om-råder, hvor analyserne påviser, at der er behov for en særligpolitimæssig indsats, udarbejder politikredsen således en lokalplan med mål og metodeangivelse.På området for indbrud i virksomheder foretager Sydøstjyl-lands Politi løbende monitorering og analyse.Den løbende monitorering og analyse viser, at antallet af an-meldelser inden for området indbrud i erhverv – som dækker47 forskellige gerningskoder, herunder indbrud i lager, kontor,2
virksomhed og privat erhverv – fra 2009 til 2011 er faldet medca. 30 pct. i Horsens Kommune. Den samme tendens gør siggældende for hele politikredsen i samme periode.

3.

Sydøstjyllands Politi har iværksat en række initiativer påområdet. Politikredsen er således løbende i dialog med lokal-samfundet, herunder virksomhedsejere, og foretager blandt an-det vejledning i forbindelse med indbrud eller i forebyggendeøjemed.Politikredsen har endvidere uddannet et antal kriminaltekniskekontaktpersoner, som er særligt uddannet til vejledning i fore-byggelse af indbrud. Disse kriminaltekniske kontaktpersonerforestår i udvalgte sager den primære gerningsstedsundersøgel-se efter indbrud, med henblik på at så mange spor som muligtbliver sikret, og at de indbrudsramte virksomhedsejere modta-ger en god og professionel forebyggende vejledning.Herudover foretager politikredsen daglig patruljering i indu-striområderne for at forebygge indbrud samt for at fange ger-ningsmænd til begåede indbrud.Endelig foretager politikredsen yderligere efterforskning af devirksomhedsindbrud, hvor der er sikret spor, eller hvor der fo-religger vidneudsagn, der kan føre til, at gerningsmanden bli-ver retsforfulgt.Sydøstjyllands Politi tilstræber således at afpasse indsatsen påbaggrund af de foreliggende monitorerings- og analyseresulta-ter.”
3