Retsudvalget 2011-12
REU Alm.del
Offentligt
1126544_0001.png
1126544_0002.png
1126544_0003.png
1126544_0004.png
Civil- og Politiafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
25. maj 2012PolitikontoretLisbeth Weiss Petersen2012-0030-0737416915
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 678 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 11. april 2012. Spørgs-målet er stillet efter ønske fra Tom Behnke (KF).
Morten Bødskov/Carsten Madsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 678 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Vil ministeren oplyse, hvad der er den typiske straf i hen-holdsvis Danmark, Sverige og Tyskland for indbrudstyveri afmindre økonomisk omfang?”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigsadvokaten, der har oplyst følgende:”Såkaldt indbrudstyveri straffes efter bestemmelsen om tyveri istraffelovens § 276.Tyveri, herunder tyveri, hvor der er tale om indbrud, straffessom udgangspunkt med fængsel indtil 1 år og 6 måneder, jf.straffelovens § 285, stk. 1.Straffen kan i medfør af straffelovens § 286, stk. 1, stige tilfængsel indtil 6 år, når tyveriet er af særlig grov beskaffenhednavnlig på grund af udførelsesmåden, eller fordi forbrydelsener udført af flere i forening eller under medtagelse af våben el-ler andet farligt redskab eller middel, eller på grund af de stjål-ne genstandes betydelige værdi eller de forhold, under hvilkede befandt sig, eller fordi der er tale om tyveri begået som led iorganiseret indbrudskriminalitet, eller når et større antal for-brydelser er begået.De almindelige regler om straffens fastsættelse fremgår afstraffelovens §§ 80-83. Det følger af straffelovens § 80, stk. 1,at der ved straffens fastsættelse skal lægges vægt på lovover-trædelsens grovhed og på oplysninger om gerningsmanden.Herudover er der i straffelovens §§ 81 og 82 opregnet en ræk-ke hensyn, som i almindelighed skal indgå som henholdsvisskærpende og formildende omstændigheder ved straffens fast-sættelse. Det anses således f.eks. for en skærpende omstændig-hed, hvis gerningsmanden tidligere er straffet for ligeartet kri-minalitet.Straffen i sager om indbrudstyveri fastsættes således – som iandre straffesager – på baggrund af en konkret vurdering afsamtlige sagens omstændigheder.Det er Rigsadvokatens vurdering – baseret på Rigsadvokatensgenerelle kendskab til retspraksis i tyverisager – at strafniveau-et i sager om enkeltstående indbrudstyveri af mindre økono-misk omfang, som udgangspunkt er fængsel i omkring 30 da-2
ge. Dette udgangspunkt fraviges i skærpende retning, når f.eks.tiltalte tidligere er straffet for ligeartet kriminalitet, der er be-gået flere tyverier, eller der er tale om mere betydelige værdier.Rigsadvokaten har i den forbindelse ved søgning i Ugeskriftfor Retsvæsen (UfR), Tidsskrift for Kriminalret (TfK) ogRigsadvokatens vidensbase fundet en række afgørelser, der il-lustrerer strafniveauet i sager om indbrudstyveri af mindreøkonomisk omfang.Til illustration af straffen i tilfælde, hvor den tiltalte ikke er tid-ligere straffet af betydning for sagen, kan der henvises til føl-gende afgørelser:TfK 2005.642, hvor tiltalte blev dømt for sammen med en an-den at være brudt ind i en villa, hvor de stjal smykker mv. tilen samlet værdi af 6.840 kr. Tiltalte var ikke tidligere straffetaf betydning for sagen. Byretten fastsatte straffen til 30 dagesfængsel. Landsretten gjorde under henvisning til tiltaltes godepersonlige forhold straffen betinget bl.a. med vilkår om udfø-relse af samfundstjeneste i 40 timer.I en utrykt dom fra Retten i Nykøbing Falster af 3. januar 2011(Rigsadvokatens vidensbase) blev to tiltalte, som var mor ogdatter, dømt for at have begået indbrud i en villa, hvor de stjal5 pelse, 2 kufferttasker, kontanter og et gavekort til en ikkeopgjort værdi. Hverken moderen eller datteren var tidligerestraffet af betydning for sagen. Datteren blev idømt fængsel i30 dage, der, idet retten lagde vægt på, at datteren havde enunderordnet rolle, blev gjort betinget med en prøvetid på 2 år.Moderen blev idømt 40 dages fængsel, som blev gjort ubetin-get, idet retten i skærpende retning lagde vægt på, at moderenhavde udnyttet sin datters tillid og inddraget hende i kriminali-tet.For så vidt angår tilfælde, hvor den tiltalte tidligere er straffetfor ligeartet kriminalitet, kan der til illustration af strafniveauethenvises til følgende afgørelser:TfK 2000.48/1, hvor tiltalte blev dømt for 2 indbrud med etudbytte på henholdsvis 800 kr. og 35 kr. Tiltalte var tidligerestraffet med 2 betingede domme for tyveri. Straffen blevfastsat til fængsel i 30 dage, der under hensyn til tiltaltesforstraffe og til, at der var tale om indbrudstyverier, ikke vargrundlag for at gøre betinget.TfK 2008.442, hvor tiltalte sammen med en anden brød ind ien købmandsforretning og stjal 6.000 kr. i kontanter fra kassen.Tiltalte, der tidligere var straffet, senest med 30 dages fængselog en bøde for bl.a. tyveri, blev straffet med 40 dages fængsel.3
TfK 2008.417, hvor tiltalte begik indbrud i en villa og her stjalto sparebøsser indeholdende ca. 340 kr. Tiltalte, der tidligerevar straffet adskillige gange for indbrudskriminalitet, blevstraffet med 4 måneders fængsel.TfK 2008.165, hvor tiltalte brød ind i en lejlighed og stjal fi-skestænger mv. til en samlet værdi af 1.070 kr. Tiltalte begikendvidere forsøg på indbrud i en anden lejlighed, hvor hanbrød ind uden at finde noget af værdi. Med henvisning til, attiltalte talrige gange tidligere var straffet for ligeartet kriminali-tet og det hurtige recidiv, blev straffen fastsat til 4 månedersfængsel.”Justitsministeriet har endvidere modtaget oplysninger fra den danske am-bassade i Tyskland om strafferammen for indbrud i Tyskland.Ambassaden har oplyst følgende:”Indbrud i beboelse er omfattet af den tyske straffelovs § 244,afsnit 1, stk. 3. Strafferammen er i henhold til samme bestem-melse fra 3 måneder til 10 års fængsel; i mindre grove tilfældedog maksimalt fem års fængsel.”For så vidt angår oplysningerne fra Sverige vil Justitsministeriet vende til-bage til spørgsmålet, når udtalelserne foreligger.
4