Retsudvalget 2011-12
REU Alm.del
Offentligt
1134047_0001.png
1134047_0002.png
1134047_0003.png
Civil- og Politiafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:11. juni 2012Kontor: PolitikontoretSagsbeh: Anne Berg Mansfeld-GieseSagsnr.: 2012-0030-0728Dok.:408218
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 648 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 4. april 2012. Spørgs-målet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Morten Bødskov/Carsten Madsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 648 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Ministeren har forsikret om at den igangværende effektivise-ringsproces i politiet, der skal være afsluttet ved udgangen af2015, ikke vil gå ud over politiets opgaveløsning eller politietsservice i forhold til borgerne, selvom mange stillinger i politi-styrken såvel som i kontorstaben skæres væk. IfølgeTV2/Finans kan mandskabsreduktionerne nu faktisk mærkes iberedskabet hos fx Københavns Politi, hvor der er skåret enpatrulje væk både i dag og aftenvagten, svarende til mere end10 procent af patruljerne. Desuden tyder det på, at de mangefærre stillinger gør en mærkbar forskel i forhold til det faktiskeniveau for efterforskningen, bl.a. i forhold til tyveri af benzinfra tankstationer. Her har der siden 1. januar i år ifølgeTV2/Finans været 101 anmeldelser om benzintyveri til Køben-havns Politi. Kun ét tyveri bliver efterforsket, da der er særliggode overvågningsbilleder i den sag. Er ministeren enig medPolitiforbundet, når forbundet i samme artikel hævder, atmandskabsreduktionerne blandt andet betyder at efterforskningaf benzintyverier fra tankstationer nu nedprioriteres? (se artik-len: ’Effektivisering rammer politiarbejde’; lagt på TV2/FinansOnline, den 24.marts 2012).”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet, der har oplyst følgende:”1. For så vidt angår baggrunden for den igangværende effek-tiviseringsproces i politiet henvises til Justitsministeriets be-svarelse af 13. april 2012 af spørgsmål nr. 594 (Am. del) fraFolketingets Retsudvalg.Rigspolitiet kan herudover oplyse, at effektiviseringsprogram-met omhandler en række forskellige initiativer:Et projekt har til formål at nedbringe antallet af kompensatio-ner mv. udbetalt til polititjenestemænd i forbindelse med over-arbejde, tilkald mv. Dette initiativ indebærer, at politiet sparerudgifter til betaling af kompensationer, og at arbejdstiden forden enkelte polititjenestemand øges. Samtidig skal projektetnedbringe den tid, der anvendes på at administrere tjenestetids-tilrettelæggelsen.Et indkøbsprojekt indebærer, at en række varer og tjeneste-ydelser sendes i udbud, hvorunder politiet har opnået betydeli-2
ge besparelser gennem lavere priser og gennem ændrede for-brugsmønstre.Flere projekter har til formål at samle de interne administrativeopgaver som eksempelvis personaleadministration, it-supportog indkøb i nogle koncernfælles funktioner. Samtidig gennem-gås alle sags- og forretningsgange, så opgaverne gennem stor-drift og effektive arbejdsgange kan løses med færre ressourcer.På tilsvarende vis er enkelte politioperative funktioner samletpå færre politikredse. Det drejer sig om alarm 112-telefonerneog behandlingen af ansøgninger om særtransporter. Også heropnås gevinster gennem stordriftsfordele og effektivisering afsagsgangene.Politiuddannelsen effektiviseres blandt andet gennem forøgelseaf klassekvotienterne og gennem forøgelse af lærernes kon-frontationstid. Endvidere er en ordning, hvor alle eleverne somen del af grunduddannelsen i en periode blev udstationeret tilberedskabsafdelingen i København, afskaffet, hvilket har inde-båret store besparelser på udgifterne til tjenesterejser.Særligt for så vidt angår Københavns Politi er der gennemførtet effektiviseringsprojekt, som har haft vægt på sammenlæg-ning af enheder og nedlæggelse af vagthavendefunktionerne påde enkelte stationer. Sidstnævnte indebærer, at patruljerne iKøbenhavns Politi bliver disponeret fra én vagtcentral svaren-de til ordningen i landets øvrige politikredse.

2.

Det er således Rigspolitiets opfattelse, at de forskellige pro-jekter indebærer reelle besparelser og effektiviseringsgevinster,og at de dermed ikke går ud over løsningen af de politioperati-ve opgaver eller politiets servicering af borgerne. De forskelli-ge initiativer påvirker imidlertid ikke nødvendigvis de enkeltepolitikredse ensartet umiddelbart, da det vil afhænge af kred-senes hidtidige ressourceprioriteringer og forbrugsmønstre.Dette er blandt andet baggrunden for, at udfordringerne i deenkelte politikredse i 2012-2015 ved opnåelsen af de udmeldtebevillingsreduktioner kan være forskellige. Endvidere er dertale om en betydelig omstilling, hvor det er en udfordring atgennemføre personaletilpasningen, så den tidsmæssigt er heltafstemt med opgaveomlægningen. Det kan i en overgang haveindflydelse på opgaveløsningen.”
3