Retsudvalget 2011-12
REU Alm.del
Offentligt
1112384_0001.png
1112384_0002.png
1112384_0003.png
1112384_0004.png
1112384_0005.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:30. april 2012Kontor: StrafferetskontoretSagsbeh: Stephan Andreas Dam-gaardSagsnr.: 2012-0030-0721Dok.:403272
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 642 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 30. marts 2012.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Pernille Skipper (EL).
Morten Bødskov/Ole Hasselgaard
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 642 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”På baggrund af svar på REU alm. del spørgsmål nr. 509 bedesministeren oplyse, om han vil tage initiativ til at sikre, at ofrefor voldsforbrydelser fremover ikke ved beklagelige fejl ogmisforståelser må savne underretning om gerningsmandensudgang eller frigang.”

Svar:

1.

Som der er redegjort for i det omtalte spørgsmål nr. 509 (Alm. del) fraFolketingets Retsudvalg, er der ved lov nr. 412 af 9. maj 2011 indsat en nybestemmelse i retsplejeloven, hvorefter forurettedes muligheder for at bli-ve underrettet, når gerningsmanden kommer på fri fod, blev udvidet, jf.retsplejelovens § 741 g.I sager, hvor der er afsagt dom om ubetinget fængselsstraf for en grovereovertrædelse af straffeloven, hvor vold, trusler eller anden personfarligkriminalitet indgår, eller en sædelighedsforbrydelse, underrettes den foru-rettede således nu efter anmodning om tidspunktet for den dømtes førsteuledsagede udgang og løsladelse og om eventuel undvigelse, hvis dendømte har været varetægtsfængslet før dom og ikke har været løsladt mel-lem dommens afsigelse og fuldbyrdelse. Er den forurettede afgået ved dø-den, underrettes den forurettedes nære pårørende efter anmodning. Under-retning kan afslås, hvis væsentlige hensyn til gerningsmanden taler for det,f.eks. ved risiko for misbrug af oplysningerne.Det tilføjes, at Justitsministeriet i medfør af retsplejelovens § 741 g, stk. 3,har udstedt bekendtgørelse nr. 809 af 29. juni 2011 om underretning vedudgang og løsladelse mv., der indeholder nærmere forskrifter for admini-strationen af ordningen om underretning. Det fremgår bl.a. af bekendtgø-relsens § 6, stk. 1, at underretning vedrørende dømte, som er idømt en ube-tinget fængselsstraf eller dømt til forvaring, foretages af kriminalforsorgen,og at politidirektøren orienterer den institution, hvor den dømte er placeret,hvis forurettede skal underrettes.Retsplejelovens § 741 g trådte i kraft den 1. juli 2011 og finder anvendelsepå overtrædelser, der begås efter dette tidspunkt. Lovændringen har ikkeændret på de eksisterende muligheder for at underrette offeret om ger-ningsmandens løsladelse mv. Politiet vil således fortsat i konkrete tilfælde– ligesom før lovændringen – kunne foretage underretning ved gernings-mandens løsladelse mv., hvor politiet ud fra præventive eller sikkerheds-2
mæssige overvejelser finder, at der er et særligt hensyn at tage til offeret isagen.

2.

Til brug for besvarelsen af spørgsmålet har Justitsministeriet indhenteten udtalelse fra Rigsadvokaten, der bl.a. har oplyst, at Rigsadvokaten ikkeer i besiddelse af statistiske oplysninger om, i hvilket omfang det fore-kommer, at offeret ved en fejl ikke bliver underrettet om gerningsmandensudgang og løsladelse mv. Derudover har Rigsadvokaten oplyst følgende:”Rigsadvokaten har – på baggrund af retsplejelovens § 741 gog bekendtgørelse nr. 809 af 29. juni 2011 – i afsnit 3.7. iRigsadvokatmeddelelse nr. 8/2007 fastsat nærmere retningslin-jer for politiets og anklagemyndighedens behandling af sager,hvor forurettede anmoder om underretning om gerningsman-dens udgang og løsladelse mv.Af retningslinjernes afsnit 3.7.5. om underretning af andremyndigheder om afgørelsen vedrørende underretning fremgårbl.a., at politikredsen i sager, hvor gerningsmanden er idømt enubetinget fængselsstraf i forbindelse med, at dommen sendestil fuldbyrdelse, skal orientere den institution, hvor den dømteer placeret, hvis forurettede skal underrettes om udgang og løs-ladelse mv.I den forbindelse kan det oplyses, at kriminalforsorgen i sam-arbejde med Rigsadvokaten og Rigspolitiet med virkning fraden 30. august 2011 har ændret den blanket, der sendes til kri-minalforsorgen, når politiet underretter kriminalforsorgen omen ubetinget frihedsstraf, der skal fuldbyrdes.Der er således i blanketten indsat en særskilt del 2, som politietskal udfylde, hvis den forurettede ønsker at blive underrettetom gerningsmandens udgang og løsladelse mv.Formålet med ændringen af anmeldelsesblanketten er bl.a. atsikre, at kriminalforsorgen i alle tilfælde underrettes, når enforurettet har anmodet om underretning om gerningsmandensudgang og løsladelse mv.Kriminalforsorgen vil – når politiet har noteret oplysninger iblankettens del 2 – sende en kopi af blanketten til det fængsel,hvor den dømte skal afsone straffen, således at fængslet kanforetage de fornødne underretninger af forurettede.Det er min opfattelse, at disse tiltag vil medvirke til at sikre, atder – i de tilfælde, hvor forurettede har anmodet om det – skerde fornødne underretninger af forurettede i forbindelse medgerningsmandens udgang og løsladelse mv.”3

3.

Til brug for besvarelsen af spørgsmålet har Justitsministeriet endvidereindhentet en udtalelse fra Direktoratet for Kriminalforsorgen, der bl.a. haroplyst følgende:”Direktoratet for Kriminalforsorgen kan oplyse, at der i for-bindelse med indførelsen af de nye regler om offerunderretningi retsplejelovens § 741 g, der gælder for overtrædelser begåetefter den 1. juli 2011, er fastsat nærmere regler for behandlin-gen af disse sager. Det bemærkes i den forbindelse, at denkonkrete sag, der omtales i Justitsministeriets besvarelse afspørgsmål nr. 509 af 21. februar 2012 fra Retsudvalget, vedrør-te overtrædelser begået før den 1. juli 2011, hvorfor sagen ikkevar omfattet af de nye regler.De nævnte regler findes blandt andet i Justitsministeriet, Di-rektoratet for Kriminalforsorgens cirkulæreskrivelse af 8. juli2011 vedrørende ordningen om underretning af den forurettedeom den dømtes første uledsagede udgang og løsladelse mv.,som er sendt til kriminalforsorgens institutioner. Det fremgårblandt andet heraf, at det er politiet, der træffer afgørelse om,hvorvidt offeret kan få underretning om den dømtes 1. uledsa-gede udgang og løsladelse mv., mens det er kriminalforsorgen,der står for selve underretningen vedrørende dømte, som eridømt en ubetinget fængselsstraf eller dømt til forvaring. Hvispolitiet træffer afgørelse om, at offeret kan underrettes, giverpolitiet meddelelse herom til kriminalforsorgen i forbindelsemed, at politiet sender dommen med fuldbyrdelsesordre tilkriminalforsorgen med henblik på afgørelse om afsoningssted.Politiet giver meddelelsen på en særlig blanket (anmeldelses-blanketten). Når Direktoratet for Kriminalforsorgen har truffetafgørelse om, i hvilket fængsel den dømte skal udstå straffen,vil direktoratet dels give det pågældende fængsel en kopi afanmeldelsesblanketten, hvoraf det fremgår, at der skal ske un-derretning af offeret, og dels gøre notat herom i sikkerhedsmo-dulet i den dømtes sag i Klientsystemet.Hvis offeret først beder om underretning på et tidspunkt, hvorDirektoratet for Kriminalforsorgen har truffet afgørelse om af-soningssted, underretter politiet ved særskilt brev den instituti-on, hvor den dømte er placeret, om, at der skal ske underret-ning. Institutionen skal endvidere underrette Direktoratet forKriminalforsorgen herom med henblik på, at direktoratet i sik-kerhedsmodulet kan gøre notat om, at offeret skal underrettes.Direktoratet for Kriminalforsorgen har i cirkulæreskrivelsenunderstreget vigtigheden af, at institutionerne altid gør sig be-kendt med indholdet i sikkerhedsmodulet.
4
Underretning af offeret sker som hovedregel pr. brev. Instituti-onerne skal sende underretningen med A post, samtidig med atder skrives udgangsbevis, løsladelsesresolution mv.Som det fremgår, er de fastsatte procedurer i forbindelse medunderretning af offeret med til at minimere risikoen for, at dersker fejl og misforståelser ved behandlingen af disse sager.Direktoratet for Kriminalforsorgen kan oplyse, at der ikke ek-sisterer en opgørelse eller statistik over, i hvilket omfang der isager, hvor der skal ske underretning af offeret, fejlagtigt ikkeer sket underretning om gerningsmandens udgang mv.”
5