Retsudvalget 2011-12
REU Alm.del
Offentligt
1109479_0001.png
1109479_0002.png
1109479_0003.png
Administrationsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
25. april 2012ØkonomikontoretCecilie Maarbjerg Qvist2012-0030-0723396130
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 640 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 30. marts 2012.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Morten Bødskov/Rikke Freil Laulund
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 640 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Vil ministeren oplyse, eventuelt i fortrolig form, hvorvidt deter korrekt, at en indsat, der skal udvises efter endt strafafso-ning, deltager i DR's og Claus Meyers madlavningskursus iVridsløselille Statsfængsel. Jeg skal her henvise til artikel i BTden 14. marts 2012 "Udvist fange på Meyer-kursus" fulgt op iDen Korte Avis den 20. marts 2012 med BT som kilde.Spørgsmålet er af principiel karakter, da det er væsentligt at fåbelyst, hvorvidt Kriminalforsorgen af sine sparsomme midlerofrer penge og ressourcer på at resocialisere udenlandske kri-minelle, der har begået forbrydelser i Danmark, og som efterendt afsoning er dømt til udvisning. Hvis BT's oplysninger erkorrekte, bedes ministeren ligeledes oplyse, ud fra hvilke krite-rier, Kriminalforsorgen har godkendt den pågældende udvistekriminelle til at deltage i Meyers madkursus, som ifølge DenKorte Avis den 20. marts 2012 beløber sig til over 800.000 kr.(inklusive indretning af nyt køkken) for et 20 ugers kursus for16 indsatte. Ministeren bedes ligeledes oplyse, hvor stor enprocentdel af de indsatte i Vridsløselille Statsfængsel der i øje-blikket står til udvisning efter endt strafafsoning.”

Svar:

Efter straffuldbyrdelseslovens § 38 har en indsat ret og pligt til at være be-skæftiget ved deltagelse i arbejde, uddannelse eller anden godkendt aktivi-tet. Dette gælder også indsatte, der skal udvises efter endt afsoning. Detfremgår endvidere af straffuldbyrdelseslovens § 39, at valget af beskæfti-gelse i hvert enkelt tilfælde træffes på grundlag af en samlet vurdering afden indsattes forhold, og at der så vidt muligt tages hensyn til den indsatteseget ønske og til den indsattes muligheder for at opnå arbejde eller uddan-nelse uden for fængslet.Direktoratet for Kriminalforsorgen har indhentet en udtalelse fra Stats-fængslet i Vridsløselille, der har oplyst, at udvælgelsen af indsatte til del-tagelse i det omhandlede kokkeprojekt er sket i overensstemmelse medovennævnte regler.Statsfængslet i Vridsløselille har endvidere oplyst, at 20 indsatte kunnedeltage i projektet, og da det var afgørende for deltagelse i projektet, at deindsatte kunne mødes på tværs af afdelingerne, kunne kun indsatte påfængslets 4 fællesskabsafdelinger, som huser i alt 80 indsatte, komme i be-tragtning. Et kriterium for deltagelse i projektet var, at de indsatte var mo-tiverede for at lære at lave mad under de givne omstændigheder, herundermed den arbejdsindsats det krævede og med tv-optagelser undervejs. Der-2
udover blev der ved udvælgelsen lagt vægt på, at de indsatte skulle kunnefungere indbyrdes, og at fængslet dermed ikke skulle øge sikkerhedsni-veauet, mens projektet blev afviklet. Statsfængslet har bl.a. videre oplyst,at en anden væsentlig faktor var, at indsatte, der havde været genstand forpresseomtale på grund af særlig krænkende kriminalitet, eller indsatte i øv-rigt, hvis deltagelse i et tv-program kunne virke særligt stødende, ikkeskulle kunne deltage.En opgørelse foretaget af statsfængslet den 2. april 2012 viste, at 18 pct. afde indsatte i fængslet er dømt til udvisning efter endt afsoning. Statsfængs-let har oplyst, at 5 udvisningsdømte indsatte har deltaget i kokkeprojektet.Der henvises i øvrigt til Justitsministeriets besvarelse af 27. marts 2012 afspørgsmål nr. 546 fra Folketingets Retsudvalg, hvoraf det bl.a. fremgår, atfængslet har indgået en samarbejdsaftale med Erhvervsskolen Nordsjæl-land om, at indsatte gennemfører forløbet som en del af grundforløbet påen erhvervsuddannelse, og at projektet således er tænkt som en permanentmulighed for uddannelse af indsatte. Det fremgår endvidere af besvarelsen,at der er igangsat et nyt uddannelsesforløb den 5. marts 2012.
3