Retsudvalget 2011-12
REU Alm.del
Offentligt
1119789_0001.png
1119789_0002.png
1119789_0003.png
Civil- og Politiafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:14. maj 2012Kontor: PolitikontoretSagsbeh: Anne Berg Mansfeld-GieseSagsnr.: 2012-0030-0708Dok.:403602
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 630 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 28. marts 2012.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Tom Behnke (KF).
Morten Bødskov/Carsten Madsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 630 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Politiforbundet har efter terrorangrebet på Utøya i Norge den22. juli 2011 fremsat forslag om etablering af egen politiheli-koptertjeneste. Er ministeren vidende om, hvorvidt der plan-lægges eller overvejes at gøre brug af egen helikopter i danskpoliti?”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet, der har oplyst følgende:”1. Rigspolitiet kan oplyse, at politiet – i forbindelse med løs-ningen af politiets opgaver i medfør af lov nr. 444 af 9. juni2004 om politiets virksomhed (politiloven) – i flere forskelligesammenhænge er afhængige af at have adgang til luftstøtte iform af helikopterbistand.Det gælder såvel i forhold til større politimæssige aktioner somi forebyggelsesøjemed og som støtte til efterforskningen i for-bindelse med konkrete sager om alvorlig kriminalitet. Herud-over anvendes helikoptere ofte i forbindelse med humanitæreeftersøgninger, og endelig indgår helikopterstøtte som en afgø-rende forudsætning i forhold til PET’s Aktionsstyrkes virk-somhed både i forhold til øvelser og i forbindelse med egentli-ge indsatser.En del af politiets behov for helikopterstøtte kan planlægges påforhånd. Dette gælder særligt i forhold til den forebyggendedel i forbindelse med eksempelvis trafikovervågning og også iøvelsesmæssig sammenhæng.En stor del af politiets behov for helikopterstøtte opstår imid-lertid uden varsel i forbindelse med pludseligt opståede hæn-delser eller kriminalitet. Herudover kan omfanget af sådannehændelser betyde, at der kan være behov for støtte fra flere endén helikopter.Det er således afgørende for politiets virksomhed, at politiet tilstadighed – 24 timer i døgnet, alle årets 365 dage – har adgangtil helikopterstøtte, og at denne støtte kan dimensioneres efteropgavens karakter.

2.

Politiet har hidtil rekvireret helikopterstøtte fra forsvaret, ogdet har hidtil været vurderingen, at det ikke vil være ressour-2
cemæssigt rentabelt for politiet at opbygge en egen helikopter-tjeneste, der kan dække politiets behov for helikopterstøtte.Det er imidlertid af afgørende betydning, at politiet fortsat vilhave adgang til forsvarets helikoptere, og at forsvaret i denforbindelse opretholder et beredskab af helikoptere, der kananvendes til politimæssige forhold, og at disse helikoptere ogsåi fornødent omfang er udstyret til at løse politimæssige opga-ver.Der er således ikke på nuværende tidspunkt overvejelser om atgøre brug af egne helikoptere i politiet.”
3