Retsudvalget 2011-12
REU Alm.del
Offentligt
1109361_0001.png
1109361_0002.png
1109361_0003.png
Administrationsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
25. april 2012ØkonomikontoretRune Nørr2012-0030-0710395575
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 624 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 28. marts 2012.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karsten Lauritzen (V).
Morten Bødskov/Rikke Freil Laulund
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 624 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Vil ministeren oplyse, hvad Rigspolitiets gennemsnitlige ud-gift er i forbindelse med udsendelse af en afvist asylansøger?”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet føl-gende udtalelse fra Rigspolitiet, hvortil der henvises:”Rigspolitiet skal indledningsvis bemærke, at den danske ud-lændingelovgivning bygger på det grundlæggende princip, aten udlænding, der ikke har ret til at opholde sig her i landet,har pligt til selv at udrejse af landet. Dette princip følger af ud-lændingelovens § 30, stk. 1. Asylansøgere orienteres allerede iden indledende asylansøgningsfase om denne forpligtelse.For så vidt angår afviste asylansøgere skal udlændingemyn-dighederne i tilknytning til afslaget på asyl fastsætte en frist forudlændingens frivillige udrejse.Udrejser en udlænding, der ikke har ret til at opholde sig her ilandet, ikke inden for den fastsatte frist for frivillig udrejse,”drager politiet omsorg for udrejsen”, jf. udlændingelovens §30, stk. 2. Det er således en myndighedsforpligtelse for politietat sikre, at afviste asylansøgere udrejser af landet i overens-stemmelse med udlændingemyndighedernes afgørelse.Rigspolitiet kan oplyse, at i sager om afslag på asyl foretagerpolitiet konsekvent udrejsekontrol med henblik på at sikre, atafviste asylansøgere udrejser i overensstemmelse med deresforpligtelse hertil. Det bemærkes herved, at det er erfaringen,at alene få asylansøgere udrejser på egen hånd i overensstem-melse med deres forpligtelse hertil.Hvis det efter politiets indledende udrejsekontrol må formodes,at en afvist asylansøger – i overensstemmelse med sin forplig-telse hertil – er udrejst af landet, foretager politiet ikke yderli-gere.Hvis udlændingen derimod konstateres ikke at være udrejst ioverensstemmelse med sin pligt til frivillig udrejse, indskærperpolitiet udrejsepligten og opfordrer udlændingen til at medvir-ke til udrejsen.I tilfælde, hvor udlændingen er indstillet på at udrejse, giverudsendelsen typisk ikke anledning til problemer, idet de aller-fleste lande accepterer forpligtigelsen til at tilbagetage egnestatsborgere, der frivilligt ønsker at rejse. Dog kan sagsbehand-2
lingstiden hos hjemlandets myndigheder i forbindelse med ud-stedelse af rejsedokumenter / indrejsetilladelser i nogle tilfældevære lang.I tilfælde, hvor udlændingen ikke vil medvirke til udrejsen, måpolitiet selvstændigt søge at etablere forudsætningerne for ud-sendelse af udlændingen, herunder fremskaffelse af nødvendigrejselegitimation mv. Udlændingeloven giver i den forbindelsehjemmel til en række foranstaltninger, som har til hensigt atfremme udsendelsesarbejdet. Disse foranstaltninger kan iværk-sættes efter henholdsvis politiets og udlændingemyndigheder-nes beslutning.Når forudsætningerne for udsendelse er etableret, afgøres denkonkrete rejseform på baggrund af en vurdering af, hvad der idet enkelte tilfælde findes mest hensigtsmæssigt. I vurderingenindgår blandt andet forhold som hensynet til vedkommendeudlænding, rejseudgifter og tidsforbrug.Ledsaget udrejseomfatter de tilfælde, hvor politipersonaletledsager udlændingen ud af landet – typisk med fly – entenhelt til hjemlandet eller til en transitdestination. I praksis an-vendes hovedsageligt almindelige rutefly, men det forekom-mer, at politiet anvender chartrede fly.Påset udrejseomfatter de tilfælde, hvor politipersonalet påserudrejsen af landet, eksempelvis ombordstigning i et fly eller pået skib.Omkostningerne ved udsendelse afhænger i vidt omfang afformen for udrejse, jf. ovenfor. Endvidere har udsendelsesde-stinationen betydning for omkostningerne, hvorved bemærkes,at et stigende antal afviste asylansøgere kommer fra fjerntlig-gende lande, eksempelvis Afghanistan, med begrænsede infra-og myndighedsstrukturer.Den gennemsnitlige udgift til ledsagede og påsete udsendelserer for 2011 opgjort til ca. 13.000 kr. Det bemærkes, at talletalene vedrører udgifter til selve udsendelsen, herunder udgiftertil transport, men derimod ikke omfatter udgifter til politietssagsbehandling i relation til selve asylsagen.Rigspolitiet skal afslutningsvis bemærke, at de gennemsnitligeomkostninger kan variere betydeligt fra år til år, idet udgiftsni-veauet blandt andet beror på typen af udsendelser, der gennem-føres, herunder om der eksempelvis er tale om chartrede fly tilbrug for samtidig udsendelse af et større antal afviste asylan-søgere.”
3